• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

23.10.2019

23:05

SPC: PATRIJARHU RADE O GLAVI! Dramatično upozorenje iz vrha srpske crkve!

Društvo

SPC: PATRIJARHU RADE O GLAVI! Dramatično upozorenje iz vrha srpske crkve!

Podeli vest

Protiv patrijarha Irineja i pojedinih episkopa vodi se medijska kampanja kakva nije viđena od 1999. godine. Hoće da metodama viđenim u slučajevima 'Markale' i 'Račak' razjedine crkvu i sablazne narod

Vrh Srpske pravoslavne crkve upozorio je juče da se protiv patrijarha Irineja i pojedinih episkopa vodi prljava medijska kampanja kakva na našim prostorima nije viđena još od 1999. godine.

Informativna služba SPC saopštila je da su sve češći brutalni medijski napadi na Crkvu, ističući da su mete klevetničke kampanje samo naizgled srpski patrijarh i pojedini episkopi. U SPC navode da postoje ozbiljne sumnje da su dnevni listovi 'Blic' i 'Danas' dobili značajan novac kako bi radili na srozavanju ugleda SPC u narodu.

Kampanje dezinformisanja

U pisanom saopštenju dodaje se da su ova dva dnevna lista pokrenula aktuelnu spin-ofanzivu, ističući niz lažnih pitanja i tobožnjih problema, kao što su obim proslave osam vekova autokefalnosti SPC i pitanje odlikovanja uručenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Foto: printscreen instagram

Sačuvati duhovno jedinstvo

Verujem da se naši episkopi neće baviti dnevnom politikom, nego će čuvati svetosavsko duhovno jedinstvo i da će sve podele biti nadvladane
Vladimir Dimitrijević, verski analitičar

"Kad su posredi ovakve kampanje dezinformisanja, tvrde upućeni, treba izdvojiti petocifrene iznose u evrima za svaki pojedinačni tekst. Među relativnim poznavaocima eklisioloških, kanonskih i crkveno-istorijskih pitanja, koji novinarima sufliraju, a u izvesnim slučajevima i diktiraju tekstove i ulažu novac, skoro se i ne kriju oni za koje je autokefalija Srpske crkve pod znakom pitanja", navodi se u saopštenju.

SPC ocenjuje da je namera pojedinih centara moći da, slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti i organa, u prvom redu patrijarha srpskog i Svetog sinoda, što više sablazne narod i dovedu do smutnje i podela. Moćnici žele da oslabe i razjedine SPC, kako bi ona postala plen onima koji prave haos u vaseljenskom pravoslavlju i produbljuju raskole, najpre u Ukrajini, a zatim i u drugim delovima pravoslavnog sveta.

"Primenjena je tehnika isprobane škole medijskog spinovanja i manipulacije, istovetna ili veoma slična onoj iz devedesetih godina prošlog stoleća, koja je primenjena u slučajevima 'Markale' i 'Račak' pred bombardovanje Republike Srpske i Srbije", ističe se u saopštenju SPC.

Neuspeli napori

Komentarišući ovo dramatično upozorenje, verski analitičar Vladimir Dimitrijević ističe da se SPC odavno nalazi na udaru različitih centara moći čiji cilj jeste da razjedine poslednju ustanovu koja okuplja srpski narod.

- Dovoljno je setiti se tragičnog raskola u Makedoniji ili raskola u dijaspori koje je, da bi razbio srpski narod, izazvao režim Josipa Broza. Iz depeša 'Vikiliksa' videlo se i da je iza tragičnih događaja u Eparhiji raško-prizrenskoj 2010. godine stajala Amerika, kojoj je cilj bio da se što više monaštva izgna iz naših manastira na Kosovu. Konačno, i iza ukrajinskog raskola, koji je nezakonitim priznanjem raskolnika izazvao carigradski patrijarh Vartolomej, takođe stoje SAD, što je dokazano i nedavnom posetom Majka Pompea Grčkoj crkvi i Svetoj Gori. Odmah posle toga arhiepiskop Grčke crkve Jeronim takođe je priznao ukrajinske raskolnike, a došlo je i do velikih podela na Atosu - objašnjava Dimitrijević, dodajući da je SPC osudila ukrajinski raskol.

- Zato se sada i našla na udaru. Verujem da se naši episkopi neće baviti dnevnom politikom, nego će čuvati svetosavsko duhovno jedinstvo i da će sve podele biti nadvladane, pa napori naših neprijatelja neće uspeti - zaključuje Dimitrijević.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nada

pre 4 godine

vera moze jedna i jedina u hriscanstvu a sve struje su satanisticke i protiv crkve i vere

Biljka

pre 4 godine

Господе Исусе Христе , Сине Божији, помилуј и спаси нас грешне! Молитва, молитва, молитва Господу Богу ће нас спасити од сотоне. Кроз векове и векове су покушавали да нас затру, али ,хвала Господу Богу, нису успели. Зато и сада, српски народе, немој продати веру за вечеру. Наравно, увек ће бити корова, нажалост.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija