Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2019

19:43

POČEO BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA! Više od 500 izlagača, zemlja počasni gost - Egipat! (FOTO)

Društvo

POČEO BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA! Više od 500 izlagača, zemlja počasni gost - Egipat! (FOTO)

Podeli vest

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je večeras Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

- Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to - rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.

Foto: Tanjug



U ime zemlje pocasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Haitam Al Haj Ali.

On je kazao da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Foto: Tanjug



Kapije sajma za posetioce otvorene su danas u 10 sati, a pod sloganom "Pismo=glava" sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.
 

Foto: Tanjug


Pored predstavljanja egipatskih autora i nekoliko tematskih izložbi, biće organizovano na desetine tribinskih programa.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a slavni filmski reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele godine.

Foto: Tanjug



Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Školski dan 24. oktobra biće ulepšan dečijim čitalačkim časom, kada će učenici osnovnih škola govoriti stihove bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađima posetiocima Ljubivoje Ršumović predstaviti Akademiju „Saradnici sunca“.

Veliku strip radionicu vodiće strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Foto: Tanjug



Na Sajmu knjiga u Beogradu, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke, Belorusije, Švajcarske i Albanije.

U izložbenom programu učestvovaće Slovačka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija