• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

03.12.2019

19:10 >> 19:13

NA TRASI "TURSKOG TOKA" OTKRIVENO VELIKO ANTIČKO NASELJE! Čak 54 arheološke lokacije u našoj zemlji pronađene zahvaljujući gasovodu!

Društvo

NA TRASI "TURSKOG TOKA" OTKRIVENO VELIKO ANTIČKO NASELJE! Čak 54 arheološke lokacije u našoj zemlji pronađene zahvaljujući gasovodu!

Podeli vest

Tokom pripremnih radova pronađeni su brojni artefakti iz daleke prošlosti. Ovo je dopisniku agencije TASS rečno iz službe za odnose sa javnošću glavnog izvođača radova na ovom cevovodu, kompanije IDC (Infrastructure Development and Construction).

Tokom izgradnje bilo je angažovano osam arheoloških timova koji su pre nego što su postavljene cevi obavili opsežna arheološka istraživanja i iskopavanja. Duž rute kraka gasovoda koji prolazi kroz Srbiju nalaze se 54 arehološke lokacije. Stručnjaci nisu bili iznenađene prisustvom istorijskih vrednosti.

Tokom radova na području Petrovaradina pronađen je skelet iz četvrtog ili petog veka nove ere, dok je pored Sente otkriveno veliko antičko naselje, koje potiče iz perioda trećeg i četvrtog veka nove ere.

Pronađeni artefakti svedoče o tome da su u vreme antike na tim mestima bila prisutna plemena Sarmata. Posle neophodnih proučavanja biće priređena izložba svih nalaza do kojih se došlo tokom radova na izgradnji gasovoda. Biće objavljen i specijalni album sa informacijama o svakom pronalasku.

Graditelji su pustili arehologe da rade na miru, pružajući im mogućnost da se upoznaju sa starim grobljima i odnesu i sačuvaju sve vredne iskopine. Arheološke deonice su tako zaobilažene, a sa polaganjem cevi nastavljano duž rute, da bi se posle završetka iskopavanja vraćalo na mesta koja su preskočena. Bez obzira na to cevi gasovoda postavljane su zavidnim tempom, saopštila je služba za odnose sa javnošću.

U ovom trenutku arheolozi nastavljaju sa izučavanjem pronađenih artefakata. Kada taj posao bude obavljen uslediće konferencija za novinare na kojoj će biti pokazani najinteresantniji nalazi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Србија је КОЛЕВКА цивилизације белог човека...!! Доказа, колико хоћете на свим странама... Винча, Лепенски Вир, Старчево...итд.итд... СРБИ СУ АНТИЧКИ НАРОД са безброј племена... Једино је Деретић први схватио за разлику од наших умних академика који још увек верују у "германофилску" теорију: Велике Сеобе народа...наводно у 6-том веку...Цврц Милојка, волиш ли... - Станојка...! Докле више да наша деца уче у школама: Фалсификовану српску историју...? Хоћемо ли се дозвати памети...? Доста бре више лажи о досељавању Словена у 6-том веку...То не пије воде...

PIRGOS

pre 4 godine

Srbija i srpski narod je ušao u 7528 godinu postojanja. I Izraelski predsednik je našem predsedniku pre dve godine rekao da postoji VIŠEHILJADNO PRIJATELJSTVO JEVREJSKOG I SRPSKOG NARODA. Pa sad, vidite.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija