• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.12.2019

15:11

ANTIĆ: Jačanje saradnje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u oblasti energetike

Društvo

ANTIĆ: Jačanje saradnje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u oblasti energetike

Podeli vest

Ministar rudartsva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem i državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Crne Gore zaduženim za energetiku Nikolom Vujovićem


Sastanak je održan na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, sa ciljem intenziviranja saradnje u oblasti energetike. Tri strane složile su se da je izuzetno značajno što postoji zajednička inicijativa za produbljivanje energetske saradnje, sa posebnim osvrtom na iskorišćavanje bogatih hidropotencijala.

Istaknuto je da je važno da sve tri strane prepoznaju značaj regionalne energetske saradnje, budući da energetska sigurnost ne može da bude pitanje samo jedne države, već celog regiona. Tri strane saglasile su se da će u što kraćem roku biti potpisan Memorandum o razumevanju o regionalnoj hidrološkoj saradnji, imajući u vidu postojeće zajedničke hidroenergetske objekte, ali i potrebu da u funkciju budu stavljeni hidropotencijali kojima raspolažemo.

Foto: Ministarstvo rudarstva

Memorandumom će takođe biti definisana zaštita životne sredine, kao i upravljanje vodama, radi odbrane od poplava u rečnim područjima.

Na sastanku je bilo reči i o dinamici razvoja interkonekcije za prenos električne energije Bajina Bašta - Pljevlja - Višegrad, kao dela projekta Transbalkanskog koridora.

Imajući u vidu da je Crna Gora nedavno pustila u rad podvodni kabl za prenos električne energije do Italije, ocenjeno je da će ovo biti prilika da se maksimalno iskoriste svi energetski potencijali, uključujući termo, vetro i hidro sektor.   

Foto: Ministarstvo rudarstva

Danas je u Beogradu dogovorena i koordinacija elektroprivrednih kompanija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i češći susreti na nivou ministara i državnih sekretara. Tri strane takođe su razmotrile i otvorene teme koje se tiču nasleđenih nerešenih pitanja u vezi sa zajedničkim energetskim projektima i objektima, kao i načine za iznalaženje modela za skoro rešavanje tih pitanja.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, savetnik predsednika Vlade Crne Gore Ljubo Knežević, v.d. generalnog direktora JP EPS-a - Milorad Grčić, kao i direktor Sektora za ključne investicione projekte JP EPS - Vladimir Marković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Samo se jačajte a ja kao srbin iz Srbije pitam: - Koliko će to da me košta?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija