• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

18.11.2019

13:21

DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA BEZ FOTELJA AKO PROMOVIŠU STRANKE! Predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru

Politika

DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA BEZ FOTELJA AKO PROMOVIŠU STRANKE! Predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru

Podeli vest

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka

U Skupštinsku proceduru ušao je Predlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih.

Kako piše u dopuni zakona koja je objavljena na sajtu Narodne skupštine novine se odnose na korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno je istaknuta zabrana korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.

Takođe, zabranjuje se obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme, i vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću, a u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

ZABRANA ZA NASRTLJIVE TRGOVCE! Neće moći da vas zovu na telefon i nude svoje proizvode kako im padne na pamet!

Foto: Pixabay

Direktor će, kako piše, biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse tog preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene u vezi sa podrškom strankama ili kandidatima na izborima, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću.

Predviđena je i kazna za direktore, od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se utvrdi da koristi ili mu je bilo poznato da se imovine preduzeća upotrebljavala u političke svrhe.


U konačnom izveštaju misije OEBS-a i KDILjP-a (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava) iz 2017. o proceni sprovođenja izbora, u tački koja se tiče Finansiranje izborne kampanje, rečeno je da se odredbe o finansiranju stranaka i izborne kampanje moraju dodatno poboljšati u skladu s ranijim preporukama, a u cilju uvodenja strožih propisa i veće transparentnosti.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovedena je, inače, u periodu od 10. do 31. oktobra ove godine.Vlada je nakon razmatranja sugestija, utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima i poslala ga krajem prošle nedelje Skupštini na usvajanje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija