• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.12.2019

08:45

VENČAVAJU SE TRIDESETIM, A RAZVODE U ČETRDESETIM! Brakovi najčešće pucaju posle 13 godina

Društvo

VENČAVAJU SE TRIDESETIM, A RAZVODE U ČETRDESETIM! Brakovi najčešće pucaju posle 13 godina

Podeli vest

Prema podacima Sektora za statistiku, najviše muškarca u prethodnoj godini u brak stupalo je uglavnom u periodu od 30. do 34. godine, dok je najviše žena sudbnonosno "da" reklo od 25. do 29. godine

Prošle godine najviše brakova zaključeno je na Novom Beogradu - 1.182, zatim na Čukarici 897 i na Voždovcu 888. Najmanje ih je bilo na teritoriji opštine Sopot 104 i Barajeva 141.

Najviše razvoda među Beograđanima beleži se u prvoj polovini pete decenije, odnosno od 40. do 44. godine, dok su se Beograđanke najviše razvodile u drugoj polovini četvrte deceniji života, odnosno od 35. do 39. godine.

U drugi brak uplovilo je 226 razvedenih muškaraca, dok je po treći put na ludi kamen stao 41 mladoženja. Drugu šansu braku rešilo je da da 245 razvedenih dama i 22 udovice.


Broj zaključenih brakova u Beogradu nije se značajno statistički menjao u periodu od 2014. do 2018. godine, pa podaci beleže da su u 2018. godini zaključene ukupno 9.053 bračne zajednice-  ističu nadležni u Sektoru za statistiku, prenose Novosti, te dodaju da je u odnosu na 2017. godinu zabeleženo 154 braka manje u odnosu na prošlu godinu kada je stopa na 1.000 stanovnika iznosila 5,4 odsto.

OSTAVILI SU SVE U BEOGRADU I POBEGLI NA SELO! Dejan i Mirjam doneli NEOČEKIVANU ODLUKU, i evo gde su sad

Foto: Pixabay

U poslednje četiri godine evidentiran je konstantan porast broja razvedenih, pa se tako za prošlu godinu beleži 2.715 razvoda. Prosečno trajanje razvedenog braka bilo je oko 13,6 godina, dok je polovina razvedenih supružnika sa jednim detetom ili više dece. Nakon razvoda, u čak 75,2 odsto slučajeva deca su dodeljena majkama. Međutim, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zbog izbegavanja alimentacije moguće je dobiti i zatvorsku kaznu na koju su prošle godine osuđena 172 roditelja i još 42 su se našla u kućnom pritvoru. Ipak, najčešće se izriču uslovne kazne i njih je dobilo 1.227 očeva i majki.

Osim roditelja koji ne ispunjava svoju obavezu, u borbi za ostvarenje ovog prava mogu se tužiti i detetovi najbliži srodnici, a to su najčešće babe i dede. To se dešava u slučajevima kada je dugovanje nemoguće naplatiti, jer je roditelj koji duguje alimentaciju duže vreme bez posla i ne poseduje nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija