• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

14.10.2019

07:18

SRUŠENA DRAŽINA KUĆA NA ZVEZDARI! Nestao i poslednji trag vođe četničkog pokreta u Beogradu

Društvo

SRUŠENA DRAŽINA KUĆA NA ZVEZDARI! Nestao i poslednji trag vođe četničkog pokreta u Beogradu

Podeli vest

Na mestu gde je Čiča živeo sa porodicom do Drugog svetskog rata biće izgrađena zgrada. Unuk Vojislav Mihailović i investitor slažu se da se u prizemlju otvori muzej

Kuća Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta u Srbiji, u Bregalničkoj ulici u Beogradu, u kojoj je živeo sa porodicom do 1941. godine srušena je, saznaje Informer!

Na njenom mestu biće izgrađena moderna četvorospratnica sa potkrovljem i galerijom u prizemlju, gde bi mogao da bude napravljen muzej posvećen njemu. Inicijativu je još ranije pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović, koji će pokušati da skupi donacije od poštovalaca Čičinog lika i dela iz zemlje i inostranstva. Sa tom idejom se složio i investitor, koji je čak spreman da se odrekne dela profita kako bi se ovo realizovalo.

Prema istorijskim izvorima, Draža Mihailović je kuću u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu kupio 1931. godine, kada je iz Skoplja prekomandovan u Beograd u Gardu. Tu se preselio sa suprugom Jelicom, sinovima Brankom i Vojislavom i ćerkom Gordanom, i upravo iz ove kuće je i otišao u veliki rat.

Foto: Informer DN

 

Osam decenija nakon toga, reporteri Informera su posetili Bregalničku ulicu iz želje da saznamo više o Dražinoj kući i njenoj sudbini. Iz razgovora sa komšijama shvatili smo da svi znaju gde se ona nalazi, ali da, uprkos tome što je era komunizma odavno prošla, niko ne želi ili ne sme da o tome javno priča. Na sreću, ispred broja 24, gde je nekada bio Čičin dom, a sada gradilište, zatekli smo čuvenog urologa Nebojšu Jeremića, koji je kao poslednji vlasnik prodao ovu kuću investitoru, firmi "Pavkov" iz Boleča.

Dražina sestra

- Ovu kuću je 1960. godine moj deda u potpunosti legalno kupio od sestre Draže Mihailovića. Oni su se znali iz Ivanjice, dogovorili su se oko cene i sve je urađeno maksimalno pošteno. Tako da nema reči o bilo kakvom otimanju ili nacionalizaciji, nego se radi o najnormalnijoj prodaji. Kada je došao investitor i ponudio da kupi ovu kuću, svi mi naslednici smo se složili. Smatram da nismo ništa loše uradili, samo smo prihvatili dobru ponudu za nešto što je naše. A mislim da će uspomena na Dražu Mihailovića nastaviti da živi i da će biti postavljena tabla da je ovo bila njegova kuća - kaže dr Jeremić za Informer.

Foto: Informer DN

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i sa investitorom Sašom Pavlovićem, koji na mestu Dražine kuće gradi stambeno-poslovnu zgradu sa visokim prizemljem, četiri sprata i potkrovljem, ukupne površine 1.802 kvadrata. On nam je rekao da bi voleo da u toj zgradi bude muzej.
- Postojala je neka priča da u sklopu zgrade u jednoj galeriji od 220 kvadrata bude muzej. Tu inicijativu je pokrenuo Dražin unuk Vojislav Mihailović i nisam imao ništa protiv, štaviše. Ne mogu sebi da priuštim da poklonim taj prostor, ali ako uspeju da skupe donacije iz zemlje i inostranstva, spreman sam da se odreknem i dela svoje zarade. Veliki sam obožavalac lika i dela vođe četničkog pokreta i voleo bih da njegov muzej bude u zgradi koju sam ja podigao. A iskreno, i logično je da muzej bude negde gde je živeo, a ne na nekoj lokaciji sa kojom nema nikakve veze - iskren je investitor.

Kuća od blata i pruća, u dvorištu poljski WC


Jedna od komšinica porodice Mihailović iz tog vremena Marija Jovanović otkrila je koliko je Čičina kuća zapravo bila skromna.
- Pošto nisu imali puno novca, kupili su malu prizemnu kuću u Beogradu, napravljenu od blata i pruća u Bregalničkoj ulici. Nisu imali ništa luksuzno. U kući su bile četiri prostorije. U jednoj sobici je bio Dražin drveni šifonjer, gde je držao knjige, u drugoj je bio šporet na drva, okolo drvene klupe umesto stolica. Nisu imali ni kupatila, već u dvorištu poljski klozet, a malo podalje i česmu. U prikrajku male avlije bila je štala, u kojoj je Draža držao vojničkog konja, koji mu je sledovao kao gardijskom oficiru - ispričala je Jovanovićeva.

Lažna istorija

Dražin unuk Vojislav Mihailović je još ranije najavio da prikuplja sredstva kako bi u Bregalničkoj otvorio muzej svom dedi.
- Najbolje bi bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja. U njegovom nadzornom odboru bili bi ugledni akademici, profesori, vladike. Investitor je spreman da odvoji prostor u prizemlju, koji bismo mogli da otkupimo. U slučaju da ne uspemo da se dogovorimo s njim, gledaćemo da iznajmimo neki drugi prostor. Verujem da bi mnogi Srbi želeli da vide postavku, a bilo bi interesantno i turistima. Taj deo naše prošlosti je krivotvoren, a pobednici u ratu kasnije su ispisali lažnu istoriju. U ovom muzeju bi mogli da vide i čuju istinu i da upotpune svoje znanje - rekao je tada Mihailović.

(VIDEO) OVDE JE DRAŽA SPASIO ŽIVOT TITU! Kafana na Ravnoj Gori u kojoj su Mihailović i Broz sedeli oči u oči!

Muzej će se lako popuniti

Dražin unuk Vojislav Mihailović kaže da istorijsku građu za muzej ne bi bilo teško prikupiti.
- Na hiljade tekstova objavljeno je o Draži. Tu su i stotine knjiga o njemu i Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, zatim pisanja vladike Nikolaja Velimirovića i Slobodana Jovanovića. U Kinoteci se čuvaju video i audio zapisi sa njegovog suđenja. Sijaset je i njegovih fotografija. Samo u Kosjeriću pronađeno je 150 njegovih slika, koje su pola veka čuvane zazidane u jednoj kući. I po Srbiji ima dosta ljudi koji su sačuvali nešto u vezi sa Dražom. Jedna porodica iz Čačka nedavno mi je javila da je kod njih sačuvana pisaća mašina iz Glavnog štaba koju je Draža koristio i da bi je rado ustupili. Imam i srebrnu kutiju za cigarete koju je Draža 1937. dobio kao vojni ataše u Pragu, a na kojoj su ugravirani potpisi tadašnjeg premijera Češke Beneša i svih ministara. U depoima BIA nalaze se Dražine lične stvari poput ručnog sata, dvogleda, vojne karte, kompasa, foto-aparata, olovke i penkala. Tu su i četiri para čuvenih okruglih naočara, kao i futrola za naočare, metalna muštikla, četiri pištolja, perorez i kožna torbica - ispričao je još ranije Dražin unuk.


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20