• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

27.11.2019

18:28

GRAĐANI, OPREZ! MILION OBJEKATA U SRBIJI NE BI IZDRŽALO POTRES OD 6 RIHTERA! Ova naselja su NAJUGROŽENIJA!

Društvo

GRAĐANI, OPREZ! MILION OBJEKATA U SRBIJI NE BI IZDRŽALO POTRES OD 6 RIHTERA! Ova naselja su NAJUGROŽENIJA!

Podeli vest

Posle zemljotresa u Skoplju 1963. grade se zgrade koje mogu da izdrže sedam Rihtera, ali i dalje imamo problem sa starim objektima i divljom gradnjom, kažu građevinci! U Srbiji i regionu narednih meseci biće na stotine i stotine naknadnih udara posle jučerašnjeg zemljotresa u Albaniji, upozorava seizmolog Branko Dragičević

Oko milion objekata u Srbiji ne bi izdržalo zemljotres jači od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju domaći građevinski stručnjaci.

Kako dodaju, svi objekti koji su građeni nelegalno i koji su građeni pre 1963. su pod rizikom ne samo da imaju ozbiljna oštećenja već i da ugroze druge objekte i živote.

ŠTA TREBA DA URADITE KADA SE DOGODI ZEMLJOTRES! PRAVILA koja će vam SAČUVATI ŽIVOT! Evo gde je NAJBEZBEDNIJE

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali koji je juče ujutru potresao Albaniju (više o zemljotresu pogledajte na stranama 6 i 7) osetio se na celoj teritoriji Srbije, ali nije registrovana veća šteta, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Novi potresi

Zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragičević rekao je da se zemljotres naročito osetio na teritoriji Kosova i Metohije.
- Zemljotres se osetio u celoj Srbiji, naročito u južnoj srpskoj pokrajini, pa sve do Beograda. Osetili su ga i građani Crne Gore, Italije, Severne Makedonije, Grčke, Bugarske... Računa se da je preko 10 miliona ljudi osetilo to podrhtavanje tla - kaže Dragičević.

(UŽIVO) KATAKLIZMA U ALBANIJI! VIŠE 20 MRTVIH, 600 POVREĐENIH! Jačina zemljotresa KAO TRI ATOMSKE BOMBE!

Foto: Informer DN

On dodaje i da se očekuje još seizmičke aktivnosti nakon ovog snažnog zemljotresa.

Upitan da li se zemljotres može očekivati i na prostoru Srbije i u regionu, on je rekao da će se i na našim prostorima događati zemljotresi, ali ne takve jačine kao u Albaniji.

- Naš najjači zemljotres može imati magnitudu do šest jedinica Rihterove skale. Kakve će posledice imati, zavisi od toga da li se dogodio u naseljenom području, u kom dobu dana je bio, kao i kakvi su objekti - navodi on.

Dragičević objašnjava da se zemljotresi ne mogu predvideti, da nemaju sezonu u godini tokom koje se dešavaju, kao i da ne daju vremena za evakuaciju. Od zemljotresa se treba, kaže, štititi pre nego što se dogode.

Foto: Informer DN

Gradnja po zakonu

Jedna od mera zaštite je da se grade objekti koji su seizmički zaštićeni, kao i da se jačaju institucije koje će uspeti da snize rizike i posledice zemljotresa.

Ipak, u Građevinskoj komori Srbije ističu da kod nas ima bar milion objekata koji su građeni "na divlje" ili su dosta stari i dotrajali, pa nisu zaštićeni od potencijalnih potresa.

Foto: Informer DN

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi da je veliki broj objekata kod nas građen sa materijalima sumnjivog kvaliteta.
- Mi smo nakon zemljotresa u Skoplju 1963. počeli da gradimo zgrade koje mogu da izdrže jačinu zemljotresa od sedam Rihtera, tako da imamo dosta bezbedne objekte. I ova novija naselja u Vojvode Stepe, zatim Beograd na vodi - to su sve bezbedni objekti. Naš problem je nelegalna i stara gradnja i tu u Srbiji imamo oko milion objekata koji nisu seizmološki zaštićeni jer nisu građeni po odgovarajućim standardima, a materijali za gradnju su vrlo često nabavljani na crno. Te zgrade i kuće bi mogle da stradaju ako bi došlo do zemljotresa od šest i više Rihtera. Takođe, bile bi ugrožene i okolne građevine, jer bi ove nebezbedne na njih mogle da se obruše - objašnjava Rodić.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija