• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2019

09:18

UVODI SE VELIKA PROMENA OKO RADNOG VREMENA u Srbiji, evo šta podrazumeva i za koga će važiti

Društvo

UVODI SE VELIKA PROMENA OKO RADNOG VREMENA u Srbiji, evo šta podrazumeva i za koga će važiti

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

- Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uvelii koji ćemo analizirati rezultati i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim - objasnio je Ðorđević za Tanjug.

Foto: Pixabay

 



Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama, kako borača i dečija zaštita imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

NARODE, STIŽE POVIŠICA! Ovo je detaljan spisak SVIH PLATA u zdravstvu, školstvu, vojsci, policiji... (TABELA)

- Sada će moći rukovodioci da organizuju bolje radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada. Indirektno to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, rade u Ministarstvu, a s obzirom da im je radno vreme od 7.30, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci majkama daju mogućnost da decu odvedu u školu, da ne trpi posao, I to sve u skladu sa zakonom - rekao je on.

Ðorđevih je istakao da je ovo prva mera u cilju poboboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.

Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečijih bolesti".

- Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske rresore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji - istakao je Ðorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija