• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2019

12:05

POSLEDNJA SRPSKA KRALJICA POZNATA PO NEOBIČNOM NADIMKU I LEPOTI Marija je samo JEDNOM REČENICOM OSVOJILA NAROD

Društvo

POSLEDNJA SRPSKA KRALJICA POZNATA PO NEOBIČNOM NADIMKU I LEPOTI Marija je samo JEDNOM REČENICOM OSVOJILA NAROD

Podeli vest

Bista kraljice Marije Karađorđević poslednje srpske kraljice, o kojoj je inače najmanje pisano u odnosu na druge pripadnike dinastije Karađorđević, iako je bila omiljena u narodu, biće otkrivena danas u Zemunu.

- Ja vam od srca blagodarim - rečenica je kojom je osvojila narod, izgovarajući je sa balkona Starog dvora neposredno po dolasku u svoju novu domovinu.

Kraljica Marija rođena je 1900. godine u Goti, u Nemačkoj, kao ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije. Pošto se zvala isto kao i svoja majka, bila je poznata i po nadimku Minjon.

Marija, koja je pre udaje, kao praunuka engleske kraljice Viktorije, imala titulu princeze Engleske i severne Irske, venčala se sa Aleksandrom Prvim Karađorđevićem, kraljem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 8. juna 1922. godine, po pravoslavnom obredu u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu.

Iz tog braka dobila je trojicu sinova - Petra, Tomislava i Andreja.

U kraljici Mariji, narod je našao sve ono za čime je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu - tako je, kako je zabeleženo, vladika Nikolaj Velimirović govorio o kraljici Mariji Karađorđević.

Foto: Vikipedija

 
 
 


Voleli su je svi staleži, a ona se narodu odužila otvaranjem škola, bolnica, obdaništa.

Odmah posle venčanja osnovala je Fond koji je pomagao siromašnu, bolesnu decu, stare i nemoćne, a čitav njen život u emigraciji, u toku i posle Drugog svetskog rata, bio je obeležen njenim angažovanjem u humanitarnim organizacijama kao što su Komitet Jugoslovenskog crvenog krsta i Društvo "Sveti Jovan".

Preko njih vršena je pošiljka paketa i raznih drugih pomoći našem narodu, kako u zemlji, tako i zarobljeničkim logorima širom Evrope i emigrantima koji su posle rata dolazili u Veliku Britaniju.

Poklanjala je novac dobrotvornim udruženjima i bila inicijator osnivanja dobrotvorne organizacije "Kolo srpskih sestara".

Njen život su obelezila dva tragična događaja - prvi se dogodio 9. oktobra 1934. godine, kada je u atentatu u Marseju ubijen njen suprug, kralj Aleksandar Karađorđević, a početak Drugog svetskog rata i njen odlazak iz Jugoslavije bio je drugi.

Zajedno sa sinovima, Tomislavom i Andrejem otišla je zauvek u London.

Pred kraj života prodavala je nakit, kako bi njeni sinovi i ona preživeli, te kako bi, kada se razbolela, imala za veoma skupe lekove.

Aukcijska kuća "Sotebi" je 1960. godine izložila na prodaju njenu veličanstvenu dijademu sa 875 dragih kamenova, koja je dizajnirana u Carskoj Rusiji.

Kraljica je na aukciju poslala i veliki dijamantski broš, napravljen u formi srpskog belog orla, koji joj je poklonio kralj Aleksandar.

Dijamantska dijadema sa brošem prodata je za 10.800 funti, a kupac je, navode hroničari, bio Hari Vinston, "kralj dijamanata" iz Njujorka.

Umrla je u 61. godini, u svom stanu u londonskoj umetničkoj četvrti Čelzi.

Opelo joj je po pravoslavnim običajima služeno u hramu Svetog Save u Londonu, koji je lično podigla.

Marija Karađorđević sahranjena je u Vindzoru, blizu groba engleske kraljice Viktorije, svoje prabake, na privatnom groblju Frogmor, u sredini kraljevskog parka.

Odatle su 2013. godine njeni posmrtni ostaci preneseni i sahranjeni na Oplencu, pored svog supruga, kralja Aleksandra.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 4 godine

Da se zna...Zbog nje je SRBIJA izgubila TEMISVAR I POLA BANATA, jer ju je Rumunska tajna sluzba podmetnula prestolonasladniku Aleksandru, preko njihovog ministra spoljnih poslova i tajne policije...Svuda u svetu MLADA donosi miraz a jedino u SRBIJI kralj je dao Rumunima MIRAZ, pola Banata sa 9oo,000 Srba koji su potom nestali u Baraganu (radni logor u delti Dunava) ili su jednostavno asimilizovani,,,Kada je Kraljica Marija dosla u Beograd u Temisvarskoj GIMNAZIJI bilo je 6 srpskih odelenja i samo jedno rumunsko...Danas ima 16 rumunskih i jedno srpsko odelenje...Takodje je izgubljen i srpski VLADIKAT u Temisvaru, pa potom preseljen u Vrsac...Bila je to podla prevara Rumuna, kasnije posle 8o godina prerasla u "tihi genocid"...pod rezimom fasiste Causeskua...Toliko od mene i da se ovo nikako ne zaboravi... Zbog rumunske ( nemacke) kraljice Marije izgubili smo 9oo'ooo SRBA i POLA SRPSKOG BANATA od Srpskog Zombolja do srpskog TEMISVARA, koji su Rumuni odmah prekrstili u - " Timisoara"...!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija