• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2019

21:48

KAKO JE SRBINU IZMAKLA NOBELOVA NAGRADA! Prva BEBA IZ EPRUVETE začeta je po METODI BEOGRADSKOG GINEKOLOGA, a nagradu je DOBIO BRITANAC!

Društvo

KAKO JE SRBINU IZMAKLA NOBELOVA NAGRADA! Prva BEBA IZ EPRUVETE začeta je po METODI BEOGRADSKOG GINEKOLOGA, a nagradu je DOBIO BRITANAC!

Podeli vest

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu i Gregu Semenzi i Britancu Piteru Retklifu za istraživanje o prilagođavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije. A da li znate da je jedan lekar iz Srbije osmislio metod za koji je kasnije britanski lekar dobio Nobelovu nagradu?

Šezdesetih godina prošlog veka, poznati beogradski ginekolog i dugogodišnji direktor bolnice "Dragiša Mišović" u Beogradu Petar Radović, prilikom jednog pregleda materice uočio je ulazak oplođene jajne ćelije u matericu i dobio ideju koja će kasnije ženama širom sveta da omogući najlepšu ulogu u životu - majčinstvo.

Naime, on je tada pomislio da bi mogao da pokuša da izvadi jajnu ćeliju i prenese je u matericu žene koja zbog neprohodnosti jajovoda ne može da ostvari materinstvo. 

O svojoj ideji veštačke oplodnje ubrzo je napisao i naučni rad, koji je predstavio u više medicinskih časopisa u zemlj, kao i na međunarodnim kongresima. 

NOVA NADA ZA OBOLELE OD RAKA! NOBELOVA NAGRADA za medicinu dodeljena za OTKRIĆE U BORBI PROTIV KARCINOMA!

Rad je izazvao ogromnu pažnju u medicinskim krugovima širom sveta, ali je finansiranje projekta dr Radovića dva puta odbijeno. 

Za to vreme, britanskom fiziologu Robertu Edvardsu potrebna sredstva su odobrena i 1978. godine po metodi dr Radovića u Velikoj Britaniji rodila se prva beba iz epruvete - Luiza Braun (danas ima 41 godinu). 

Dr Edvards je lično obavestio srpskog kolegu da je njegova metoda dala očekivani rezultat, ali je 2010. godine Nobelova nagrada dodeljena Edvardsu. 

Desetak godina kasnije, u Britaniji je, po njegovoj metodi, rođena beba začeta veštačkom oplodnjom. To mu je i lično rekao kolega dr Robert Edvards, koji je ove godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NOBLEMEN33

pre 4 godine

... BRITANCI CUTE I RADE .. ZA RAZLIKU OD NAS - MI GLASNO MISLIMO !!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17