• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

11.11.2019

10:09

NE MOŽE SE 'GLEDATI KROZ PRSTE' ZA  BRZINU OD 150KM/H! Okanović: Policija mora da sprovodi zakon, ovakva praksa je nemoguća i nedozvoljena!

Društvo

NE MOŽE SE 'GLEDATI KROZ PRSTE' ZA BRZINU OD 150KM/H! Okanović: Policija mora da sprovodi zakon, ovakva praksa je nemoguća i nedozvoljena!

Podeli vest

Saobraćajna policija je dužna da sprovodi zakon i, kao izvršni organ, ne sme da odstupa od odluke zakonodavnog organa, kaže Damir Okanović povodom najava da bi se na pojedinim deonicama auto-puteva mogla tolerisati brzina od 150 km/h.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je u petak da će predložiti Ministarstvu unutrašnjih poslova da se na deonicama na auto-putevima gde je dozvoljena brzina 130 kilometara na čas, toleriše prekoračenje od 20 kilometara na čas.

To bi značilo da policajci ne kažnjavaju vozače koji jure do 150 na sat, na novim deonicama poput one na istočnom kraku Koridora 10, koji je u subotu otvarena za saobraćaj u punom profilu.

Stručnjaci, međutim, tvrde da ovakva praksa nije poznata nigde u svetu.

Drobnjak je objasnio da ne traži izmenu zakona, već predlaže policiji da "gleda kroz prste". Svoju ideju prvi čovek "Puteva" pravda podatkom da se svake godine na našim koridorima broj vozila povećava od pet do šest miliona.

"Žmurenjem" policijskih službenika bi se, po njegovom mišljenju, ubrzao saobraćaj i smanjile gužve. Neće biti dozvoljena ta brzina na svim auto-putevima, već samo na određenim deonicama gde na znaku piše 130, navodi Drobnjak.

- To bi važilo na delu ka Horgošu, na južnom kraku Koridora 10 ka Nišu, kao i na novoj deonici od Pirota do Dimitrovgrada. Ta brzina neće važiti za tunele, gde je, na primer, na Koridoru 11 ograničenje 80 kilometara na sat.

Na primedbu da bi tolerisanjem prekoračenja brzine bila ugrožena bezbednost saobraćaja, Drobnjak kaže da statistika pokazuje da na auto-putevima ima najmanje saobraćajnih nesreća u odnosu na sve ostale puteve.

USKORO ĆE SE TOLERISATI 150 NA SAT NA AUTO-PUTEVIMA U SRBIJI! Drobnjak otkrio dogovor policije i Puteva Srbije!

Međutim, Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da je ovakva praksa pravno nemoguća i nedozvoljena.

- Saobraćajna policija je dužna da sprovodi zakon i, kao izvršni organ, ne sme da odstupa od odluke zakonodavnog organa - smatra Okanović.

- Ne može MUP da bude iznad Skupštine Srbije, koja je donela zakon po kojem je ograničenje 130 kilometara na sat. Niko, pa ni policija, ne sme da se stavi iznad zakona. Ne mogu oni da poslušaju Drobnjaka i da ne primenjuju zakon. Ako bi to bilo tako, kao što pojedinci zamišljaju, onda bismo mogli tražiti da MUP toleriše alkohol u krvi vozača do 0,8, kao i da ostale propise sprovodi selektivno - objašnjava on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Roach

pre 4 godine

Uz svo dužno poštovanje prema zakonima ali ima li neko da pozove na odgovornost g. Okanovića? U kojoj zemlji na svetu i na tzv zapadu ima da probna vozačka važi 2 godine? Da li g. Okanović zna da kada se položi ispit to je punosnažno i da taj ispit košta kandidata 3 mesečne plate a da ne placa dažbine i ništa ne jede 3 meseca? Da li je i njegova diploma na probi 2 godine pošto je položio diplomski ispit? Predlažem da se pod hitno menja to nakaradno uslovljavanje a statistiku neka je g Okanovic zadrži i neka piše doktorske radove.

Lucky

pre 4 godine

Ovaj Okanović je teški diktator. On bi samo nametao ograničenja i kažnjavao ljude. Nije važno što niko nije iznad zakona pa ni policija već je važno da izmjene i dopuna zakona iz djelokruga MUP-a piše MUP i on može komotno predložiti dopunu ili izmjenu i u ovom slučaju.

Boki

pre 4 godine

I sta ovi u evropi su glupi sto im je ograničenje 130 kmh, a voze uglavnom nove automobile, a mi smo kao pametni, mi hođemo 150 kmh, a vozi se krš do krša. Dajte ljudi urazumite se

Sasa

pre 4 godine

U HR je to vec n'a snazi nekoliko godina..pa i po drugim zemljama po.EU...tako da...

Zabrinuti

pre 3 godine

Pogledaj, tu, odmah do srbije U hr, ako vozis do 150 km/h, mozes i policiju da prodjes, nikakvih problema neam, a ogranicenje je 130 km/h Isto je i na ostalim putevima Ako je 50, do 60 te ne diraju Samo nasi slepci, policija koja pise i sprovodi zakon, kaznjava za 1 km vise Strasan teror

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija