• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

08.11.2019

12:47

OTKRIVAMO! OD 1. JANUARA OVE POLOVNJAKE NEĆETE MOĆI DA UVEZETE! Tačan spisak modela koji će biti zabranjeni! (TABELA)

Društvo

OTKRIVAMO! OD 1. JANUARA OVE POLOVNJAKE NEĆETE MOĆI DA UVEZETE! Tačan spisak modela koji će biti zabranjeni! (TABELA)

Podeli vest

Od nove godine vozači u Srbiji više neće moći da kupe omiljene modele automobila kao što su 'fijat bravo', Folksvagenov 'golf 3' ili 'opel korsa'

Zabrana uvoza polovnih automobila starijih od 15 godina sa "euro 3" motorima očekuje se već od 1. januara 2020. godine, otkriva Informer.


Ovo je za naš list potvrdio Miloš Petrović, direktor Srpske asocijacije uvoznika automobila. To praktično znači da vozači u Srbiji više neće moći da kupe omiljene modele automobila kao što su "fijat bravo", Folksvagenov "golf 3", ili "opel korsa".


Manje zagađenja

Umesto vozila proizvedenih od 2000. do 2005. godine sa "euro 3" motorima, novom merom, biće moguć uvoz polovnih automobila tek od standarda "euro 4" motora, čija je proizvodnja počela od juna 2005.

Foto: Informer

Ono što je važno napomenuti jeste da vozači neće imati problem da i ubuduće voze svoje četvorotočkaše sa "euro 3" motorom, ali će biti zabranjen samo dalji uvoz tih vozila u Srbiju. Da je na pomolu zabrana uvoza četvorotočkaša sa standardom "euro 3", najavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će ova mera biti uvedena kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

Uvozimo starudiju

TABELA
godina uvoza količina
2019. 100.000*
2018. 180.000
2017. 157.000
2016. 117.000
* uvoz do septembra 2019.

Nova vozila

Stručnjaci smatraju da je ovo dobar potez, s obzirom na to da će u saobraćaju biti noviji automobili.

- Nadležni državni organi ne smeju da dozvole da se u Srbiju uvoze vozila koja bi na zapadu zbog emisije štetnih gasova završila pod presom. Suština je da ovo što je na kraju životnog veka više ne dolazi u Srbiju. Zato je važno da se zaustavi uvoz vozila sa motorima "euro 3" jer su ona, između ostalog, i opasan reciklažni otpad kojeg Evropa želi da se reši - objašnjava Petrović. Kako dodaje, i posle ove mere, vozači će moći da kupe vozila sa "euro 4" motorom, proizvedena do 2009.

OBRATITE PAŽNJU! KAZNE ZA OVO SU DO TRI MILIONA DINARA! Sutra stupa na snagu novi zakon o poštanskim uslugama!

 


- Dakle, i dalje je to vozilo koje je 10 godina staro, ali ne zagađuje baš toliko vazduh. Oni će u proseku biti skuplji za 500 do 1.000 evra od onih sa "euro 3" motorom, ali treba reći da Srbi imaju uvek da izdvoje od tri do pet hiljada evra za kupovinu automobila - ističe Petrović.


Urednik portala "Vrele gume" Miodrag Piroški pozdravlja ovakvu odluku i navodi da je to trebalo i ranije učiniti.
- Neminovno je da se njihov uvoz zabrani i to se dešava u čitavoj Evropi. Time će se smanjiti zagađenje, smanjiti prosečna starost automobila kod nas, koji su sada stari u proseku više od deset godina, i automatski će se povećati bezbednost - ističe Piroški.

CENA VIŠA ZA 500 EVRA, ZBOGOM OMILJENIM MODELIMA Šta nam donosi ZABRANA UVOZA POLOVNJAKA SA EURO 3 MOTOROM

 

Vozila za koja će biti zabranjen uvoz


* "pežo 206" "pežo 307"
* "reno megan" "reno klio"
* "fijat punto" "fijat bravo"
* "golf 3" "golf 4"
* "opel korsa" "opel astra"

Foto: Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbijo

pre 4 godine

Srbijo, podigni gradjanima Srbije standard na takav nivo da mogu kupovati automobile, koje vi zelite, a ne oni. Sram vas bilo, najblaze receno. Lako je vama da tako nesto propisujete i zabranjujete, da svoje g**ice vozite u novim vrlo skupim kolimam kupljenim novcem gradjana Srbije, poreskih obveznika, a znamo da smo svi obveznici, jer u cenu svega sto kupujemo je ugradjen porez, koji puni Budzet. Zar ne?

Abe

pre 4 godine

Utvrđeno je da najveće zagađenje (od prevoznih sredstava) prave luksuzni brodovi za krstarenje, kruzeri. Dok sva vozila u Evropi izbacuju godišnje oko 64 000000 tona štetnih gasova, luksuzni kruzeri koji pristaju na obale Evrope izbacuju godišnje oko 600000000 tona štetnih gasova. Dakle, automobile koje vozi sirotinja ćemo zabraniti, ali kruzere koji su najveći zagađivači (u Holandiji im ne dozvoljavaju da pristanu) nećemo ni pomenuti, jer njihove usluge koriste uglavnom bogataši i svetski moćnici. Automobil treba da sme da se vozi sve dok zadovoljava svoju emisionu klasu štetnih gasova.

Milan

pre 4 godine

:Pozdravljam odluku i sto pre zabraniti i uvoz automobila sa euro 4 normom. Ne mogu da disem jer je komsija Para prosao mojom ulicom.... Da ne zaboravim, obavezno izbaciti iz saobracaja vozila koja su poskidala katalizatore, dzabe dozvoljena norma kada nasi pametnjakovici skinu katalizator, kao manje trosi auto, bolje ide...

Drafer

pre 4 godine

Pazi šta kaže onaj čnjakstru, Srbi će uvek imati 3000€ do 5000€ za auto. Taj je izgleda malo bolestan kada tako misli

zoki

pre 4 godine

Niko na svetu nemoze da mi zabrani da vozim ili da mi uzme auto . Moze biti svasta . Nesmem ni da pisem sta moze biti da mi nebi odbili komentar .

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija