• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

09.12.2019

19:00

ŠTA SE OVO DEŠAVA SA VREMENOM?! Novembar ove godine NAJTOPLIJI još od 1926! OVA GODINA NA PUTU DA OBORI TEMPERATURNI REKORD!

Društvo

ŠTA SE OVO DEŠAVA SA VREMENOM?! Novembar ove godine NAJTOPLIJI još od 1926! OVA GODINA NA PUTU DA OBORI TEMPERATURNI REKORD!

Podeli vest

Novembar 2019. u Beogradu, sa prosečnom srednjom dnevnom temperaturom od 12,4 stepena, ostaće zapamćen kao drugi najtopliji u istoriji prestonice

Sunčani i topli dani tokom prethodnog meseca više su ličili na proleće nego na poznu jesen, pa onda i ne čude podaci koje je izneo Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) da je iza nas najtopliji jedanaesti mesec u poslednje 93 godine, odnosno da je samo jednom od kada se vrše meteorološka merenja u našoj zemlji bilo toplije. Rekord je, naime, ostao u vlasništvu 1926. godine kada je prosečna srednja dnevna temperatura u novembru u Beogradu iznosila čak 13,0 stepeni.

- Srednja dnevna temperatura vazduha u Beogradu, prema metodi percentila, tokom većeg dela meseca bila je u kategorijama ekstremno i veoma toplo, a zatim do kraja meseca u kategoriji normalno – saopštili su iz RHMZ-a.

Temperatura u jedanaestom mesecu u Beogradu bila je čak 5,25 stepena viša od prosečne za ovo doba godine.

Foto: Pixabay

Sam pogled na tabelu deset najtoplijih novembara u prestonici svih vremena ide na ruku meteorolozima koji zagovaraju tezu da se hladni i topli talasi ponavljaju u ciklusima, pa smo tako vrele novembre imali u trećoj (1923. i 1926.) i sedmoj deceniji (1963. i 1969.) 20. veka, ali i u ovoj aktuelnoj (2012, 2013, 2019).

Zagovornici teze globalnog zagrevanja, međutim, mogu da istaknu kako je šest od deset najtoplijih novembara zabeleženo baš u novije doba, u 21. veku!

Prosečna srednja maksimalna temperatura u novembru bila je 17,0 stepeni.

- Najtopliji je bio 5. novembar kada je najviša dnevna temperatura u Beogradu iznosila 24,9 stepena – dodali su iz RHMZ-a.

OVO NIKAKO NIJE DOBRO! OVAKVE TEMPERATURNE ŠOKOVE ODAVNO NISMO IMALI! ! Od plus 14 do minusa, SUNCE SE POJAVLJUJE POČETKOM NEDELJE, A ONDA SNEG!

Topli su bili novembarski dani, a još toplije noći. I to najtoplije od kada se vrše meteorološka merenja! One su bile u kategoriji „veoma toplo“, a ponekad čak i „ekstremno toplo“.

- Srednja minimalna temperatura u novembru je u većem delu Srbije bila najviša od početka merenja. Rekordna je bila u Beogradu sa prosečnih 9,4 stepena – stoji u mesečnoj analizi RHMZ-a.

Nijednom u novembru temperatura u Beogradu nije bila ni blizu minusa. Najhladnije je bilo 30. novembra sa 2,7 stepena. Za to vreme imali smo prosečnu količinu padavina, a najviše kiše palo je 29. novembra - 19,4mm.

Foto: Tanjug

Da su Beograđani prošlog meseca mogli da uživaju u pravom proleću, svedoči i podatak da je sunčanih intervala bilo za čak 25 odsto više nego inače.

NAJTOPLIJA GODINA IKADA?

Godina na izmaku mogla bi da uđe u anale meteoroloških merenja u Beogradu, kao najtoplija ikada u srpskoj prestonici!

Naime, najtoplija je bila prethodna 2018. sa srednojm godišnjom temperaturom od 14,5 stepeni (na drugom mestu je 2000. sa 14,2) iako nijednog dana živa u termometru nije prešla 35. podeok.

Ove godine, međutim, tokom mnogih meseci nadmašena je 2018.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija