• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.12.2019

09:37

TOPLO VREME NOSI OPASNOST PO ZDRAVLJE! Evo kako da SPREČITE TEGOBE

Društvo

TOPLO VREME NOSI OPASNOST PO ZDRAVLJE! Evo kako da SPREČITE TEGOBE

Podeli vest

Temperatura koja je su porastu poslednjih dana, nikako se ne uklapa u decembarski prosek. Usred decembra živa u termometru pokazuje i više od 18 stepeni, a snega nema ni na vidiku

 Za sve one koji ne vole zimu, ovo je verovatno srećna okolnost, ali postavlja se pitanje kako ovako visoke temperature u decembru zapravo utiču na zdravlje i raspoloženje ljudi.

- Očigledno je da se klima promenila. Toplo vreme na pragu zime, koliko god neuobičajeno, ipak ima i neke svoje prednosti. Naime, nema povreda na ledu, kao ni respiratornih infekcija, a ni gripa. S druge strane, toplije vreme ne utiče dobro na hronične i psihijatrijske bolesnike, a u toplim danima i broj šlogova je povećan i očekuje se da će ih u ovom periodu dok traje toplo vreme biti više - rekla je doktorka Nada Macura.

OPREZ! Sve veći broj Srba OVO KUPUJE NA PIJACI I KOD KINEZA... A onda kod doktora kukaju, JER SU POSLEDICE PO ZDRAVLJE NEPOVRATNE!

Broj intervencija tokom dana je povećan, ističe doktorka Macura. Dodaje da vremenske prilike imaju uticaja na naš organizam, ali i da postoje određene preventivne mere koje nam mogu pomoći.

- Svim pacijentima savetujemo redovnu kontrolu i uzimanje terapije. Starije osobe, među kojima često ima i hroničnih bolesnika, posebno su na meti uticaja vremenskih promena, pa je potrebno da dodatno obrate pažnju na ishranu i da unose što više voća i povrća, kao i ribu, a da izbegavaju trans masti - dodala je Macura.

MASKE NE POMAŽU, POSLEDICE SU ZASTRAŠUJUĆE! Dr Nestorović upozorava: Svaki treći moždani udar ili infarkt izaziva zagađen vazduh

Foto: Beta

Za one, pak koji su zdravi, saveti su slični, jer i na njih može da utiče promena vremenskih prilika.

- Kod zdravih osoba može da se javi blagi umor, vrtoglavica i glavobolja, što je i uobičajeno kada dođe do porasta temperatura, a što se na primer dešava i u proleće, kada to stanje nazivamo "prolećnim umorom". Bitno je upražnjavati fizičke aktivnosti, 30 do 60 minuta dnevno, unositi vitamine kroz napitke od ceđenog voća, a noćni odmor je takođe veoma bitan u prevenciji ovih tegoba - pojasnila je Macura.

Takođe, iako i dalje nema respiratornih infekcija u tolikom broju, može doći do njihovog porasta i pored visokih temperatura.

- Preko dana imamo toplo vreme, ali treba biti oprezan jer su jutra i noći hladnije, pa ljudi preteraju u odevanju zbog oscilacija temperatura na dnevnom nivou što može dovesti do prehlada - naglašava Macura.

Inače, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano i osetno toplije, duvaće slab i umeren vetar, južnog pravca. Jutarnja temperatura od -1 do 7 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 9 stepeni na istoku do 18 na zapadu zemlje.

Meteorolozi najavljuju da nas u narednih desetak dana očekuju temperature preko 15 stepeni, što je znatno iznad proseka za poslednji mesec u godini. Oko 25. decembra uslediće blago zahlađenje kada će vreme biti promenljivo, uz vetar i povremenu kišu, ali i dalje toplo. Tek pred sam kraj godine stiže pravo zimsko zahlađenje kada će temperature biti u padu, a živa u termometru neće ići iznad 10. podeoka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija