• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.12.2019

16:17

UNAPREĐENJE POLOŽAJA MLADIH PRIORITET! Paunović: Omladina ima potencijal, pojačaćemo njihov glas!

Društvo

UNAPREĐENJE POLOŽAJA MLADIH PRIORITET! Paunović: Omladina ima potencijal, pojačaćemo njihov glas!

Podeli vest

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava ove godine u znaku ostvarivanja prava mladih. Kampanja „Ustani za ljudska prava“ Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava ima za cilj da promoviše potencijal mladih osoba kao konstruktivnih nosioca promena, pojača njihov glas i uključi u donošenje odluka u sva pitanja od njihovog značaja

Obraćajući se na skupu povodom predstavljanja Nultog izveštaja o pravima mladih u našoj zemlji, Paunović je navela da naša država svoj doprinos ovom globalnom pokretu daje prvim izveštajem o ljudskim pravima mladih u Republici Srbiji. 

Ovaj izveštaj je rezulat rada saradnika i saradnica Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, u partnerstvu sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kako je objasnila, ovo je još jedan od pokazatelja da organizacije civilnog društva u Vladi Srbije vide pouzdanog partnera za rešavanje svih pitanja kroz dijalog, konsultativne procese, obuke i programe. 

- Mi smo proteklih šest meseci zajedno sa omladinskim programom Beogradskog centra za ljudska prava ukazivali na ovu važnu temu kroz treninge podizanja kapaciteta organizacija mladih i za mlade u četiri grada u Srbiji za uspostavljanje snažnije ineterakcije sa mehanizmima UN za ljudska prava i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru - istakla je Paunović, dodajući da se i današnji skup održava u okviru programa koji je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava. 

STIGLE VEĆE PLATE U SRBIJI! Evo ko koliko tačno dobija i ko će se najviše obradovati! (SPISAK PLATA)

 

Cilj ovog izveštaja je da prikaže stanje, identifikuje postojeće izazove i prepreke u pogledu ostvarivanja ljudskih prava mladih u Republici Srbiji. 

Paunović ocenjuje da će izveštaj biti i osnova za buduće delovanje organizacijama mladih i za mlade, za utemeljeno zagovaranje za još bolji položaj mladih u Srbiji, pred mehanizmima Ujedinjenih nacija, međunarodnim akterima i donosiocima odluka.

- Činjenica je da ne postoji posebno ugovorno telo UN-a koje nadzire primenu preporuka za mlade, niti Konvencija koja reguliše položaj mladih. Ovo ukazuje da je tema položaja mladih dugo nije bila u vrhu prioriteta UN-a, i da je praćenje stanja njihovih prava od ogromne važnosti kako bi se u najkraćem roku sprovele mere usmerene ka poboljšanju njihovog položaja i sprovođenju Ciljeva održivog razvoja do 2030 - ocenila je Paunović.

Od ukupno 392 preporuka koje su mehanizmi za nadzor poštovanja ljudskih prava u sistemu UN uputili Srbiji, 47 preporuka može dovesti u vezu sa položajem mladih, rekla je Paunović navodeći da se mladi eksplicitno pominju u samo osam dobijenih preporuka.  

AKO ISPUNJAVATE OVE USLOVE POŽURITE U BANKU! Danas isplata posebne novčane naknade

 

Na skupu su govorili i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, koja je navela da je naša zemlja na dobrom putu i da se jasno vide napori institucija i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper. 

Učesnici skupa su ukazali na značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je Generalna skupština UN usvojila 1948. godine, da je tehnologija veliki izazov za sve a posebno za mlade, kao i da je pristup pravima nešto za šta se svi zajedno borimo. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija