• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

22.10.2019

17:42

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE! Čak 75 odsto mladih u Srbiji hoće da SLUŽI VOJSKU!

Društvo

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE! Čak 75 odsto mladih u Srbiji hoće da SLUŽI VOJSKU!

Podeli vest

Tri četvrtine mlađih od 19 godina zalažu se za vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji. Mlade generacije imaju poverenja u vojsku, ocenjuju stručnjaci

Čak 75 odsto mladih u Srbiji bi se sada odazvalo pozivu za vojsku i redovno je služilo, pokazalo je veliko istraživanje "Strateškog marketinga" i "Dajrekt medije". Anketa je pokazala da 63 odsto njih smatra da u našu zemlju treba da se vrati redovno služenje vojnog roka.

Ovo istraživanje sprovedeno je među 1.200 ispitanika rođenih od 2000. do 2013. godine.

Foto: Beta

Ohrabrujuće brojke

Ponosan sam

Moram priznati da sam ponosan na ovakve stavove naše omladine
Milomir Miladinović, general-potpukovnik

- Među ispitanicima od šest do 19 godina, dve trećine njih, odnosno 75 odsto anketiranih rado bi išlo u vojnike, a 63 odsto glasalo je za ponovno uvođenje vojnog roka. Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo i mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo - navode u "IPSOS Strateškom marketingu".

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović ističe za Informer da rezultati ovog istraživanja samo pokazuju da današnja deca i veruju u državu i gaje ljubav prema njoj.

Foto: Informer DN

Više od 70 odsto građana za uvođenje vojnog roka

Tri četvrtine građana Srbije podržavaju ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost (ICOB)! Istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura.
- Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta. Kada je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina - navedeno je u ICOB
Istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura.

- Zaista ohrabrujući podaci i moram priznati da sam ponosan na ovakve stavove naše omladine. Veliki je procenat omladinaca koji žele vraćanje vojnog roka, a tek ovih 75 odsto koji bi se rado odazvali vojnom pozivu govori da se u Srbiji vojsci veruje. Ovo potvrđuje da se naša deca vaspitavaju da gaje ljubav prema svojoj zemlji. Isto tako sve te mlade nade vide i čuju koliko se ulaže u vojno naoružanje i da tu ima i posla za njih - naglašava Miladinović i dodaje:

Foto: Beta

Fale vojnici

Realna potreba za popunjavanjem jedinica Vojske Srbije postoji
Vlade Radulović, vojni analitičar

- Vojska nije više simbol rata, već simbol mira, a svaka država koja ima dobru i veliku vojsku znači da ima sigurnost i naša deca su i te kako toga svesna - napominje naš sagovornik.

Potrebno više vojnika

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je najvažnije to što naše momke i devojke niko ne mora da tera da idu u vojsku, već oni to sami žele.

Stereotipi

Cilj je bio da uzdrmamo neke rasprostranjene stereotipe o tinejdžerima
"IPSOS Strateški marketing"

- Drago mi je što u javnosti vlada pozitivno mišljenje o vojsci i vojnicima. Posebno je dobro što su mladi ljudi u tolikom broju za vraćanje obaveznog vojnog roka. Nije poenta primorati momke i devojke da idu u vojsku, već da oni to sami zaista žele. Sve dok postoji želja mladih da služe, lako će Vojska da donese program i strategiju, a država da usvoji zakon za vraćanje obaveznog vojnog roka. Realna potreba za popunjavanjem jedinica Vojske Srbije postoji i sada, a da smo prvi stepenik ka tom cilju napravili nedvosmisleno nam pokazuju ove ohrabrujuće brojke - napominje Radulović i dodaje:

Foto: Beta

- Zalažem se za ponovno uvođenje vojnog roka, jer se u suprotnom dovodi u pitanje održivost naših oružanih snaga u budućnosti, ali i zbog bezbednosnog okruženja u kome se nalazimo. Ipak, ovakve promene ne mogu se desiti danas za sutra, to je proces koji zahteva vreme i toga moramo biti svesni - smatra on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 4 godine

И ја би ишо*...! Само дајте митраљез и довољно муниције...А Ви млади бежите, који можете...За мене команда: "ПОВЛАЧЕЊЕ"...Више не важи...!!

SS

pre 4 godine

Jake strateške kuće i njihovo istraživanje,jedino ako nisu vršili ispitivanja dece u obdaništima i predškolakim ustanovama.Pa današnja omladina neće ni fizičko vaspitanje da izvodi u školama,a kamo li da potrči,pitaj te nastavnike i profesore fiskulture,istražite nemoj te varati.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija