• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

09.12.2019

22:08

OŠTRIJE KAZNE ZA RODITELJE  AKO DETE IZBEGAVA ŠKOLU! Ministar prosvete o problemu izostanaka sa časova

Društvo

OŠTRIJE KAZNE ZA RODITELJE AKO DETE IZBEGAVA ŠKOLU! Ministar prosvete o problemu izostanaka sa časova

Podeli vest

Za dve godine u čitavoj Srbiji izrečeno svega nekoliko minimalnih kazni od 5.000 dinara. Sankcije treba pooštriti i uvesti društveno koristan rad, kažu stručnjaci

Sudovi moraju mnogo rigoroznije da kažnjavaju roditelje čija deca neopravdano izostaju iz škole! Kada bi im umesto minimalne kazne od svega 5.000 dinara izricali deset puta veće sankcije, to bi i te kako imalo uticaja i nateralo decu da redovnije dolaze i ponašaju se primereno!

EVO KAKO BANKA DOVODI KLIJENTE U ZABLUDU: Uprkos pravilniku NBS, bitne informacije u reklami KRIJE SITNIM SLOVIMA!

Ovo u razgovoru za Informer tvrdi ministar prosvete Mladen Šarčević, koji ističe da su sudovi previše blagi. To ilustruje podatkom da je za dve godine u čitavoj Srbiji izrečeno svega nekoliko minimalnih kazni od 5.000 dinara, što je, prema Šarčevićevim rečima, nedovoljno da se bilo ko opameti.

Poštovati zakon

- Ako hoćemo da rešimo problem neopravdanog odsustvovanja dece iz škola, uništavanja imovine i nasilnog ponašanja, sud mora rigoroznije da primenjuje Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema zakonu u slučaju izostanka deteta, roditelj u roku od 48 sati mora da javi razlog, a u roku od osam dana da donese opravdanje ili mu sledi prekršajna prijava sa kaznama od 5.000 do 100.000 dinara. Problem je npr. što sud ne presudi kaznu od 50.000 dinara, koja može da ima efekat. Pa onda ako roditelj nema da plati, ide na društveno koristan rad. Verujte mi da bi to i te kako imalo uticaja i da bi deca počela redovno da idu u školu i da se primereno ponašaju - podvlači Šarčević, uz opasku da i lekari često daju deci opravdanja "na lepe oči".

PRIVATNE SREDNJE ŠKOLE GORE OD PRIVATNIH FAKULTETA! Šarčević: Mogli su da biraju da rade kvalitetno, a izabrali su samo novac

Foto: Tanjug

Kazne od 5.000 do 100.000 dinara

- onome ko ne upiše dete u predškolsko
- ako dete ne pohađa nastavu redovno
- ako roditelji u roku od 48 sati od izostanka ne obaveste školu o sprečenosti deteta da dolazi na časove
- ako roditelji ne opravdaju izostanke u roku od osam dana
- onom ko se posle poziva škole ne uključi u vaspitni rad sa detetom

Kazne od 30.000 do 100.000 dinara

- roditelji čije dete psihički, emotivno ili fizički maltretira drugu decu
- za maltretiranje nastavnika

Onda i ne čudi, dodaje Šarčević, što su neka odeljenja u srednjim stručnim školama na tromesečju imala čak 2.500 izostanaka.

- Ne mogu ja kao ministar da radim posao umesto 2.000 direktora škola i zbog toga sada pravimo tim u kome će veliku ulogu imati i sekretari. Uz to će psiholozi formirati i opštinske savete roditelja. Tako ćemo imati jednu piramidu koja će biti efikasna. Međutim, i kada direktori, sekretari i svi u školi urade posao i podnesu prekršajnu prijavu, sudovi donose preblage presude.


Sa njim je saglasan i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, koji kaže da školovanje svakog deteta košta državu 1.100 evra godišnje i da bi moglo da se uvede i da onoj deci koja ne pohađaju redovno nastavu i neprimereno se ponašaju školovanje ne bude besplatno.
- Broj izostanaka je na rekordnom nivou od kada sam u ovom poslu. Vi sada u pojedinim odeljenjima imate i po 2.500 izostanaka za tromesečje. Za to postoji više razloga, prvi je što su deca u potpunosti izgubila interesovanje za školu i ne zanima ih da prisustvuju nastavi i slušaju časove, drugi što roditelji pravdaju svojoj deci sve i svašta i tako im čine medveđu uslugu. Zbog toga se slažem sa ministrom da će rigoroznije materijalne kazne dovesti do toga da roditelji kontrolišu svoju decu i da se pobrinu da ona budu u školi. Morate da imate u vidu da školovanje jednog deteta državu košta oko 1.100 evra godišnje. Ukoliko dete neće da pohađa nastavu ili se ponaša neprimereno, ne postoji razlog da za njega školovanje bude besplatno. Neka ga plati, a taj novac da se uloži u što bolju edukaciju ostale dece - jasan je Antić.

 

Ne brinu za izostanke

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ističe za naš list da bi trebalo da se vrate odredbe nekih ranijih zakona da se učenici sa 25 neopravdanih izbacuju iz škole.

- Dugo sam u istoj školi i verujte mi da veliki broj dece svaki dan kasni. I to su najčešće deca koja žive 100 metara od škole. Kada god ih pitate zbog čega, oni kažu da su se uspavali. Zato sada i imamo ovakvu situaciju. Jedan od efikasnih načina da se ovaj sve veći problem reši jeste da ponovo uvrstimo u zakon da se sa 25 neopravdanih izbacuje iz škole. To je važilo sve do 2006. godine i potom je, nažalost, izmenjeno. To je bio efikasan sistem, jer kada dete dođe do brojke 24, neprekidno pazi da slučajno ne zakasni jer zna šta mu sleduje. Danas vi nemate nijednu takvu regulativu koja kaže "u slučaju toliko i toliko neopravdanih dete se izbacuje iz škole", i samim tim ne haju preterano - objašnjava Jankovićeva.
 

Forum: Društveno koristan rad za roditelje

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija predlaže da i roditelji budu uključeni u društveno koristan ili humanitarni rad.
- Roditelji snose odgovornost za svoju decu i ono što ona rade. Problem je u tome što se društveno koristan rad uvek doživljava kao neka vrsta fizičkog rada. To uopšte ne mora da bude fizički rad. Primera radi, može da bude prilagođen stepenu obrazovanja roditelja. Ako je roditelj lekar, a njegovo dete napravi neki problem, zašto ne bi zajedno sa detetom kroz neke radionice najpre od detetove škole pa preko nekih drugih škola - obišao i održao predavanja kakve su posledice vršnjačkog nasilja i slično - smatra Markov.

Prekršajni i krivični postupci protiv roditelja čije dete:

* uništava, prepravlja ili iznosi podatke u evidenciji koju vodi škola
* prepravlja ili dopisuje ocene u dnevniku ili knjižici
* uništava ili krade imovinu škole, drugog učenika, nastavnika
* unosi ili deli alkohol ili narkotike
* koristi mobilni telefon za varanje pri ocenjivanju
* neopravdano izostaje sa nastave više od 25 časova u toku školske godine,
od čega više od 15 časova posle pismenog obaveštavanja roditelja

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sm

pre 4 godine

Nas su tukli kada pobegneš iz škole,posle ti ne pada napamet da bežiš.A šta ste vi uradili zabranjena po neka vaspitna,dođite pa im objasnite vi da ne izostaji sa časova.Vi ste krivi sa vašim zakonima i evropom

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija