• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

08.11.2019

11:33

NIS investirao 29 milijardi dinara

Društvo

NIS investirao 29 milijardi dinara

Podeli vest

NIS je u prvih devet meseci ove godine nastavio trend uvećanja investicija u svoj razvoj, pa je u periodu od januara do septembra uloženo ukupno 29 milijardi dinara.

Reč je o investicijama većim za 6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, čime NIS nastavlja da realizuje strategiju svog razvoja ulažući u strateške projekte i modernizaciju poslovanja.

Najviše je investirano u projekte iz oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u Duboku preradu, ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. 
U poređenju sa prvih šest meseci ove godine, NIS je u trećem kvartalu unapredio finansijske rezultate. Tako, u periodu jul-septembar neto dobit iznosi 7,5 milijardi dinara, što predstavlja snažan rast ovog pokazatelja u poređenju sa prvim polugodištem, kada je neto dobit bila 3,2 milijarde dinara. Ukupno, ostvarena neto dobit za prvih devet meseci 2019. godine iznosi 10,7 milijardi dinara. Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 31,2 milijarde dinara. 


NIS je takođe nastavio sa višegodišnjom praksom isplate dividendi akcionarima u iznosu od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti pa je tako na ime dividende ove godine isplaćeno 6,5 milijardi dinara. U istom periodu, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 136,6 milijardi dinara.
Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa u prvih devet meseci 2019. godine iznosila je 965 hiljada uslovnih tona nafte i gasa. U istom periodu, prerađeno je 2,3 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa bio 2,6 miliona tona. U devet meseci 2019. godine NIS je zabeležio rast obima maloprodaje na domaćem tržištu od 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i  rast obima prodaje u inoaktivama od 17 odsto u poređenju sa devet meseci 2018. godine. U julu je ostvaren rekordan obim proizvodnje bitumena (56.435 tona) u poslednjih 10 godina. 


NIS  je nastavio i sa daljom modernizacijom maloprodajne mreže.  Na autoputu Beograd-Novi Sad puštena je u rad moderna GAZPROM benzinska stanica „Stari Banovci“, jedna od najsavremenijih benzinskih stanica u mreži GAZPROM na globalnom tržištu. Takođe, NIS je u septembru u Elemiru pustio u rad  najsavremeniji trening centar u regionu za obuku zaposlenih u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa čime je ostao dosledan u naporima za dalje unapređenje uslova za usavršavanje zaposlenih u naftnoj industriji. 


U fokusu NIS grupe bilo je i dalje unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 


„U godini kada obeležavamo 10 godina od dolaska Gasprom njefta za većinskog akcionara, mi nastavljamo sa investicijama u kapitalne projekte koji će obezbediti sigurnu budućnost naše kompanije. NIS posluje na veoma zahtevnom i konkurentnom regionalnom tržištu, ali i u takvim uslovima, realizacijom naše strategije razvoja, ostajemo pouzdan partner kako našim akcionarima, tako i celokupnoj zajednici u kojoj poslujemo“, izjavio je  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija