• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2019

09:16

ONKO - aplikacija za mobilne telefone  sa informacijama o raku, lečenju raka i podršci

Društvo

ONKO - aplikacija za mobilne telefone sa informacijama o raku, lečenju raka i podršci

Podeli vest

Aplikacija za mobilne telefone ONKO sa informacijama o raku, lečenju raka i podršci, koja je nastala u sklopu projekta Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije „Znanjem protiv raka“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, biće predstavljena 3. decembra.

Ova aplikacija namenjena je onkološkim pacijentima, članovima njihovih porodica, stanovništvu, zdravstvenim radnicima, medijima… svima kojima su neophodne lako razumljive, praktične ali i naučno zasnovane informacije, kao, na primer:
• Da li se rak može sprečiti? Ako može, šta mogu da preduzmem?
• Da li je rak nasledna bolest?
• Kako se rak otkriva? Kada se za pregled dojki radi ultrazvuk a kada mamografija? Čemu služe tumorski markeri?
• Ko može da mi pomogne da prevaziđem šok nakon suočavanja sa dijagnozom raka?
• Kako da pomognem bliskoj osobi koja boluje od raka?

• Kako se pripremiti za operaciju? Kako ubrzati oporavak nakon operacije?
• Šta je hemioterapija, kako deluje?Kako ublažiti tegobe?
• Kako se sprovodi zračna terapija, koliko dugo, da li ima neželjenih efekata?
• Kako da se hranim tokom lečenja, da li da pređem na alkalnu dijetu?
• Da li smem da radim vežbe, da li je kasno da sad prestanem da pušim? 
• Da li da koristim preparate za jačanje imuniteta? Vitamine ili minerale? Da li će mi pomoći akupunktura ili homeopatija?


Kako je pripremljena aplikacija ONKO?
Aplikacija je pripremljena u sklopu projekta Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije „Znanjem protiv raka“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. 
Motiv za pokretanje navedenog projekta bio je da se pacijentima obezbederazumljive informacije o prevenciji, dijagnostici i lečenju malignih bolesti, uputstva za ponašanje tokom i nakon onkološkog lečenja, saveti za lakše prihvatanje bolesti i lečenja,kao i praktične informacije za lakše snalaženje u Instutu i sistemu onkološke zdravstvene zaštite.
Pitanja koja pacijente i njihove porodice najviše interesujuizabrana su u saradnji sa Radnom grupom za podršku pacijentima IORS i udruženjima pacijenata, a izabrane su 22 teme na koje su brošure pripremili stručnjaci iz odgovarajućih oblasti.
Kako se danas za dobijanje traženih informacija koriste savremene tehnologije, sav ovaj materijal pretočen je u mobilnu aplikaciju. Na taj način, svi tekstovi su dostupni preko mobilnog telefona i omogućene su njihove izmene.
Aplikacija je korisna i za zdravstvene radnike jer onkološki pacijenti od njih očekuju odgovore na najrazličitija pitanja koja nisu uvek detaljno obuhvaćena formalnom medicinskom edukacijom a mogu biti značajna su za uspešnost lečenja ikvalitet života pacijenata.


Kako koristiti ONKO?
Preuzmite aplikaciju preko prodavnice vašeg telefona (Play prodavnica za android i, očekujemo uskoro, i AppStore za ajfon). 
Informacije o aplikaciji možete naći i na www.onko.rs




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija