• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.10.2019

14:22

ÐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srbija značajno napredovala u sprečavanju dečjeg rada

Društvo

ÐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srbija značajno napredovala u sprečavanju dečjeg rada

Podeli vest

Srbija je jedna od 12 zemalja koje su dobile ocenu "znacajan napredak" Američkog ministarstva za rad, kada je u pitanju sankcionisanje dečjeg rada, izjavila je danas ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukuć Dejanović

Ministarstvo za rad SAD je objavilo analizu 131 zemlje, koja se bavi pitanjem najgorih oblika dečjeg rada, a označilo je samo 12 država koje su napravile značajan napredak.

- Možemo biti zadovoljni, ali pred nama su i dalji izazovi kada je u pitanju rešavanje problema ''uličnih situacija'' dece - istakla je Ðukić Dejanović novinarima pre Sednice za prava deteta.

Kako je rekla, Zakon od pravima i zaštitniku prava deteta je u proceduri, a jedno od značajnih pitanja su deca koja su počinila krivična dela, a imaju psihičkih problema.



- Nemamo trenutno instituciju u kojoj bi se lečila ta deca, odnosno medicinske mere koje bi se primenile - dodala je Ðukić Dejanović.

Zato će se, kaže, danas na sednici Saveta za prava deteta založiti za formiranje takve institucije, koja ne bi bila ni centar za socijalni rad, niti postojeće psihijatrijske ustanove, ali bi bila važna za tu decu.

Ona je ukazala da su deca koja pripadaju romskoj populaciji najugroženija u pogledu siromaštva, problema ishrane, primene zdravstvenih procedura, a obaveza države i vlade je, kaže, da uključe stručnjake u ovu temu.

Posebno je istakla rane brakove i rane trudnoće, uglavnom romske populacije, koji su glavni razlog prekinutog detinjstva u Srbiji.

- Na hiljade devojčica, čak 150 njih u dečjem uzrastu zatrudne. Sprečavanje trudnoće, korišćenje modernih sredstava za kontracepciju, polno prenosive bolesti... sve su to teme koje moraju biti i u porodičnom okruženju, ali i u školama - objasnila je ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija