• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

07.11.2019

08:58

500 MILIONA EVRA ZA STANOVE ZA MLADE PAROVE Otkrivamo: Koliko će koštati kvadrat i kada će početi gradnja

Društvo

500 MILIONA EVRA ZA STANOVE ZA MLADE PAROVE Otkrivamo: Koliko će koštati kvadrat i kada će početi gradnja

Podeli vest

Država sprema ozbiljne programe kako bi mladima pružila bolje uslove za život da ne bi više odlazili iz zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato država planira, kako je najavio, da 500 miliona evra uloži u digitalizaciju i naučno tehnološke parkove, a još 500 biće uloženo u stanove za mlade bračne parove

- Hoćemo mladima da ponudimo školovanje i posao. Digitalizacija je budućnost i zato smo se tome okrenuli. Pored usavršavanja, vrlo je važno i da se mladi što pre osamostale, odvoje od roditelja, pa ćemo im omogućiti da brže i lakše dođu do sopstvenog stana. Zato će u izgradnju stanova za mlade bračne parove biti uloženo 500 miliona evra tokom četiri godine i u dobrom delu će to biti bespovratna sredstva. Ti stanovi će biti dosta jeftiniji i moći će da se kupe uz velike popuste. Neće morati da plate odmah punu cenu, već će ih isplaćivati u narednih deset godina - napomenuo je Vučić.

Jeftiniji kvadrat

Verovatno bi se stanovi gradili na državnom zemljištu, a kvadrat bi bio mnogo jeftiniji
Goran Rodić

Stručnjak za građevinu Goran Rodić smatra da je ovo jako dobra ideja, koja bi doprinela da mladi ostanu u Srbiji.

- To je sličan sistem koji se primenjuje i kod gradnje stanova za vojsku i policiju. Tako nešto bi se uradilo i ovde, verovatno bi se stanovi gradili na državnom zemljištu, a kvadrat bi bio mnogo jeftiniji, oko 400 do 500 evra. To je dobar potez jer bi mladi lako došli do stanova, a u isto vreme ovo bi mnogo značilo i građevinskim firmama jer bi veliki broj ljudi bio zaposlen tokom gradnje - kaže Rodić.

Zabrana uvoza vozila sa "euro 3" motorom

Kako je najavio predsednik Vučić, u Srbiji će uskoro biti zabranjen uvoz automobila sa "euro 3" motorima koji zagađuju životnu sredinu.
- Da li je moguće da imamo zagađenje, a nemamo bogzna kakvu industriju? Zato sam razgovarao sa Semom Fabricijem, šefom Delegacije EU u Srbiji, da više ne uvozimo ta vozila sa "euro 3" motorom. Videćemo šta sve možemo da uradimo kako bismo zaštitili vazduh u našim gradovima - rekao je on.
Urednik portala "Vrele gume" Miodrag Piroški kaže da je odluka dobra i da je to trebalo i ranije učiniti.
- Neminovno je da se njihov uvoz zabrani, i to je tako u čitavoj Evropi. Time će se smanjiti zagađenje i prosečna starost automobila kod nas, koji su sada stari u proseku više od deset godina, i automatski će se povećati bezbednost u saobraćaju - ističe Piroški.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija