• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2019

17:44

AVIA PRIME o kupovini "Jat-Tehnike": "Uzdignućemo srpsku firmu na svetski nivo, gde i pripada"

Društvo

AVIA PRIME o kupovini "Jat-Tehnike": "Uzdignućemo srpsku firmu na svetski nivo, gde i pripada"

Podeli vest

Avia Prime, stopostotni vlasnik kompanija Adria Tehnike iz Slovenije i Linetech-a iz Poljske, pobednik je tendera za privatizaciju Jat-Tehnike

Navedena kompanija za održavanje i servisiranje vazduhoplova (skraćeno MRO) će nakon završetka transakcije biti u mogućnosti da avio-prevoznicima i operaterima ponudi 34 pozicije za održavanje aviona.

Nakon sprovedenog postupka Avia Prime će biti jedna od dominantnih grupacija na MRO tržištu u Evropi, navodi poljski sajt pb.pl. 

Ministarstvo privrede objavilo je 28.11.2019. da je Avia Prime zvanično proglašena za kupca subjekta privatizacije, Jat Tehnike, jer je ispunila sve kriterijume i uslove koje je ministarstvo privrede predvidelo u postupku privatizacije, i poslala najvišu ponudu. 

"Zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije na ovoj prilici i sprovođenju ovog zahtevnog procesa. Svim snagama ćemo se potruditi da Jat Tehniku uzdignemo na svetski nivo u MRO segmentu gde po tradiciji i pripada", kazao je Piotr Kaczor, generalni direktor Avia Prime. 

"Tržište avio-usluga se konstantno menja, a poslednje dve godine u Evropi pokazale su da samo jake i velike MRO kompanije mogu da podnesu nagle promene na tržištu. Zato je naš status kao grupacije koristan za sve – Avia Prime učvršćuje poziciju na tržištu i povećava svoje kapacitete a Jat Tehnika postaje deo većeg entiteta", prokomentarisao je Krzysztof Pietkun, potpredsednik Avia Prime i predsednik Linetecha. 

"MRO industrija u Evropi obećava veoma dinamičan razvoj u sledećim godinama. Zadovoljni smo što smo pre više od godinu dana investirali u Avia Prime Group, vidimo rast kompanije i željno iščekujemo dalji razvoj zajedno sa Jat Tehnikom" – prokomentarisao je Jozef Janov, Partner investicionog fonda Hartenberg Holding, koji je jedan od najvećih akcionara grupe Avia Prime. 
"Ovom transakcijom smo napravili korak unapred ka razvoju JAT Tehnike i cele grupacije Avia Prime, i pomerili smo granice u MRO industriji ulaskom u Srbiju" – rekao je Dejan Kostić, potpredsednik Avia Prime. 

Jat Tehnika, čije je sedište na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, biće četvrta lokacija za održavanje aviona Avia Prime grupe, zajedno sa aerodromima u Ljubljani (Slovenija), i aerodromima Katowice i Rzeszow (Poljska). 

"Izuzetno smo ponosni što možemo da investiramo u Jat Tehniku i što ćemo imati priliku da pozovemo svetske avio-kompanije da održavaju svoje vazduhoplove u Beogradu. Investicijama u postojeću infrastrukturu i tehnološki razvoj Jat Tehnike, i kroz zajedničku saradnju entiteta u grupaciji, bićemo u mogućnosti da ponudimo svojim korisnicima više pozicija za održavanje aviona, kao i održavanje više tipova aviona, motora i avio-komponenti. Mogućnost da avio prevoznici održavaju više tipova vazduhoplova, motore i komponente u jednoj grupaciji nam daje veliku prednost nad ostalim kompanijama za održavanje koje su većinom bazirane samo na jednoj lokaciji i imaju ograničenu ponudu", ističe Kačor, i dodaje da je to jedan od razloga zašto mogu uspešno da posluju čak i sa avio-prevoznicima koji imaju sopstvene kapacitete za održavanje aviona u odredjenim segmentima. 

Koreni kompanije JAT Tehnika potiču iz 1927.godine, i jedna je od najstarijih MRO kompanija u Evropi. Jat Tehnika poseduje izmedju ostalog i FAA FAR145, EASA PART-145 and -21J i sertifikate za održavanje vazduhoplova tipa Boeing 737 klasik i Boeing 737 nove generacije, Boeing 737 MAX, Airbus A320 CEO i ATR 42/72, Sukhoi RRJ 95, Qatar, poseduje Ruski i Turski sertifikat za održavanje aviona, sertifikovane radionice kao i značajne kapacitete za popravku i održavanje motora. U dva hangara, dodatnih 14 linija za održavanje proširiće mogućnosti kompanije Avia Prime da pruža osnovno održavanje na navedenim tipovima aviona i u Beogradu, uključujući mogućnost paralelnog rada na dva širokotrupna aviona B747-400, i motorske radionice sa testiranjem motora ispod 334kN CFM familije. Jat Tehnika saradjuje sa poznatim avio-operaterima u Evropi, na primer Er Srbija, ASL, Corendon, Swift Air, Pobeda Airlines... 

"Svesni smo koliko možemo zajedno da postignemo i zbog toga smo ponosni što postajemo deo Avia Prime grupe jer kroz stabilnog evropskog partnera imamo mogućnost daljeg infrastrukturnog i tehnološkog razvoja", kaže Miroslav Musulin, direktor Jat Tehnike.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija