• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blis.rs

02.12.2019

14:03

ĐACI PRAVE GLUPOSTI, RODITELJI NA DRUŠTVENO KORISTAN RAD! Kako se vama dopada ovaj predlog? (ANKETA)

Društvo

ĐACI PRAVE GLUPOSTI, RODITELJI NA DRUŠTVENO KORISTAN RAD! Kako se vama dopada ovaj predlog? (ANKETA)

Podeli vest

Roditelji dece koja se u školi ponašaju problematično za kaznu će se baviti društveno korisnim radom, koji bi podrazumevao i uređenje parkova i ulica, ukoliko predsednica Vlade Ana Brnabić uvaži predlog Foruma beogradskih gimnazija za smanjenje i prevenciju nasilja u školama

Sastanku koji je u petak sazvala Brnabić prisustvovali su ministri čija su polja relevantna za ovu temu, poput Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića i Nebojše Stefanovića, a o prevenciji vršnjačkog nasilja govorio je i predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

U ime Foruma predloženo je više ideja, od kojih je najzvučnija bila uvođenje obaveznog društveno korisnog rada za roditelje dece koja u školi načine teže povrede zabrana obaveza.
 

DOKTOR NESTOROVIĆ SAVETUJE RODITELJE: Izbegavajte ANTIBIOTIKE, izbacite MOBILNE TELEFONE, vodite decu NAPOLJE!

- Zakonom su propisane kazne između 5.000 i 100.000 dinara za roditelje čija deca naprave neki prestup, a najviša kazna za koju mi znamo da je u praksi izrečena nekome iznosila je 5.000 dinara, i to dva ili tri puta. Svi su svesni da vaspitanje kreće od kuće i da roditelj mora da se angažuje oko svog deteta - kaže za Blic Markov.
 
Primer društveno korisnog rada koji Markov navodi jeste sakupljanje lišća, te ovakvi penali ne bi ugrozili porodice, odnosno roditelje, koji su u lošoj materijalnoj situaciji.
 
Markov podseća da se sistem društveno korisnog rada primenjuje i kada su u pitanju sami učenici, i mada su iz Ministarstva prosvete prilikom uvođenja ovog principa početkom prošle školske godine govorili da je to vaspitna mera, a ne kazna - roditelji prema njoj imaju otpor.

OVO JE ZA OZBILJNU BRIGU! Svako peto dete u Leskovcu deli svoju intimu sa nepoznatima preko društvenih mreža, RODITELJI NEMAJU POJMA ŠTA IM DECA RADE NA INTERNETU!

 
Drugi predlozi koji su dati na sednici u petak, bili su:
 
- Uvođenje vršnjačke edukacije, kada bi studenti završnih godina Više kriminalističke škole i psihologije držali predavanja učenicima starijih razreda, u cilju povećanja svesti o posledicama nasilnog ponašanja;
- Zabrana ulaska na fudbalske i košarkaške utakmice mlađima od 16 godina bez pratnje roditelja;
- Zajednička medijska kampanja koja za cilj ima razvijanje svesti o vršnjačkom nasilju i ukidanje govora mržnje.
 
Takođe, ranije je predložena suspenzija đaka, zabrana prelaska u drugu školu tokom disciplinskog postupka, uvođenje "study room" i peticija protiv rijaliti programa.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Optimus Prajm

pre 4 godine

Pa da uvek su roditelji krivi, kada sam ja isao u skolu i kada nesto skrivim ucitelj pridje pa me malo povuce za uvce cisto da meni i bilo kom drugom skrene paznju da se prisetimo gde smo i kako treba da se ponasamo. To isto su cinili i moji roditelji kod kuce. Ni ucitelj ni roditelji me nisu ubili pa sam danas uzoran gradjanin. Danas ste i prosvetnim radnicima i roditeljima oduzeli prava da fizicki kaznjavaju decu, deci ste dali neogranicena prava koja u tinejdzerkom dobu itekako znaju da zloupotrebljavaju pa ne treba da vas cudi takvo ponasanje dece. Roditelj moze da prica koliko hoce dete ga nece slusati, a nesme da ga izbubeta jer ce odgovarati i opet je on kriv. Drzava od dece pravi svojim cinjenjem ulicare i kriminalce, Neznam zasto vas posle cudi njihovo ponasanje a svi se posle prave neukima kada se nesto lose desi. KUDA BRE VISE OVAKO?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija