• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

18.11.2019

14:26

SRPSKI PALČIĆI! Ovo je 11 NAJMANJIH BEBA ikada rođenih u Srbiji

Društvo

SRPSKI PALČIĆI! Ovo je 11 NAJMANJIH BEBA ikada rođenih u Srbiji

Podeli vest

Najmanja ikada rođena beba u našoj zemlji bila je teška svega 350 grama, a danas je dvogodišnja devojčica. Više od 60 odsto dece u Srbiji koja su rođena sa 500 do 700 grama preživi bez posledica

U Srbiji svake godine na svet dođe oko 4.000 prevremeno rođenih beba, a najmanja ikada u našoj zemlji bila je teška svega 350 grama, najnoviji su podaci Instituta za neonatologiju povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba!

Ova malena devojčica, nazvana od milošte Palčica, rodila se početkom prošle godine, i to čak 12 nedelja pre termina, u GAK "Narodni front". Na Institutu za neonatologiju bila je skoro četiri i po meseca i u inkubatoru se lavovski borila za život. Danas je zdrava i napredna dvogodišnja beba.

Foto: Informer DN

Palčica

Najbolji uslovi

Prema rečima domaćih stručnjaka, prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom nekoliko nedelja pre termina, a često imaju i probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Stoga oni ističu da bi mali, prevremeno rođeni borci postali veliki heroji, potrebni su ljubav, nada i vera, odgovarajuća zdravstvena podrška, nega i lečenje.

Foto: Informer DN

Porodica Krstić
Najbolja nega

Sve prevremeno rođene bebe su zbrinute na najbolji mogući način, jer su njima nega i terapija najbolji lek, uz svu ljubav i pažnju zaposlenih, ali i roditelja
Dr Katarina Lazić

 

Doktorka Katarina Lazić iz Instituta za neonatologiju ističe da u toj ustanovi trenutno ima 116 prevremeno rođenih beba, a da se godišnje zbrine 900 najmanjih, najrizičnijih novorođenčadi.

- U trendu smo sa savremenom medicinom. Institut se trudi da prati savremene trendove lečenja, ali ima i edukovan kadar lekara i sestara. Zajednički timski rad, kolektivni duh i velika posvećenost poslu dovode do ovakvih rezultata. Sve prevremeno rođene bebe su zbrinute na najbolji mogući način, jer su njima nega i terapija najbolji lek, uz svu ljubav i pažnju zaposlenih, ali i roditelja. Takođe, mi imamo banku humanog mleka, kabinete za razvoj individualizovane nege, moguća je primena metoda kontakt kože na kožu, postoje i rani skrininzi, kao i rani fizikalni tretmani. Važno je napomenuti i da je poslednjih godina mnogo poraslo preživljavanje ekstremno male dece, tako da je više od 60 odsto moguće preživljavanje dece koja su rođena sa 500 do 700 grama, dok je kod dece teške kilogram i više preživljavanje preko 90 odsto - dodaje naša sagovornica.

Faktori rizika za prevremeni porođaj

* životna starost (mlađe od 18 godina ili starije od 35 godina)
* Prethodni prevremeni porođaji
* Vaginalna infekcija
* Problemi sa matericom
* Povišen krvni pritisak u trudnoći
* Višestruke trudnoće, kao što su blizanci ili trojke

Majka hrabrost

Jedna od onih majki koja je svoju decu na svet donela pre termina i kroz bolničko staklo gledala kako se bore za život, rastu i razvijaju se bila je i Tijana Vukašinović (30) iz Beograda, koja je svoju životnu ispovest ispričala za Informer. Ona ima četvoro dece, od kojih je troje prevremeno rođeno, a to su sin Luka (5) i bliznakinje Jana i Sara (godinu i četiri meseca). Na vreme se rodila samo Nađa, koja danas ima četiri godine.

Foto: Informer DN

Vuksanovići

Pobeda ćerke Ratka Varde

Nekadašnji košarkaš Ratko Varda (40) sa suprugom Ivanom Pjevčević prošle godine, u februaru, dobio je ćerkicu Milicu, koja se rodila pre termina, u 24. nedelji, odnosno u šestom mesecu Ivanine trudnoće! Mala Milica rođena je sa svega 710 grama i 30 centimetara dužine, zbog čega je šest meseci provela u inkubatoru. Danas ova hrabra devojčica ima godinu i osam meseci i uspešno raste i razvija se, a njeni roditelji se sada raduju svakom njenom osmehu i dobijenom kilogramu i ne kriju sreću što je njihova beba izborila prvu, najvažniju životnu bitku.

Luka mi je bio prvo dete i rođen je u 32. nedelji trudnoće, skoro sedam nedelja pre termina i mesec dana proveo je u inkubatoru.

- Rođen je sa ocenom šest, iako svi znamo da je najbolja ocena 10. Tek sam ušla u osmi mesec, 32. nedelja trudnoće. Ona nije bila rizična i do tog trena sve je bilo sasvim u redu. A onda sam dobila jako krvarenje. Hitno su me primili u "Višegradsku". Lekari su odmah utvrdili da je posteljica počela da se odvaja od zida materice. Petog dana od prijema lekari su odlučili da urade hitan carski rez. Bili smo životno ugroženi i beba i ja - započinje svoju životnu priču Tijana i nastavlja:

- Bila sam uplašena, zbunjena i nisam znala šta se tačno dešava. Carski rez je urađen, a ja sam rodila dečaka od svega 1.780 grama. Odmah su ga odneli na neonatologiju, u inkubator. I, od tog čaša kreće naša agonija, a Lukina borba za život. Bio je kao neka mrvica. Sećam se tog prizora. Gomila cevčica virila je iz njega, imao je kapu na glavi i disao je pomoću respiratora. Prolazili su noći i dani, a nama je bilo sve teže. Išli smo korak po korak, gram po gram i nismo smeli da posustanemo. Tek posle 20 dana jezive borbe, uzbuđena i u suzama, konačno sam uzela svog sina u naručje, a posle desetak dana bio je i otpušten kući - prisetila se Tijana, koja je samo 14 meseci kasnije, isto carskim rezom, rodila Nađu bez ikakvih problema i tačno u terminu.

Foto: Informer DN

Luka Vukašinović

Ljubav i vera

Međutim, ova mlada i veoma hrabra mama ostaje trudna i po treći put, i to početkom 2017. godine.

Subotičke četvorke proslavile prvi rođendan

 

Prevremeno rođene četvorke iz Subotice - Melanija, Božidar, Dimitrije i Zaharije Krstić - u subotu su proslavile prvi rođendan! Pored njih, mama Mira i tata Mladen imaju i najstarijeg sina Vasilija (8).
Ove bebe, začete vantelesnom oplodnjom, rođene su 13. novembra 2018. godine na Institutu za neonatologiju u Beogradu, u 27. nedelji, a roditelji su zahvalni svim lekarima koji su pomogli da deca ojačaju. Danas imaju odlične ocene i sustižu vršnjake.
Prvi rođendan je bio poseban, a mama Mira kaže za Informer da je ovo bio poseban dan u njenom životu.
- Suprug Mladen i ja smo zaista najsrećniji roditelji na svetu i ne postoji reč kojom bih iskazala sve naše emocije koje su bile prisutne na dan njihovog prvog rođendana. Bila je to velika borba, ali danas oni rastu i odlično napreduju. Bebe već puze, pokušavaju da hodaju. Rastu im zubići i već govore "mama", "tata", "baba". Dimitrije je već dobio prve cipelice, on se sam digne pa hoda, ali čovek nema osam ruku, pa jedno po jedno, polako. Međutim, tu su nam i bake i deke, ali i sin Vasilije, koji nam pomaže u svemu. Tako recimo, dok mi hranimo dve bebe, neko od njih čuva i zabavlja ostalo dvoje i tako ukrug - kroz smeh priča Mira i dodaje da im samo dnevno treba oko 25 pelena.
N. Đ.

- Nađa je tada imala dve godine, a Luka skoro tri i po. Od samog starta bila sam pripremljena da će se porođaj najverovatnije desiti ranije jer sam nosila bliznakinje. Nadala sam se i jako želela da izguramo 32 nedelje. Tako je i bilo. Uz ležanje u bolnici, održavanje i mirovanje, uspele smo da doguramo čak do 33. nedelje. Tada mi je pukao vodenjak. Posle tri dana usledio je carski rez i rodile su se Jana i Sara. Opet je bila ista scena. Pravo iz stomaka odveli su ih u inkubatore, gde su bile 20 dana. Jedna je bila teška 1.700, a druga 1.800 grama. Ali bile su od samog starta bolje i vitalnije od Luke - ispričala nam je ova divna "majka hrabrost" i poručila da su vera, hrabrost, ljubav i stručnost najbitniji u ovoj borbi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija