• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.12.2019

10:37

OČAJNA MIROSLAVA TRAŽI ĆERKU (9) Dve godine ne znam da li je ŽIVA

Društvo

OČAJNA MIROSLAVA TRAŽI ĆERKU (9) Dve godine ne znam da li je ŽIVA

Podeli vest

Majka devojčice Eleonore - Nore Arežine (9) već dve godine ne zna šta joj se dešava sa detetom, koje je, kako tvrdi, kidnapovao otac.

Miroslava Babić iz Subotice kaže da je dete je zajedno sa njom trpelo fizičko i psihičko nasilje dok su bile u zajednici sa Norinim ocem, ali maltretiranje nije prestalo ni kasnije zbog čega strahuje da više neće imati priliku da je zagrli.

Tužbu za razvod braka podnela je u Subotici marta 2017. godine, a od maja iste godine ima rešenje subotičkog Osnovnog suda da Nora pripada njoj. To rešenje je priznato u Austriji, ali je dete potom oteto, tvrdi majka, a nadležni u Austriji "nisu reagovali".

- Venčali smo se u Danskoj, živeli smo u Berlinu, zatim u Beču gde se rodila Nora. Odlazimo u Budimpeštu, ali već u Beču je počelo nasilje. Najgore se bilo u Mađarskoj o čemu postoje policijski zapisnici. Davio bi me, napadao nožem, a Nora bi stala između nas i molila ga da me ne ubije. Jednom se zatvorio sa njom u sobu i nije joj dao da jede i pije vode. Morala je da piški u kutiju - priča Miroslava Babić.

Prema njenim rečima, ali i sudskim dokumentima, u koje je "Blic" imao uvid, od sredine juna 2016. do 16. februara 2017. Nora je sa majkom živela u Subotici, sve dok otac u Mađarskoj "nije nasilno uzeo njen pasoš i oteo je". Nora je imala nemački pasoš i dva državljanstva, srpsko i nemačko, a otac nije hteo da potpiše za njen srpski pasoš.

Foto: Shutterstock

 

- Jedini način da se vrati u zemlju je bio rešenje našeg suda kako bih mogla da za dete izvadim putni list bez njegovog potpisa. Zajedno smo otišle u Budimpeštu 19. februara 2017, ali više nismo bile u stanu sa njim zbog nasilja. On je na silu oteo njen pasoš. Nisam mogla da je vratim u Srbiju, ali sam je bar vikendom viđala. Podnela sam u Subotici tužbu za razvod i krivičnu prijavu za nasilje u porodici. Suprugu Milanu Arežini tužba je u aprilu te godine stigla u Budimpeštu i on je tada oteo Noru - kaže Miroslava Babić.

Malu Noru tražio je Interpol, izlazili su na adresu u Budimpešti, ali je nisu našli. Konačno je u Beču pronalaze kod nepoznate žene koja je izjavila da je "dete otac vratio iz Srbije".

- Interpol pronalazi Noru bez prisustva oca, sa nepoznatom osobom, i ostavljaju je tamo, a pri tom Nora ne govori nemački i nije mogla ništa da im kaže. Ta žena je lagala. Čim sam dobila rešenje da dete pripada meni, otišla sam u Beč i sudija me je uputio na takozvanu Hašku otmicu, zahtev za vraćanje deteta koji se rešava u roku od šest nedelja. Preko našeg Ministarstva pravde sam podnela zahtev za "Hašku otmicu" - kaže Norina majka.

Na ročištu u Beču majku savetuju da je bolje da se ide na priznavanje rešenja suda po kome muž mora da joj vrati Noru. Ali sud u Beču nije obavezao njenog muža da vrati dete.

- U julu 2017. Nora mi šalje poruku da je nazovem, ali da ne kažem Milanu. Bila je u strahu. Celu nedelju smo bile u kontaktu. Čim je sud u Beču priznao rešenje o hitnoj meri, odlazim u Francusku privatnu školu u koju su je upisali protiv moje saglasnosti, jer sam ih obavestila da pripada meni na osnovu sudskog rešenja i da ne smeju da je upišu – priča u dahu Miroslava.

U školi su, međutim, rekli da Nora nije tamo, a ispostavilo se da jeste, dok je "direktor tvrdio da je majci zabranjen pristup školi".

- Pozvala sam policiju, a škola Milana. Muž je doveo obezbeđenje i svojim telom nije dozvolio Nori da mi priđe. Nisam pravila buku jer sam imala dogovor sa našom ambasadom da, uz njihovu asistenciju, uzmem dete, da dobije putni list i da je vratim u Srbiju. Sutradan je nije bilo u školi i od tada je više nisam ni videla ni čula - očajna je majka.

Na kraju dodaje da nikada neće odustati od potrage za svojim detetom:

- Nemam šta da izgubim. Idem do kraja, šta god to značilo. Istina će otvoriti mnoga pitanja, ali spremna sam da učinim sve za moju Noru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija