• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

18.11.2019

13:32

GROZNA BOLEŠTINA SE ŠIRI SRBIJOM! Batut upozorava: Ne znamo tačan broj obolelih, ZARAZU JE SKORO NEMOGUĆE OBUZDATI!

Društvo

GROZNA BOLEŠTINA SE ŠIRI SRBIJOM! Batut upozorava: Ne znamo tačan broj obolelih, ZARAZU JE SKORO NEMOGUĆE OBUZDATI!

Podeli vest

Broj obolelih je utostručen, a najviše je onih koji koriste aplikacije za upoznavanje

Na hiljade Srba svakodnevno putem popularnih mobilnih aplikacija za pronalaženje partnera - Tinder, Badoo i Grindr - traži vezu bez obaveza, odnosno seks za jednu noć. 

Poznanstvo sa Tindera koštalo ju je života

Ubistvo britanske studentkinje Grejs Milan, koju je na Novom Zelandu dan pre njenog 22. rođendana tokom seksa zadavio dečko kog je upoznala na Tinderu, zaprepastio je svet. Nesrećna devojka je prošle godine najpre proglašena nestalom u Oklandu, a kasnije je pronađena mrtva. Njeno telo bilo je nagurano u kofer koji je zatim zakopan u grmlju van grada. Istraga je utvrdila da je neimenovani 26-godišnji muškarac nakon seksa i ubistva studentkinje otišao na sastanak sa drugom devojkom.

Prema tvrdnjama pojedinih medija, upravo pomenuti sajtovi, koje kritičari nazivaju ubicama romantike i magnetima za nastrane, doprineli su na velika vrata povratku sifilisa, ali i ostalih polnih bolesti u Srbiju.

Naime, mnogi prilikom ugovorenog seksa ne koriste nikakav vid zaštite, a i olakšan način za menjanje partnera putem mobilnih aplikacija, prema procenama stručnjaka, doprinelo je tome što je broj zaraženih od sifilisa u Srbiji trenutno trostruko veći nego pre deset godina.

(VIDEO) POLNA BOLEST GORA I OD HIV-A! Zbog nje novorođenčad UMIRE, a broj ZARAŽENIH sve je VEĆI!

Podaci o seksualno prenosivim infekcijama u Srbiji u periodu od januara do juna ove godine, a koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", pokazuju da je samo u prvih šest meseci ove godine prijavljeno 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze.

Foto: Shutterstock

Doktorka Danijela Simić iz Instituta "Batut" ističe da je moguće da je broj obolelih još veći, ali da deo njih ne ulazi u statistiku.

Brojke

135 obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovano je u Vojvodini
91 slučaj sifilisa i gonoreje registrovan je u Beogradu

- Neki ne prijavljuju da su bolesni, a moguće i da lekari nisu prijavljivali one koje pregledaju, iako su u obavezi to da čine - kaže dr Simić.

Psiholog prof. dr Radomir Čolaković objašnjava da je sasvim logično da su se mnogi okrenuli pronalaženju partnera za seks putem društvenih mreža za upoznavanje jer živimo u svetu otuđenosti.

- Ove aplikacije mogu biti vrlo opasne jer se često iza te vrste komunikacije kriju seksualno devijantne osobe, odnosno psihopate - kaže Čolaković.

GONOREJA USKORO NEIZLEČIVA?! Jedna od najčešćih polnih bolesti POSTAJE IMUNA NA SVE LEKOVE!

Pošast se širi Evropom, broj obolelih povećan za 70%

Endru Aato Gauči, stručnjak za seksualno prenosive bolesti i virusni hepatitis pri Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), kaže da se širenje sifilisa u Evropi intenzivira zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju.
- Aplikacije Tinder i Grindr, kao i sajtovi koji olakšavaju pronalaženje seksualnih partnera, nesumnjivo utiču na širenje seksualno prenosivih bolesti kao što je sifilis. Broj obolelih u EU povećan je za 70 odsto. U nekim zemljama zabeležena je prava epidemija, a prvi na listi je Island, gde je broj slučajeva obolelih porastao za čak 876 odsto. Sledi Irska sa 224 odsto, dok je u Britaniji i Nemačkoj broj obolelih od sifilisa više nego udvostručen - rekao je Gauči.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija