• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

21.11.2019

23:00

SVAKO DRUGO DETE TRPI NASILJE NA INTERNETU! Zabrinjavajući podaci Ministarstva!

Društvo

SVAKO DRUGO DETE TRPI NASILJE NA INTERNETU! Zabrinjavajući podaci Ministarstva!

Podeli vest

Pretnje, ucene, vređanja doživelo je 37 odsto osnovaca i čak 66 odsto srednjoškolaca. Forumi, igrice, lažni oglasi ili nagradne igre mesta su gde pedofili vrbuju decu, tvrde stručnjaci

Svako drugo dete u Srbiji žrtva je nasilja na internetu, zastrašujući su podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Pretnje, ucene, vređanja, zlostavljanja doživelo je 37 odsto osnovaca i čak 66 odsto srednjoškolaca. Da sve bude još strašnije, jedno od četvoro dece pretrpelo je nasilje više od jednog puta.

Kako tvrde stručnjaci, deci opasnost preti preko lažnih oglasa, reklama ili video-igrica iza kojih se kriju pedofili i trgovci belim robljem.

Vrebaju decu

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima Srbije kaže da predatori svoje žrtve upravo traže na forumima i četovima video-igrica, gde znaju da ima najviše dece.

Opasno

Ucenjuju decu, prave lažne profile ili slike završe na opasnim sajtovima
Vladimir Vujić, načelnik

- U poslednjih nekoliko meseci povećan je broj dece koja su postala žrtve trgovine ljudima preko interneta. Forumi, igrice, lažni oglasi ili nagradne igre mesta su gde ih vrbuju. Najviše su na udaru srednjoškolci. Samo ove godine bilo je 19 žrtva, od kojih su osmoro maloletnici - upozorava Rakovićeva.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić kaže da je nasilje na internetu iz godine u godinu sve učestalije.

- Da je internet nasilje nad decom uzelo maha i da je u porastu, govore podaci da je u 2017. bilo 17 krivičnih prijava za zloupotrebu dece, u 2018. je ta brojka porasla na 20, dok smo za samo 11 meseci ove godine imali čak 32 krivične prijave - kaže Vujić.

Pričajte s decom

Treba pričati sa decom o opasnostima koje vrebaju, ali ne da ih zastrašuju, već da im realno objasne
Biljana Lajević, psiholog

On dodaje da roditelji imaju običaj da "kače" fotografije svoje dece na društvene mreže, što može biti izuzetno opasno.

- Čak i ako to obrišu, ukoliko je neko već "skinuo" tu sliku, ona zauvek ostaje na internetu. Nikada se ne zna kako neko može da zloupotrebi tu fotografiju. Obično ucenjuju decu, prave lažne profile ili foto-montaže, pa te slike završe na opasnim sajtovima - napominje Vujić.

Šta spada u nasilje na internetu

* slanje uvredljivih poruka ili videa
* slanje neprimerenih fotografija
* ruganje, ismevanje i vređanje preko digitalnih tehnologija

Roditelji, oprez!

Dečji psiholog Biljana Lajević napominje da roditelji moraju stalno da objašnjavaju deci koliko internet može biti opasno mesto.

Centar za bezbednost dece

Dženana Rudonja iz Ministarstva telekomunikacija kaže da je od 2017. godine Nacionalni kontakt centar primio čak 11.500 prijava, od kojih je 175 predmeta prosleđeno nadležnim službama.
- U 2017. osnovan je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu. Centar je mesto prevencije, savetovanja i informisanja dece, roditelja i nastavnika o lošim stranama interneta. Povezani smo sa MUP-om, Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Ministarstvom prosvete i centrima za socijalni rad - kaže Rudonja.

- Odrasli moraju da postave granicu kada ih mališani pitaju da otvore neku društvenu mrežu i da ne podlegnu nikako onoj dečjoj priči "svi imaju, samo nemam ja". Roditelji moraju da shvate da je današnjoj deci život na internetu zapravo realan život i da to predatori vešto koriste. Zato je potrebno non-stop pričati sa decom o opasnostima koje vrebaju, ali ne da ih zastrašuju, već da im realno objasne. Usadite im u glavu da nikako ne smeju da ostavljaju lične podatke i da ne prihvataju za prijatelje ljude koje ne poznaju. Oni to često rade jer nisu svesni koliko je to zapravo opasno. Predatori se predstavljaju kao njihovi vršnjaci i ta zabluda ih nekad skupo košta - kaže Lajevićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Internet,tviter,instagram,facebook,i ostsle svetske zaje*ancije koje smo olako podarili deci,tražili smo gledaj mo sad.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija