• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.11.2019

14:57

ANTIĆ: Revitalizacija "Ðerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije!

Društvo

ANTIĆ: Revitalizacija "Ðerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije!

Podeli vest

U Hidroelektrani "Ðerdap 1" danas je pušten u rad peti obnovljeni i modernizovani agregat, čija je snaga sada uvećena za 30 megavata, a radni vek produžen za još četiri decenije

 

Obnovljeni agregat pustili su u rad ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji su istakli da će ruska kompanija "Silovije mašini" uraditi obnovu i poslednjeg, šestog agregata u HE "Ðerdap 1", kao i deset agregata u HE "Ðerdap 2".

Ministar Antić rekao je da je revitalizacija "Ðerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što, dodaje, ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidro sektoru.

- Na Ðerdapu 1 proizvodi se više od polovine električne energije u našem hidro sektoru i upravo iz tog razloga pridajemo značaj održavanju i modernizaciji tog objekta - rekao je Antić.

Dodao je da država ima ogromnu obavezu prema generacijama koje dolaze da taj proizvodni objekat ostavi u stanju da može da proizvodi električnu energiju u narednim decenijama.

Prema njegovim rečima, remontima koji su izvršeni na pet od šest agregata u HE "Ðerdap 1" obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek u naredne četiri decenije.

- Mi smo našu obavezu prema generacijama koje dolaze izvršili i to blago koje Srbija ima ostavljamo narednim generacijama - rekao je Antić.

Dodao je da je za svojih 40 i nešto godina rada "Ðerdap 1" proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 milijardi evra, kao i da jedan agregat godišnje proizvede struje između 40 i 50 miliona evra.

Naveo je da je zbog toga značajno da revitalizacije, tokom kojih su agregati isključeni, traju što kraće i pohvalio rusku kompaniju "Silovije mašini" i EPS što su ovaj agregat završili za samo 416 dana, što je, kako je naveo, oko 200 dana manje nego što su trajale obnove prethodna četiri agregata.

Ministar je rekao da će EPS nastaviti saradnju s tom ruskom kompanijom i na modernizaciji "Ðerdapa 2" i objasnio da su oni izabrani za taj posao zato što je "Silovije mašini" pravila originalne turbine i opremu za agregate prilikom gradnje "Ðerdapa 1" pre više od 40 godina.

Najavio je da će sledeće godine početi remont poslednjeg, šestog agregata, čime će se završiti modernizacija "Ðerdapa 1", a nakon toga u planu je revitalizacija "Ðerdapa 2".

Podsetio je da je to dogovoreno prilkom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, kada je EPS potpisao sporazum s ruskom kompanijom "Silovije mašini" o "Ðerdapu 2".

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić kazao je da je danas pušten u rad peti agregat od šest koliko ih je na "Ðerdapu 1".

- To znači da danas EPS ima pet hidroagregata koji su kao novi i uvećane snage za 30 megavata po agregatu - rekao je Grčić.

Naveo je da predstoji revitalizacija još jednog agregata, što će početi 2020. godine, i kada bude urađena sanacija dna rečnog korita Dunava sa srpske strane, može se reći da će tada "Ðerdap 1" biti "kao da je tek izgrađen".

- To spada u našu obavezu, ali i politiku predsednika Aleksandra Vučića da sve što smo nasledili moramo da očuvamo, ali i održavamo, modernizujemo i ostavimo budućim generacijama - kaže Grčić.

Navodi da nakon kompletnog remonta HE "Ðerdapa 1" predstoji remont HE "Ðerdapa 2" koja se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno od "Ðerdapa 1" kod Negotina, dodajući da je to hidroelektrana manjeg proizvodnog kapaciteta, ali pođednako važna za energetski sistem Srbije.

- ''Ðerdap 2'' ima 10 hidroagrageta, drugačijeg tipa, i oni sada imaju 270 megavata instalirane snage, a u planu je da nakon remonta dobiju dodatnih 50 megavata - rekao je Grčić.

Kaže da će remont "Ðerdapa 2" iznositi oko 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, hidro sektor je veoma važan za EPS jer se, kako objašnjava, iz hidro sektora proizvodi oko jedne trećine celokupne električne energije, a i zato što predstavlja najčistiju energiju u odnosu na onu koju dobijamo iz uglja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da puštanje i petog agregata "Ðerdap 1" pokazuje da revitalizacija te hidroelektrane ide po planu i da nema nikakvog zastoja.

Ističe da je obnova "Ðerdapa 1" rezultat zajedničkog delovanja ruske kompanije "Silovije mašini", koja je, kako je naveo, najbolja i najstručnija ruska kompanija u tom sektoru, i stručnjaka iz Srbije i HE "Ðerdap".

- Puštanje u pogon novog agregata realizuje se u toku intenzivnijih političkih kontakata na vrhu Rusije i Srbije. Uz političke kontakte i intenzivni dijalog, mi imamo realizaciju u praksi onoga oko čega se dogovaramo - rekao je ruski ambasador.

Agregat A2 pušten je u rad 1970. godine i nakon 47 godina je zaustavljen radi otpočinjanja revitalizacije posle više od 330.000 radnih sati.

Ukupna vrednost obnove petog agregata iznosila je nešto više od 27 miliona evra, dok je ukupna vrednost revitalizacije HE "Ðerdap 1" veća od 160 miliona evra.

Obnova prva četiri agregata završena je u periodu od 2011. do 2017. godine, a početak radova na poslednjem, šestom agregatu, očekuje se sledeće godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija