• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

03.12.2019

14:55

OVE ZANATLIJE U SRBIJI ZARAĐUJU DO 120.000 DINARA! Pogledajte tačan spisak zanimanja koja nedostaju, najmanja plata 60.000!

Društvo

OVE ZANATLIJE U SRBIJI ZARAĐUJU DO 120.000 DINARA! Pogledajte tačan spisak zanimanja koja nedostaju, najmanja plata 60.000!

Podeli vest

Nedostatak radnika doveo je do toga da poslodavci u ovim strukama nude bar dvostruko veće zarade od prosečne plate u Srbiji

Posao vozača, majstora za burek ili mesara samo su neki od poslova za kojima u Srbiji vlada prava pomama! Deficit ovih kadrova doveo je do toga da zaposleni u ovim strukama mogu da računaju na plate bar dvostruko veće od prosečne zarade u Srbiji. Tako vozač mesečno može da zaradi 120.000 dinara, majstor za burek oko 90.000, a mesar 80.000 dinara.

Na tržištu rada nedostaju i zavarivači, frizeri, zidari, stolari..., pa se poslodavci utrkuju da ponude što bolje uslove radnicima.

Foto: Informer

Sajtovi za zapošljavanje puni su ponuda za posao, sa odličnim platama i dobrim uslovima, a mahom se traže radnici srednje stručne spreme. Poslodavci se na ovaj način trude da privuku dobre zanatlije, koje poslednjih godina mahom biraju da rade u inostranstvu.

Primamljive ponude

Prema rečima vlasnika u jednoj domaćoj kompanija koja se bavi transportom, stalna je potraga za radnicima.

- Tražimo vozače C i E kategorije i to nam vrlo teško ide. U ovoj oblasti plate su poslednjih godina skočile skoro duplo. Bile su oko 45.000, sada se nudi i 100.000, pa i 120.000 za vozače kamiona i autobusa. Jednostavno, tržište nas je primoralo, mnogi vozači su otišli u inostranstvo i da bismo ih zadržali, moramo da podižemo primanja - kažu za Informer u ovoj firmi.

Foto: Informer

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se poslodavci već godinama suočavaju sa problemom nedostatka radnika u pojedinim zanimanjima, te da su spremni da plate mnogo više nego ranije kako bi došli do dobrog buregdžije, armirača ili vozača.

Foto: Informer

- U poslednjih nekoliko godina imamo konstantan rast plata usled nedostatka potrebnih profila zanatskih radnika, posebno armirača, tesara, zidara, farbara i drugih. Zatim, konstantno smo u manjku sa vozačima, a poslodavci su spremni da daju i dvostruko više od prosečne plate samo da pronađu radnike. Godinama imamo problem sa odlaskom radnika u inostranstvo, ali u pojedinim oblastima imamo i problem sa manjkom školovanog kadra. To je slučaj sa građevinskom strukom, nemamo armirače i tesare, a jako su traženi. Deficit je svakako jedan od razloga za visoke plate, a onda se gleda i obučenost i iskustvo zaposlenog, uslovi rada, pozicija, rizik posla. Dok god situacija bude takva da vam treba dobar buregdžija, dobar frizer i pekar, a teško ih je naći, do tada će i njihova primanja rasti - objašnjava Atanacković.

Traže se i armirači

Miloš Turinski sa portala za zapošljavanje Infostud kaže da je i ove godine, kao i prethodne, na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme najteže doći do frizera, kuvara, zavarivača, limara.

Foto: Informer

- U Srbiji je gotovo konstantno manjak radnika građevinske struke kao što su armirači i zidari, a u oblasti mašinstva auto-limari, metaloglodači i stolari. Tome u prilog govori i podatak da kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, trend koji nas prati od 2016. godine jeste da je i dalje traženija srednja stručna sprema, koju su poslodavci tražili za više od polovine ukupnog broja raspisanih oglasa za posao - navodi Turinski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija