• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

15.11.2019

23:45

GENERAL JOVAN MILANOVIĆ OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE! Major Binel mi je u jesen 1998. dao plan NATO agresije! Izneo sam ga u kesi za đubre, to je bio spas za Srbiju jer je vojska uspela sve da razmesti

Društvo

GENERAL JOVAN MILANOVIĆ OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE! Major Binel mi je u jesen 1998. dao plan NATO agresije! Izneo sam ga u kesi za đubre, to je bio spas za Srbiju jer je vojska uspela sve da razmesti

Podeli vest

Penzionisani general Jovan Milanović otkrio je da je francuski oficir Pjer-Anri Binel njemu dao kompletan plan NATO agresije na Jugoslaviju u jesen 1998. godine. Milanović je u razgovoru za 'Sputnjik' objasnio da je zahvaljujući Binelu naša država već 2. oktobra 1998. imala u svojim rukama više hiljada stranica najpoverljivijih podataka o planovima za bombardovanje. To je našoj vojsci omogućilo da na vreme razmesti jedinice i izbegne da NATO za samo nekoliko dana uništi naše odbrambene snage

- Krajem septembra slutio sam da se intervencija bliži, organizovao sam sastanak s Binelom u restoranu 'Posejdon' u Briselu i rekao mu da su mi potrebni papiri. Kad mi je saopštio da nema dokumente, ja sam mu rekao: 'Ako ne budem došao do toga, obesiće me... ' On je samo obrisao znoj, pogledao me i rekao: 'Pa imaćeš... ' Otišao je u NATO komandu, slagao kolegu koji je radio na konceptu napada da je francuski general kome je Binel bio šef kabineta tražio plan, onda ga je iskopirao i onda sam već to veče u rukama imao plan napada na našu zemlju - ispričao je Milanović. On dodaje da ga je tad Binel iznenadio jer je očekivao samo delove, a ne kompletan plan agresije.
 

Binelovo herojstvo

Kada mi je uručio dokumenta, izustio je: Ja znam šta sam uradio. To je bilo jače od mene
Jovan Milanović, penzionisani general


- Do tada sam u Beograd poslao 7.000 stranica obaveštajnih dokumenata. Kada mi je uručio dokumenta, seli smo u salon mog stana, otvorili flašu vina i u naredna 2-3 sata tražio sam dodatna objašnjenja. Onda smo stajali ćutke u foajeu i gledali se. Samo je odjednom izustio: 'Ja znam šta sam uradio. To je bilo jače od mene.'

Foto: Informer DN


Milanović se prisetio da je bio ubeđen da ih prate, pa je iskoristio kese za đubre da sakrije materijal.
- Izašao sam liftom do garaže, uzmem dve kese, u jednoj ponesem stvarno đubre, a u drugoj dokumenta. Bacim jednu kesu, a drugu stavim ispod ruke, promenim pravac kretanja i dođem do ambasade. Oduvao sam paklicu cigareta u roku od pola sata, tri sam pušio istovremeno. Pozvao sam kolegu, kucao i prevodio, a on slao na poseban način i 2. oktobra je to osvanulo u Beogradu - prisetio se Milanović.
 

Foto: Informer DN

 

Uništili mu život, radi kao geometar

Milanović navodi da je rukovodstvo NATO bilo ogorčeno zbog propalog napada, pa je Binel već 19. oktobra uhapšen i odveden u Pariz. Tamo je optužen za nacionalnu veleizdaju, a na suđenju su ga nazivali i umobolnikom.

Doživeo je strašnu torturu u zatvoru, a porodica mu je nakon svega bila uništena. Osuđen je na pet godina zatvora, izašao je na slobodu posle tri, a danas radi kao običan geometar u Tuluzu. Bivši predsednik Tomislav Nikolić ga je 2012. odlikovao Ordenom Obilića.
- Verovao sam Binelu sve jer mu je deda bio na Solunskom frontu i u amanet mu je ostavio: 'Sinko, ako nekada negde sretneš Srbina, skini mu kapu' - objasnio je Milanović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Мало је Бинела остало после Солунског Фронта...Премало да би била спасена официрска част....И част државе Француске...

Jovan75

pre 4 godine

Dobio orden? Kakav bre orden drzava treba da mu da pare da zivi do kraja zivota ko grof i on i njegova porodica a ne ordenje jer ordenje se nejede

dragan

pre 4 godine

Po koji put se ovo provlaci po novinama??? Zasto ne pisete da su tu ucestvivali i jos po neke osobe iz ambasade iz Pariza Ili to neznate ili nije u interesu generala i onih koji stoje iza toga Jedna od osoba koja je ucestvovala pise knjigu o tome tada cete videti pravu ulogu generala Znam da ovo necete objaviti ali barem ste procitali i preneli kome treba a taj dobroo zna o cemu govorim Tiha voda breg roni.....

goran

pre 4 godine

E jeste, da smo imali te planove ne bi nas onako zverski izbombardovali, ne bi pogodili radare, PVO baterije i skladista, a o civilnim metama da ne pricam, izgleda da su nam oni ustvari "uvalili" lazne planove, "upecali nas", nasi se "popalili", a mi sada pricamo o tome kako smo uspeli da imamo planove, "LAKO JE POSLE BITKE DA SE BUDE GENERAL"

zdenko

pre 4 godine

Veliko hvala gospodinu Binelu. To se ne zaboravlja.

NEBOJŠA

pre 4 godine

POMOGLI SMO TOLIKIMA,KOJI POMOĆ NIČIM NISU ZASLUŽILI,A NEMOŽEMO POMOĆI NEKOME KO NAS JE TOLIKO ZADUŽIO ???

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija