• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

07.10.2019

11:18

DAČIĆ NA EKONOMSKOM SAMITU: Srbija je otvorena za sve oblike saradnje kako bi unapredili ekonomiju

Društvo

DAČIĆ NA EKONOMSKOM SAMITU: Srbija je otvorena za sve oblike saradnje kako bi unapredili ekonomiju

Podeli vest

Ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, neki su od ključnih, ako ne i najznačajniji prioriteti Vlade Srbije, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačih na otvaranju 19. srpskog ekonomskog samita u Beogradu

On je dodao da je zato Srbija otvorena za sve oblike saradnje kako bi unapredili ekonomiju Srbije i regiona, i kako bi što više invesitora ulagalo u ovaj region,

Istrajavanjem na strukturnim reformama, stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, Vlada Srbije nastoji da održi i unapredi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati kako inostrane, tako i domaće kompanije da investiraju u projekte u Srbiji. I brojne druge mere Vlade, vodiće ka jačanju ekonomskih performansi, povećanju izvoza, kao i smanjenju javnog duga zemlje - poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, značajni napori ulažu se u osavremenjivanje i pojednostavljenje sistema upravljanja na svim nivoima državne uprave uvođenjem digitalizacije, kako bi privredni subjekti, što lakše obavljali svoje delatnosti.

- Kao ministar spoljnih poslova, mogu da istaknem da se Srbija i kroz svoj spoljnopolitički nastup kontinuirano dokazuje kao pouzdan partner i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu, što je, smatram, neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona - podvukao je Dačić.

Dodao je da Srbija u tom kontekstu u okviru procesa regionalne saradnje i evropskih integracija ostaje dosledna evropskim vrednostima i standardima, kao i unapređenju celokupne saradnje, naročito u regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Dačić je ukazao i da uključivanjem u projekte od regionalnog i globalnog značaja poput inicijative "Pojas i put", ali i druge forme ekonomske integracije, Srbija želi da doprinese još boljem umrežavanju s partnerima koji dele njene vrednosti i ciljeve.

- Kroz saradnju, kako s drugim zemljama, tako i s međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje svoj doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN do 2030. godine - rekao je srpski ministar.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Ukazao je da aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemala, pa tako i Srbije, koja, istakao je, ulaže dodatne napore u obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast, zapošljavanje i prosperitet.

- Ekonomska nestabilnost, vojni sukobi, prirodne nepogode i migrantska kriza su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou - podvukao je Dačić.

Ekonomski samit u Srbiji organizuje se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Udruženja poslovnih žena Srbije, Saveta stranih investitora i udruženje Confindustria.

Na samitu će biti reči o nacionalnoj strategiji za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji i jačanje bankarškog sistema, pristupanju Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, energetskim geopolitikama Srbije i regiona, kao i o pitanju stabilnosti jugoistočne Evrope.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija