• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts

21.10.2019

13:31

VELIKI ŠKOLSKI ČAS U ŠUMARICAMA! Sećanje na streljane đake, jedan od najvećih zločina u istoriji

Društvo

VELIKI ŠKOLSKI ČAS U ŠUMARICAMA! Sećanje na streljane đake, jedan od najvećih zločina u istoriji

Podeli vest

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 78-godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama. U znak sećanja, i ove godine održan je Veliki školski čas

Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, iz Šumarica su i ove godine poslate poruke mira i tolerancije i apel čitavom svetu da se ovakav zločin više nigde i nikada ne ponovi.

Kraj spomenika "Prekinut let", poznatijeg kao V-3, hiljade građana iz zemlje i inostranstva na jedinstvenom času istorije sećanja i opomene.

Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema "Glasovi iz Šume" Aleksandra Šurbatovića.

- Pouka iz šume je pouka o jednom velikom zločinu, koji nikada više ne sme da se ponovi. Ako budemo shvatili taj zločin na način koji bi, po mom mišljenju trebalo da se shvati, nadam se da će u najboljem slučaju to doprineti bar malo jednoj većoj, široj slici, da se taj zločin nikada više ne ponovi - istakao je Aleksandar Šurbatović, scenarista i reditelj poeme.

Kraj humki streljanih vence i cveće položile su delegacije Prve kragujevačke gimnazije, grada Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, diplomatskog kora, gradova pobratima.

Moleban kragujevačkim novomučenicima služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije.

Veliki školski čas se kraj spomenika steljanim đacima i profesorima u ovoj formi održava od 1971. godine.

Tada je izvedena poema "Crni dan" Duška Radovića. O tom crnom danu, bolu i neprebolu ovog grada, pisali su književnici iz zemlje i sveta.

U programima na Velikom školskom času učestvvalo je oko 50.000 izvođača.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
JABLAN

pre 4 godine

Требало је позвати Ангелу Меркел, да ИЗВИНЕ за све невине жртве нацистичке Немачке.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija