• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2019

22:26

ČESTITAMO VELIKOM SRPSKOM PRIJATELJU NOBELOVU NAGRADU! Vesić čestitao Handkeu prestižno priznanje!

Društvo

ČESTITAMO VELIKOM SRPSKOM PRIJATELJU NOBELOVU NAGRADU! Vesić čestitao Handkeu prestižno priznanje!

Podeli vest

- Kada je Elfride Jelinek, austrijska književnica 2004. godine dobila Nobelovu nagrada za književnost u svojoj besedi u Oslu rekla je da Nobelovu nagradu nije dobio najbolji pisac nemačkog govornog područja. Mislila je na Petera Handkea - napisao je Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu

On je dodao da je imao čast da se upozna sa ovim srpskim prijateljem.

- Kada je grad Beograd proglasio Petera Handkea svojim počasnim građaninom, 2015. godine, imao sam čast da večeram sa ovim divnim čovekom i velikim prijateljem Srbije. Rekao mi je da je siguran da Nobelovu nagradu za književnost nije dobio zato što je podržavao Srbiju, ali da mu nije žao i da bi ponovo sve isto uradio. Zbog podrške Srbima i Srbiji čekao je decenijama Nobelovu nagradu. U ču­ve­nom pariskom tea­tru "Ko­me­di fran­sez", zato što je podržavao Srbe, doživeo je da skinu sa reper­to­a­ra njegov ko­ma­d “Pu­to­va­nje u zvuč­nu ze­mlju ili umet­nost pi­ta­nja".

 

OSEĆAM GAĐENJE ZBOG BOMBARDOVANJA SRBIJE! Ovako je NOBELOVAC PETER HANDKE govorio o Srbima, Miloševićevoj sahrani, NATO agresiji na našu zemlju...

Foto: printscreen facebook

 

Nakon žestokih polemika o njegovoj ličnosti, odbio je i prestižnu nagradu „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu. Berlinski umetnici ansambla su ponašanje gradskog veća u Diseldorfu okarakterisali kao „napad na umetničku slobodu“ i 2006. godine pokrenuli su inicijativu za osnivanje „Alternativne nagrade Hajnrih Hajne“ u Berlinu. Na taj način prikupili su novac adekvatan nagradi „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu. Handke je prihvatio nagradu, a novčani iznos od 50.000 evra donirao je srpskoj enklavi u Velikoj Hoči na Kosovu. Godine 2014. dobio je i nagradu „Ibzen“ u Oslu, ali ni nju, zbog kritika i osuda njegovog odnosa prema Srbiji, nije prihvatio.

PRIJATELJ SRBA DOBIO NOBELA ZA KNJIŽEVNOST! Švedska akademija objavila imena!

 

Nobelovom nagradom za književnost koju je odavno zaslužio ispravljena je nepravda prema Peteru Handkeu. Nagradu je dobio i Beograd jer je Handke naš počasni građanin. Skoro šest decenija pošto je Nobelovu nagradu dobio Beograđanin Ivo Andrić još jedan naš sugrađanin je ovenčan besmrtnom slavom. Zato danas Beograđani od srca čestitaju svom počasnom građaninu Nobelovu nagradu za književnost! - zaključio je Vesić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija