• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.Milanović

05.11.2019

17:29

(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI! Pokrenuta online vršnjačka podrška za decu obolelu od raka!

Društvo

(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI! Pokrenuta online vršnjačka podrška za decu obolelu od raka!

Podeli vest

U Srbiji je prvi put pokrenuta online vršnjačka podrška za decu obolelu od raka!

Prema rečima stručnjaka, ova vrsta pomoći bila je neophodna jer su strah od bolesti i smrti, bol, depresija, nerazumevanja, ali i odbacivanje od strane vršnjaka samo neki  od problema sa kojima se suočavaju mladi koji se leče od ove opake bolesti. Zato su udruženja "Čika Boca" i "Mladice", mlade osobe koje su lečene od karcinoma u detinjstvu, pokrenuli online platformu.

Tim od šest Mladica obučen je da odgovori na potencijalna pitanja. Jedna od njih jeste i Milica Šimonović (22) koja je sa 11 godina saznala da boluje od leukemije.

Foto: Informer

- Sa 11 godina na telu su počele da mi se pojavljuju neobjašnjive modrice, a nekoliko dana kasnije stigla je i dijagnoza. Imala sam sreće, dečiji kanceri teže se otkrivaju pošto se simptomi ne razlikuju mnogo od gripa. Roditelji kao roditelji, želeli su da me zaštite i nisu mi rekli šta mi je. Saznala sam sasvim slučajno, od druge dece koja su ležala sa mnom u bolnici. Bila sam jako mala i tada nisam ni bila svesna u kakvoj sam opasnosti - kaže Milica i dodaje:

- Tek tokom lečenja, kada sam krvarila i imala krizne situacije, shvatila sam koliko je kancer zapravo teška i strašna bolest. Kada si u bolnici jedva čekaš da izađeš, nedostaje ti čak i škola i učenje. Misliš da su te drugari poželili koliko i ti njih, ali to nije baš tako. Tada shvatiš da su svi drugi nastavili život, dok je, tvoj bio na pauzi. Druga deca nisu razumela kroz šta prolazim,
pa su se često smejala što sam ćelava i što preko lica nosim masku. Osećala sam se užasno. Često sam kući dolazila uplakana. Mnogi misle da se priča završava kada se izlečiš i odeš kući, ali to nije tačno. Sa sobom nosiš traume i nije lako posle meseci i godina borbe jednostavno nastaviti tamo gde si stao. Zato želim da sva deca koja vode istu bitku znaju da nisu sami u svojim borbama - ističe Milica.

Foto: Informer

Da je ova platforma bila neophodna smatra i Milkica Dimitrijević (28). Ona je pred svoj 18. rođendan otkrila da boluje od osteosarkoma - tumora kostiju.

Pejović Milovančević: Važno je da deca imaju kome da se obrate

V.d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje prof. dr Milica Pejović Milovančević napominje da je u ovakvim situacijama važno znati da postoji neko kome možemo da se obratimo za pomoć.

- Važno je iskoristiti sve resurse koji su na raspolaganju za prevazilaženje krize i za rešavanje problema. Mladima je jako važno da znaju da imaju grupu vršnjaka koji ih prihvataju i podržavaju, da pripadaju nekoj grupi i da mogu da im se obrate i ispričaju ono što ih tišti, brine i stvara probleme. U tome smo prepoznali značaj ovog projekta i odlučili da ga podržimo - istakla je Pejović Milovančević.

Foto: Informer

- Često se šalim da mi je tumor poklon za punoletstvo od života. Koleno me je danima bolelo, dok sam išla uz stepenice osećala sam kao da će da eksplodira. Nisam pridavala značaja tome, ali na mamino insistiranje otišli smo kod lekara. Kada je spomenuo biopsiju, znala sam šta je. Samo nedelju dana nakon punolestva otišla sam na svoju prvu hemioterapiju. Najgore mi je padalo povraćanje, gubitak apetita i malaksalost. Nema ništa gore od toga, verujte mi, ceo život mi se okrenuo naglavačke - kaže Milkica.

Foto: Informer

Ona napominje da je tokom lečenja i nakon njega potrebno puno podrške i razgovara kako bi dete prebrodilo ovako tešku situaciju.

- Da se osećam bolje pomagale su mi sitnice. Pre bolesti, mlađa sestra me je uvek molila da joj pomognem u crtanju domaćeg zadatka iz likovnog. Kada mi je u bolnicu donela blok i četkice, po prvi put sam se osetila kao ona stara Milkica, koja nije drugačija od druge dece. Lečenje iscrpljuje i fizički i psihički i ostavlja posledice za ceo život. Još gore je ako tokom te borbe ostaneš bez dela tela ili sa ožiljcima. To su podsetnici za ceo život. Znam koliko je važno razgovarati o bolesti, jer sam i ja svoje strahove prevazišla uz razgovor - ističe Milkica.

Kako kontaktirati "Mladiće Pričalice"?

Mladi koji se leče od raka jednim klikom na link www.mladice.org/ mogu da odaberu da li će se dopisivati putem mejla mladiceŽmladice.org ili korišćenjem aplikacija "Whats app" ili "Messenger". Privatnost i tajnost razgovora je zagarantovana. Podrška je dostupna svakim radnim danom od 17.00 do 21.00 čas, bez obzira na to gde živite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija