• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer.rs

21.10.2019

14:48

TATA, IDI KOD DIREKTORA AKO VREDI! DONESI NAM RUČAK, NEKI DŽEMPER, ĆILIM I PEKMEZ! Ovo su poslednje poruke Kragujevčana pred streljanje!

Društvo

TATA, IDI KOD DIREKTORA AKO VREDI! DONESI NAM RUČAK, NEKI DŽEMPER, ĆILIM I PEKMEZ! Ovo su poslednje poruke Kragujevčana pred streljanje!

Podeli vest

Pre 78 godine, 21. oktobra 1941. na poleđinama đačkih knjižica, koverata i nekih ličnih dokumenata, drhtavim rukama ispisane su poruke onih čiji su životi samo nekoliko sati kasnije prekinuti u streljačkom vodu.

Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene, jedan je od 42 poruke koje su ostale sačuvane u muzeju u Kragujevcu

"Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša" - poruka je 17-godišnjeg gimnazijalca Ljubiše Jovanović koji je neposredno pre nego što su izveli pred streljački vod napisao poruku svojoj majci i ocu.

Njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan je istog dana.

Foto: spomenpark.rs

Pre 78 godine, 21. oktobra 1941. na poleđinama đačkih knjižica, koverata i nekih ličnih dokumenata, drhtavim rukama ispisane su poruke onih čiji su životi samo nekoliko sati kasnije prekinuti u streljačkom vodu.

"Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je", poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

"Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi", napisao je Nikola Simić inženjer, streljan zajedno sa svojim sinom Aleksandrom Simićem.

"Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu", bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

Foto: spomenpark.rs

Gimnazijalac Pavle Ivanović je svom tati napisao: "Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja. Tata, idi kod direktora ako vredi."

Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči "Lebac sutra nemojte poslati", brinući tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

"Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene" napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

Među njima je i jedan očajan otac, koji je stigao je da poruči mališanima: "Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan P

pre 4 godine

Zahvalite Titu i srpskim komunistima na ovom i ostalim zlocinima. Taj austrougarski hohstapler je ustanak trebalo da podigne u Hrvatskoj ili Bosni a ne u Srbiji.

Jebac

pre 4 godine

Ljudiiiii.....!!!!!!! Pa zar da opet idemo na klanje i to dobrovoljno, da idemo na minderluk osvedočenim uništiteljima svega srbskog.....genocidnim hijenama koje nam i dan danas krv na slamčicu piju!!!!!!!!?????? Eeeej, ljudiiiii, ima li ovde iko normalan!!!!????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija