• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.12.2019

14:37

VULIN: Nacionalni interes u strateškim dokumentima

Društvo

VULIN: Nacionalni interes u strateškim dokumentima

Podeli vest

Strategija nacionalne bezbednosti Srbije najveći je strateski dokument u kome je prvi put utvrđen nacionalni interes i osnove sistema nacionalne bezbednosti, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, obrazlažući u Skupštini Srbije set zakona iz oblasti odbrane

Prema njegovim rečima, u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koji se nalazi pred poslanicima, posebno je istaknuto da za Srbiju nije prihvatljivo protivpravno proglašenje nezavisnosti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Istim dokumentom, rekao je Vulin, utvrđena je obaveza očuvanja i zaštite života srpskog naroda gde god da živi, a Republika Srpska i njeno očuvanje postavljena kao prioritet spoljne politike.

- U predlozima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije nacionalne odbrane koncept odbrane zasniva se na modelu totalne odbrane, gde svaki građanin Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, ima pravo i obavezu da učestvuje u odbrani svoje zemlje. Govorilo se o tome i pre, ali ništa nije urađenom po tom pitanju, a u čitavom svetu, mnogo mirnije zemlje nego što je naša, primenjuju ovaj koncept i čine sve da njihova zemlja bude mirna i bezbedna - naveo je Vulin.

NAŠA VOJSKA SVE JAČA I JAČA! POVRATAK NAJBOLJIH VOJNIKA! Elitne 63. padobranska i 72. specijalna brigada vraćene u sastav Vojske Srbije!

Ministar odbrane je rekao i da je ovim dokumentom potvrđeno čvrsto opredeljenje za politiku vojne neutralnosti, a prvi put se, osim saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir, spominje i saradnja sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Govoreći o Predlogu odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica, Vulin je rekao da se tim dokumentom propisuje i da pripadnici vojske, po povratku u zemlju posle mirovnih operacija, moraju još tri puta više vremena da rade u VS. On je naveo da se pripadnici VS trenutno nalaze u devet mirovnih operacija, od kojih je pet pod mandatom UN, a četiri pod komandom EU.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Скупштина треба да усвоји РЕЗОЛУЦИЈУ о Косову и Метохији: Да никада и нико нема овлашћење да у име Србије - потпише независност српске покрајине...Чим КФОР напусти Косово - сматра ће се да је Србија у непосредној ратној опасности, и проглашавамо МОБИЛИЗАЦИЈУ општег карактера...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija