• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

19.11.2019

09:24

NOVA NASELJA SA DESETINAMA HILJADA STANOVA U BEOGRADU Evo gde će se graditi i KOLIKO ĆE KOŠTATI KVADRAT

Društvo

NOVA NASELJA SA DESETINAMA HILJADA STANOVA U BEOGRADU Evo gde će se graditi i KOLIKO ĆE KOŠTATI KVADRAT

Podeli vest

Vrednost radova u građevinarstvu u Srbiji povećana je za 40 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

To je najviša stopa rasta građevinarstva od 2010. godine. Najviše se gradi u Beogradu, gde se planira izgradnja nekoliko novih naselja sa desetinama hiljada stanova.

BEOGRAD DOBIJA 4 NOVA NASELJA ZA 100.000 LJUDI! Evo kako će izgledati i gde će se nalaziti! (FOTO)

KULA BEOGRAD KRENULA KA NEBU! 23.000 KVADRATA STAKLA, 40 SPRATOVA! OVAKO ĆE IZGLEDATI NAJVIŠA ZGRADA U SRCU PRESTONICE!

Nova naselja gradiće se na Čukarici, Adi Huji, pored Pupinovog mosta, u Ovči i u Bloku 18, preko puta Beograda na vodi.

"Ako govorimo o Makiškom polju očekivano je da se tamo izgradi između pet i šest hiljada stambenih jedinica. Mogu da pretpostavim da će to biti neka cena oko 1.000 evra, ali imajući u vidu da najveći deo zemljišta nije u vlasništvu grada, odnosno republike, da su to privatne parcele – ostaje da tržište to diktira", rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Foto: printscreen RTS

 

Pre pet godina je samo 30 odsto teritorije grada Beograda bilo pokriveno planovima detaljne regulacije, a sada skoro dve trećine. Očekuje se da će se u narednih pet godina graditi deset miliona kvadrata stambenog prostora, piše RTS.

Kada krene visokogradnja, kreće još 50 različitih industrijskih grana – direktno ili indrektno – koje povezuju na desetine, možda i stotine hiljada zaposlenih, navodi Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

"Kompletna građevinska industrija, građevinska operativa i sve prateće učestvuju u BDP-u preko 30 odsto. To govori koliko je značajan ovakav porast, ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije, za uposlenost domaće građevinske industrije", izjavio je Rodić.

Trenutno se najviše prodaju stambeni kompleksi na Novom Beogradu, gde je porasla cena kvadrata, između ostalog i zato što je sve teže naći kvalifikovane radnike.

"Kvalifikovani radnici različitih zanimanja i profila su oni koji nedostaju za potrebe stanogradnje, generalno za potrebe građevinarstva. Taj problem se rešava vrlo teško. Imamo pojavu dolaska građevinskih radnika iz zemalja sa istoka – Turske, Bangladeša, Pakistana", naveo je izvršni direktor za operativne poslove "Energoprojekta" Bogdan Uzelac.

Izgradnju novih naselja, kako se planira, pratiće i nova saobraćajna infrastruktura. Prva linija metroa trebalo bi da poveže Makiško polje i Adu Huju, gde će biti izgrađen i most preko Dunava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Ako se ovo obistini, kvadrat će da košta ispod građevinskih troškova.... negde oko 550 evra. Natalitet nam pada, dotok u Beograd je jedanak ili manji od broja koji napuštaju državu a stanovi se zidaju na sve strane.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija