• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

03.12.2019

20:48

RADNICI U SRBIJI U PROSEKU NA BOLOVANJU 45 DANA! Najnoviji podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Društvo

RADNICI U SRBIJI U PROSEKU NA BOLOVANJU 45 DANA! Najnoviji podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Podeli vest

Svaki 13. radnik u Srbiji ove godine bio je na bolovanju duže od mesec dana * Lekari otvarali bolovanja najviše zbog lečenja tumora, problema s kičmom, kostima, zglobovima, preloma, srčanih oboljenja, ali i psihičkih poremećaja

Svaki 13. radnik u Srbiji ove godine bio je na bolovanju duže od mesec dana, najnoviji su podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)!

Od januara do septembra na bolovanju je bilo 165.000 zaposlenih (bez trudnica), koji su na poštedi bili u proseku 45 dana.

Ukupan broj radnika koji su ove godine poslodavcima morali da donose doznake o sprečenosti za rad smanjen je za četiri odsto u odnosu na lane, odnosno čak šest odsto manje nego 2017. godine. Stručnjaci objašnjavaju da se izostajanje sa posla smanjuje zbog novih rigoroznih kontrola bolovanja, ali i straha od gubitka posla.

AKO LETUJETE U GRČKOJ OVAJ DOKUMENT VAM VIŠE NEĆE BITI POTREBAN! Ratifikovana dva sporazuma između Grčke i Srbije

Kako navode u RFZO, lekari su zaposlenima otvarali bolovanja najčešće zbog lečenja tumora, ortopedskih i povreda mišića, zatim trovanja, srčanih oboljenja, ali i psihičkih poremećaja.

Samo teški pacijenti

Prema rečima RFZO, precizni podaci koliko zaposleni koriste bolovanje kraće od mesec dana, čije troškove snosi poslodavac, ne postoje.

Glume da su bolesni

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić ističe da pored poštenih radnika, ima i onih kojima je nedolazak na posao preči od zarade. Prema njenim rečima, najčešće se vade na bolesti koje se ne mogu lako proveriti, kao što su stomačne tegobe, bolovi u leđima, prehlade ili psihički problemi.
- U takvim situacijama se uglavnom dobije pošteda do sedam dana, jer sve preko toga je zaista mnogo za ovakve zdravstvene tegobe. I oni koji hoće na lažno bolovanje uglavnom i biraju takve dijagnoze, jer niti se mogu dokazati, niti imaju potrebu da idu na komisiju - priča naša sagovornica.

- Prvih mesec dana bolovanje isplaćuje poslodavac, a od 31. dana plaća RFZO. Takođe, na zahtev poslodavca ili matične filijale RFZO, lekarske komisije mogu da obavljaju kontrolu bolovanja. To rade ili veštačenjem ili ponovnim pregledima radnika. Ili proveravaju postupak samog lekara i vođenja dijagnostike - objašnjavaju u RFZO.

Na pitanje zbog kojih bolesti su najčešće radnici odlazili na bolovanje, oni odgovaraju:
- Osiguranici su to uglavnom činili zbog tumora, hemioterapija, zračenja, trovanja, ortopedskih povreda, problema sa kičmom, kostima, zglobovima, preloma, problema sa krvotokom, ali i duševnih poremećaja - otkrivaju oni.

 

NA SAMO 20 MINUTA OD CENTRA BEOGRADA KUĆA JE 795 EVRA PO KVADRATU! Ovo su cene nekretnina, a najskuplji nije ni Beograd na vodi ni Dedinje!

Foto: Shutterstock

Jača kontrola

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić kaže za Informer da je korišćenje bolovanja u drastičnom padu, ali i da su pojačane kontrole lažnih bolovanja.

Razlozi zbog kojih se najduže ide na bolovanje


* tumori
* hemioterapija
* zračenja
* prelomi
* ortopedske povrede
* trovanja
* psihički poremećaji

- Podaci RFZO su tačni i prema našim statistikama zaista radnici mnogo manje koriste bolovanja duža od mesec dana. Glavni razlog za ovoliko smanjenje bolovanja jesu rigorozne kontrole, ali i strah od gubitka posla, manje plate. Šanse za zloupotrebu bolovanja svedene su na minimum, a posledice za svaki prekršaj snose i lekar i radnik - priča dr Grujić i napominje:

- Važno je napomenuti i da od aprila lekari opšte prakse imaju pravo da daju bolovanje do 60 dana, i to naravno ako je reč o teškim oboljenjima, poput karcinoma ili ortopedskog preloma. Nakon dva meseca, sa uputima, dijagnozom i otpusnom listom, ide se na komisiju, pa ni tu nema prostora da se "vara" - navodi naša sagovornica.

Ona smatra da, uprkos ovim rigoroznim kontrolama koje su urodile plodom, treba da se vodi računa i o humanosti i ne terati radnika prilikom nekih tegoba da po svaku cenu dolazi na posao, i to pre svega one koji rade kod privatnika.

Teško dokazivo lažno bolovanje

I predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić navodi da je korišćenje odsustva sa posla znatno smanjeno.
- Zbog rigoroznog Zakona o radu, za 58 odsto manje je otvorenih bolovanja u odnosu na period pre tri godine. A u prilog tome ide i činjenica da poslodavac ima mogućnost i pravo da raskine ugovor o radu sa zaposlenim za koga se utvrdi da je bio na lažnom bolovanju. Jedini problem je teško dokazati lažno bolovanje, jer postoje opravdani razlozi za odsustvo sa posla, za koje postoje sumnje u praksi. Radnik, na primer, može zbog depresije da ode na bolovanje ili zbog mobinga na poslu. Dokazati da je lekar izdao lažno bolovanje za depresivno stanje zaposlenog je teško - naglasila je Savićeva.


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelena

pre 4 godine

Vrlo cesto,su bas zdravstveni radnici ti koji zloupotrebljavaju bolovanja. Da li njih iko kontrolise?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija