• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.11.2019

13:22

(VIDEO) RAT U KRAGUJEVCU ZBOG DRAŽE, ČIČA DOBIO ULICU! Prestonica Šumadije na nogama, mešatni poručuju da će "vođu ravnogoraca" BRANITI I SILOM!

Društvo

(VIDEO) RAT U KRAGUJEVCU ZBOG DRAŽE, ČIČA DOBIO ULICU! Prestonica Šumadije na nogama, mešatni poručuju da će "vođu ravnogoraca" BRANITI I SILOM!

Podeli vest

Veliku pažnju javnosti ovih dana izazvala je vest da je ulica u Desimirovcu kod Kragujevca dobila ime Đenerala Draže Mihailovića. I dok jedni takvu odluku smatraju istorijskom i pre svega etičkom greškom, drugi se pozivaju na Zakon o izjednačavaju pripadnika partizanskog i četničkog pokreta

Ulica u Desimirovcu, selu kod Kragujevca, koja će nositi ime Dragoljuba Mihailovića duga je oko 700 metara i ima dvadesetak kuća.

Njeni žitelji su pre godinu dana predali Mesnoj zajednici predlog da ulica dobije ime po komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini.

- Mi smo predlagali neka imena stanovnika ove ulice, nije moglo da prođe. Neko je dao predlog, možda sam i ja, Dragoljuba Draže Mihailovića, mi smo prihvatili - kaže Dragan Vilotijević.

- Jedni se ljute, drugi odobravaju. Najbolje je da se dogovore i da oproste jedni drugima, ako mogu to da učine - kaže Bojan Radosavljević.

Određivanje naziva bezimenih ulica na teritoriji grada Kragujevca, sprovedeno je u okviru projekta ažuriranja adresnog registra. Oko 1.200 predloga iz svih mesnih zajednica, prosleđeno je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

- Vladina komisija, biće jako rigorozna, za svako lice su tražili tačno da se utvrdi, ukoliko je bilo živo u periodu 1941-1945, kakav je njegov uticaj i značaj bio u Narodnooslobodilačkoj borbi, i tek po dobijanju te saglasnosti, mi smo onda išli na sednicu Supštine grada, gde smo to i usvojili - kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

DOĐITE U SRBIJU DA VAM REŠIMO PROBLEM! PETINA MLADIH NA ZAPADU NIKADA NIJE IMALA SEKS! Istzraživanje koje je diglo na noge SAD, EU, Japan...

Ruku za generala Dražu, podigli su i kragujevači odbornici. Niko nije bio protiv.

Istoričari podsećaju da je Mihailović pravno rehabilitovan, ali da se istorijske činjenice nisu promenile. Za deo njih, on je i dalje ratni zločinac. I sociolozi ocenjuju da je to veoma ozbiljno pitanje o kojem je mišljenje javnosti podeljeno.

- Mislim da je, sa stanovišta društvene celishodnosti, loše ponovo potpirivati podele unutar društva i na lokalnom, i na mezo, i na makro nivou, naročito zato što smo mi ovih decenija baštinili tradiciju pobednika - kaže sociološkinja Lela Vujošević.

Odluka o nazivu ulice, posvađala je i kragujevačke političare. I dok traje njihov rat saopštenjima i najava da će skinuti tablu sa imenom Draže Mihailovića, kada bude postavljena, žitelji Desimirovca su jednoglasni.

(VIDEO) SRBIJA MEĐU ODABRANIM VOJNIM SILAMA KOJE IMAJU BORBENE ROBOTE! Društvo nam prave SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Iran...

 Ne može da se skida, mi ćemo to braniti - kaže Dragan Vilotijević iz Desimirovca, dodajući da su se meštani tako dogovorili i da će tako ostati.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gaša

pre 4 godine

Mogu da negoduju samo " Crveni " . Draža je srpski heroj i mučenik a ne komunjare kao josip broz...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija