• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

05.12.2019

21:26

SJAJNA VEST! U KC NIŠ PACIJENTI OPERISANI NAJSAVREMENIJIM APARATOM! Lekari uklonili tumor na mozgu neuronavigacijom

Društvo

SJAJNA VEST! U KC NIŠ PACIJENTI OPERISANI NAJSAVREMENIJIM APARATOM! Lekari uklonili tumor na mozgu neuronavigacijom

Podeli vest

Ovaj aparat tačno lokalizuje tumorske promene u lobanji i potpuno precizno navodi hirurga do mesta na kojem je tumor. Oporavak je znatno brži, a rez koji nastane nakon intervencije gotovo neprimetan, kažu lekari

U Kliničkom centru u Nišu, prvi put u Srbiji, pomoću revolucionarnog aparata neuronavigacije kod dva pacijenta su uklonjeni tumori na mozgu, saznaje Informer.

Taj aparat za operacije centralnog nervnog sistema tačno lokalizuje tumorske promene u lobanji i na taj način, potpuno precizno, navodi hirurga do mesta na kojem je tumor. Tom prilikom se ne oštećuje zdravo tkivo i štiti se i najmanji nerv i krvni sud. Nakon što neuronavigacija locira tumor, hirurg ga pomoću aparata kjuz usisava i na taj način uklanja.

Foto: Informer DN

Veoma precizan

Zbog velike preciznosti njim se operiše na onim mestima gde ne može da se koristi gama nož
dr Vesna Nikolov

Među prvim pacijentima koji su operisani jesu Živojin Petrović (81) iz Leskovca i Slavoljub Petković (26) iz Vlasotinca, kojima je pomoću ovog aparata prošle nedelje uklonjen tumor na mozgu. Oni su već nakon nekoliko dana od zahvata ponovo na nogama i nemaju nikakvih neuroloških smetnji. 

Brži oporavak

Direktorka Klinike za neuorohirurgiju u Nišu profesor dr Vesna Nikolov kaže da je reč o velikom uspehu niških lekara i da je to prvi put da je hirurški zahvat izveden pomoću neuronavigacije.

Foto: Informer DN

PRVOI OPERISANI, Živojin Petrović (81) i Slavoljub Petković (26)

- Neurohirurzi niškog Kliničkog centra protekle nedelje uspešno su izveli dve operacije. I zaista se ponosim svima njima. Ovo je revolucionarni aparat i pomaže da se što preciznije obavi operetivni zahvat. Zbog njegove velike preciznosti njim se operiše na onim mestima gde ne može da se koristi gama nož. Mozak je veoma osetljiv i dosta neispitan organ, pa često ne možemo baš u milimetar znati tačnu lokaciju tumora. Desi se i da uprkos iskustvu, snimcima skenera, kada otvorimo lobanju, teško u milimetar stignemo do bolesnog mesta. E kod neuronavigacije to ne može da vam se desi. Pomoću tog aparata dolazimo tačno do tumora, koji je jasno označen, i tako može lakše da se ukloni - objašnjava prof. dr Nikolov, i dodaje:

Živojin i Slavoljub prvi operisani

Pacijenti Živojin Petrović (81) iz Leskovca i Slavoljub Petković (26) iz Vlasotinca, koji su prvi u KC Niš kojima je tumor uklonjen pomoću neuronavigacije, uspešno se oporavljaju.
Slavoljubu je bolest dijagnostikovana kada je primetio da ima teškoće s motorikom. Oduzimala mu se jedna polovina tela, osećao je slabost, ispadali su mu predmeti iz ruku. Prema njegovim rečima, kod njega je bolest brzo napredovala. Samo nekoliko dana imao je strašne bolove, kada su mu lekari otkrili tumor.
- Imao sam tegobe četiri ili pet dana, jaku glavobolju, leva ruka mi je bila ukočena, ispadali su mi predmeti. Doveli su me u Klinički centar u Nišu i lekari su odmah predložili operaciju neuronavigacijom. Operacija je dobro prošl, sada se osećam dobro i sve je kako treba - kroz osmeh priča Petković.
Kod Živojina je tumorska promena uočena kada su mu se javili simptomi poput nestabilnosti u hodu i otežanog govora. On je kratko poručio:
- Odlično se osećam. Za sada oporavak teče kako treba, čak i hodam normalno.

- Prilikom zahvata pacijentu se tačno otvara mesto gde se nalazi tumorska promena i pratimo pravac ka tumoru. Kada dođemo do lokacije, uzimamo aparat kjuz, koji smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili pre dve godine, a koji nam služi za uklanjanje tumorske mase, odnosno izvlačenje tumora. Time poštedimo okolno zdravo tkivo, sačuvamo sve krvne sudove i nerve do onih najsitnijih, a rez nakon intervencije biva minimalan. Najbitnija stvar je što su nakon ove operacije pacijenti već posle nekoliko dana oporavljeni, bez neurološkog deficita poput otežanog govora, problema s pokretima, slabosti jedne strane tela... - ističe naša sagovornica.

Foto: Informer DN

Obučeni lekari

500.000

evra iznosi vrednost aparata neuronavigacije

 

Pomoćnik generalnog direktora KC Niš profesor dr Goran Stanojević kaže za Informer da je sada ta zdravstvena ustanova spremna za savremene hirurške intervencije.

- Sve ovo radimo u cilju i interesu boljeg lečenja i bržeg oporavka pacijenata. Ovaj aparat, koji nam je omogućen u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, olakšava rad i lekarima, ali prvenstveno je važan za obolele. Rezultati operacije su bolji, a sad više ne moraju da se muče dugim oporavkom ni tegobama nakon klasične operacije. Oporavak je znatno brži, a rez koji nastane nakon intervencije gotovo da je neprimetan. Ono što bih posebno istakao jeste da su kolege neurohirurzi u potpunosti obučeni za rad na najsavremenijim aparatima - naglašava prof. dr Stanojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Koliko sekundi i koliko redova i da li će i tih nekoliko sekundi i tih nekoliko redova u vestima o ovom događaju biti posvećeno u emisijama N1, O2, ili na portalima B92 ili el. novinama ,,Južne vesti'' i ostalim opozicionim televizijama, portalima i el. novinama? Važno im je da što više lažu o Vučiću i ovoj vlasti i izmišljaju afere i neuspehe a da sve uspehe prećutkuju ili da ih što više umanje. Opozicioni medijski šljam!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija