• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

29.11.2019

16:07

GAS IZ TURSKOG TOKA ZA  SRBIJU KREĆE OD JULA 2020! Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji pri kraju!

Društvo

GAS IZ TURSKOG TOKA ZA SRBIJU KREĆE OD JULA 2020! Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji pri kraju!

Podeli vest

Stručnjaci ističu da će sa puštanjem gasa neminovno doći i do sniženja cene plavog energenta za srpska domaćinstva * Naša država od tranzita plina ka EU imaće godišnje 75 miliona evra zarade

Prve količine gasa kroz gasovod "Turski tok", koji prolazi i kroz Srbiju, poteći će polovinom 2020. godine, saznaje Informer! 

Foto: Informer

Izgradnja magistralnog gasovoda kroz našu zemlju stigla je na nekoliko kilometara od granice s Mađarskom, a rok za završetak radova je planiran za kraj ove godine. U toku su radovi u opštini Kanjiža, kod sela Velebit i Vojvoda Zimonjić, na postavljanju cevi. Radnici srpsko-ruskog preduzeća "Gastrans" rade užurbano kako bi spojili poslednjih 10 kilometara cevi. Oni dodaju da se dnevno postavi i do 1.500 metara gasovoda. 

DUŠMANI, CRKNITE! SRBIJA ĆE BITI ENERGETSKI DŽIN! Turski tok biće gotov sledeće godine! Vest koju smo čekali, Mađari, za ovo vas častimo!

Foto: Informer DN

Energetska sigurnost

Izgradnja magistralnog gasovoda dugog 403 kilometra treba da u budućnosti garantuje i energetsku sigurnost Srbiji.

Stručnjaci ističu da će sa završetkom gradnje gasovoda i puštanjem gasa neminovno doći i do sniženja cene plavog energenta za srpska domaćinstva.

Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra, koji u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša, počela je 25. aprila u Šajkašu kod Novog Sada, a rok za završetak radova je 18. decembar. Radove izvodi kompanija "Gastrans", koja je 51 odsto u vlasništvu "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".
Kako je ranije istakao direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, do sada je na našem delu "Turskog toka" zavareno 370 kilometara cevi, od ukupno 403 kilometra.

Foto: Informer

- Ove godine će biti gotov linijski deo. Kompresorska stanica će biti gotova iduće godine. Projekat ide u rokovima što se tiče Srbije - najavio je Bajatović. 
Da se radovi u našoj zemlji privode kraju, potvrdio je za Informer i ministar energetike Aleksandar Antić.
- Ovaj gasovod imaće kapacitet od 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Sve mora da bude gotovo do kraja decembra. Ukoliko sve bude po planu, i Bugarska izgradi svoj deo trase, prve količine gasa kroz ovaj cevovod poteći će polovinom 2020. godine - potvrdio je za Informer ministar Antić.

GAS IZ BUGARSKE STIŽE U SRBIJU DO MAJA SLEDEĆE GODINE! BORISOV: Sa gasovodom, autoputevima i prugom napravićemo biznis, obe zemlje će uzimati takse

Foto: Tanjug

Gas iz više izvora

Srbija planira da, pored Bugarske, gradi i gasnu vezu sa Rumunijom, najavio je Dušan Bajatović i rekao da Rumunija ima nova nalazišta gasa u Crnom moru, što će našoj zemlji omogućiti potpuno novi izvor snabdevanja plavim energentom.
- Planiramo da iduće godine počnemo da realizujemo i interkonekciju Niš-Dimitrovgrad-Sofija. Nadam se da će gasovod Grčka-Bugarska biti završen, a to će omogućiti pristup Aleksandropolisu, gde se planira taj veliki gasni terminal. Naši pravci snabdevanja bili bi sa terminala u Grčkoj, drugi bi bio iz Rumunije, treći bi bio iz "Turskog toka". Biće urađen još jedan gasovod, Beograd-Banjaluka. U dogovoru sa kolegama iz 'BH gasa' spremni smo da pojačamo gasovod koji se odnosi na BiH - precizirao je Bajatović.

 

Tranzitna država

Kako dodaje, naša zemlja ovim projektom postaje tranzitna država kada je gas u pitanju.
- Srbija će od toga imati velike koristi. Reč je o jednom projektu koji je apsolutno komercijalan, i kao takav obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija isplate. Godišnje bismo od tranzita mogli da prihodujemo 75 miliona evra - navodi Antić.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da je izgradnja "Turskog toka" odlična vest za srpsku ekonomiju, jer je ovo projekat koji će Srbiji doneti veliku zaradu.
- Ovaj projekat za našu zemlju znači povećanje energetske bezbednosti, ali i ekonomsku dobit zbog smanjenja troškova transporta gasa jer će on sada prolaziti kroz Srbiju. Na sve to dobićemo i ogromnu novčanu naknadu zbog taksa - kaže Madžar.

On dodaje da će i domaćinstva imati korist od toga.
- Jasno je da će snabdevanje plavim energentom biti uredno, ali se stiču i uslovi da gas bude jeftiniji. To onda može dovesti do toga da mnogo više domaćinstava pređe na snabdevanje gasom - kaže Madžar.

Deo gasovoda položen i na dno DunavaNaslov


Deo kraka gasovoda "Turski tok" u Srbiji primenom najnovijih tehnologija položen je na dno reke Dunav uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, rekao je juče ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

 - Pokazali su nam sve cifre i statistiku koja potvrđuje da je projekat jedinstven. Pokazali su nam i dokazali jedinstvenost izgradnje. Dakle, ovaj deo magistralnog gasovoda će biti izgrađen, i to je naš veliki projekat, koji će snabdevati Srbiju i Evropu. Smatram da će bugarski deo biti izgrađen, trenutno postoje svi signali da stvari idu u tom pravcu. Mi uvereno gledamo u budućnost - izjavio je ruski ambasador tokom obilaska radova.

"Gasprom" je saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda "Turski tok", što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica "Ruska" i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
malo sam pod gasom

pre 4 godine

Kako bi bilo da nas obavestite koliko je uradjeno na trasi u Bugarskoj?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija