• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2019

15:17

TUŽILAŠTVO U NIŠU DEMANTOVALO PISANJE NOVINARKE "INSAJDERA": Snimak nesreće u Doljevcu u potpunosti veran, nekompromitovan i bez nedostajućih delova!

Društvo

TUŽILAŠTVO U NIŠU DEMANTOVALO PISANJE NOVINARKE "INSAJDERA": Snimak nesreće u Doljevcu u potpunosti veran, nekompromitovan i bez nedostajućih delova!

Podeli vest

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu demantovalo pisanje N1 i Blica koji su pozivajući se na Insajder objavili da je u nesreći 31. decembra na napltanotj rampi u Doljevcu kada je poginula S.G. automobil vozio bivši ministar Zoran Babić

U toku protekle nedelje Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu dostavljen je dopis novinarke "Insajdera", Nataše Latković, kojim se traži da odgovorimo na pitanja u vezi sa snimcima saobraćajne nesreće od 31. januara na naplatnoj rampi Doljevac, kada je poginula S.G.

Dana 23. decembra zamenica tužioca OJT Niš Jelena Kocić je dostavila odgovor u vidu hronološkog postupanja OJT Niš u vezi sa pribavljanjem snimaka sa naplatnih rampi, a zatim i rada na tome da se raščisti okolnost oko toga da na snimku nije ništa zabeleženo za period od 08:30 do 08:32 časova.

Kao zaključak iz odgovora zamenice Jelene Kocić upućenog novinarki „Insajdera“ se jasno može utvrditi da je preduzeće za računarski inženjering „Telix“ DOO Novi Sad, koje je nadležno za održavanje sistema video nadzora, izvršilo pregled hard diska, i da je utvrđeno da nisu pronađena nikakva oštećenja podataka da su svi video snimci koinzistentni, da nema nedostajećih snimaka, a da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta.

Prema tome, nakon provera koje je izvršilo OJT u Nišu utvrđeno je da za dva minuta na snimku na kome se ništa ne dešava, razlog je što tada nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis.

Suština odgovora Jelene Kocić je dakle bila da transparentno ukaže da je OJT u Nišu učinilo sve napore da otkloni svaku nedoumicu u pogledu relevantnosti dostavljenih snimaka, i da je na kraju to i učinjeno kako je gore objašnjeno, a putem analize koje je obavilo preduzeće „Telix“ DOO Novi Sad.

Zaključak je stoga da je dostavljeni snimak, autentičan, nekompromitovan i bez ikakvih nedostajućih delova.

Nasuprot tome, inicijalno pitanje tada postupajuće zamenice tužioca koje je upućeno JP „Putevi Srbije“ u februaru mesecu ove godine, u cilju razjašnjenja kontinuiranosti snimka, obzirom da zamenici tužioca tada nije bio poznat sistem rada kamera u smislu da se kamere uključuju prilikom detektovanja pokreta, iskorišćeno je, i potpuno izvučeno iz celog konteksta odgovora, da se netačno prikaže kako „tužilaštvo tvrdi da na snimku nedostaju dva minuta“.

U tekstu koji je objavio „N1“, pozivajući se na podatke dobijene od „Insajdera“  netačno je informisana javnost kako „na snimku nedostaje deo od dva minuta“, da „u Niškom tužilaštvu za „Insajder“ navode da nedostaje deo snimka od dva minuta bitan za postupak“.

OJT Niš nije izdalo takvo saopštenje, i za OJT Niš nakon svih pribavljenih izveštaja nema nikakve sumnje u pogledu autentičnosti snimka, kao i da je snimak u potpunosti veran, nekompromitovan i bez nedostajućih delova.

BABIĆ NIJE VOZIO AUTOMOBIL! Arsov: Snimak dokazuje da bivši ministar nije bio za volanom u Doljevcima

Dakle, još jednom napominjemo da je tekstovima koje je objavio „N1“ i „Blic“ pozivajući se na izvor „Insajdera“ a u kojima se navodi da OJT Niš tvrdi kako na snimku nedostaju dva minuta, pogrešno informisana javnost, što se i na osnovu same celine teksta koji je dostavila postupajuća zamenica jasno može utvrditi.

Pored navedenog, naponjemo da je OJT u Nišu temeljno i iscrpno sprovelo predkrivični postupak, da smo obavili sva saslušanja, medicinska veštačenja, a između ostalog i veštačenja povreda nastalih kod vozača i putnika u vozilu marke „Škoda Superb“ BG1185-BL, sa posebnim zadatkom da se prema nastanku povreda utvrdi ko se od lica koja su bila u tom vozilu u vreme nesreće, nalazilo na mestu vozača, odnosno putnika, i da nakon sprovedenog postupka nije bilo ikakve sumnje da je vozilom upravljao okr. D.S. protiv koga smo dana 09.09.2019. godine, podneli optužni predlog i protiv koga je postupak u toku pred Osnovnim sudom u Nišu.

NEMAM NAMERU DA ODGOVARAM NA PITANJA NARKO DILERA, ĐILASOVOG ŠURAKA! Stefanović: Neka tužilaštvo radi svoj posao, pustite da radimo nešto za građane Srbije! (VIDEO)

Pored navedenog, obaveštavamo javnost da u toku celog postupka, sve do današnjeg dana niko do sada nije ukazao ni na jednu činjenicu koja bi mogla biti predmet provera, a koja bi išla u prilog tvrdnje da je vozilom „Škoda Superb“ BG1185-BL, upravljalo neko drugo lice osim opt. D.S.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija