• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/Predrag Ćeranić

03.01.2020

21:34

ŠOK OTKRIĆE, EVO ZAŠTO JE BOMBARDOVANA SRBIJA! Mete su bile Nemačka i Francuska, nema to veze sa Miloševićem! PRVOG JANUARA 1999. ROĐEN JE EVRO, TRI MESECA KASNIJE...

Društvo

ŠOK OTKRIĆE, EVO ZAŠTO JE BOMBARDOVANA SRBIJA! Mete su bile Nemačka i Francuska, nema to veze sa Miloševićem! PRVOG JANUARA 1999. ROĐEN JE EVRO, TRI MESECA KASNIJE...

Podeli vest

Razlog za NATO agresiju na Kosovu nije Milošević. Oni su finansijske prirode. „Prvog januara 1999. godine rođen je evro, tri meseca kasnije izbio je rat na Kosovu. Kurs evra prema dolaru bio je 1: 1.07. Nakon 72 dana bombardovanja Srba evro je pao za 30 posto, na 0,82 dolara

Pojmovi Balkan i Balkansko poluostrvo za geografe označavaju pojas koji počinje na istoku od Egeja, južno od Mediterana, na zapadu do Jonskog i Jadranskog mora. Na sjeveru je granica linija Trst - Odesa.

Na Balkanu se nalazi više država - Bugarska, Albanija, Grčka, Rumunija, Turska - a u Balkan se ubrajaju i sve zemlje nastale disolucijom SFRJ, osim Slovenije, koja Balkanu pripada samo delimično.
        
Deset nacija, mnogo etničkih grupa, tri osnovne religije (pravoslavlje, katolicizam i islam) - i to je Balkan.

Ovakav konglomerat nacija i različitosti bio je pogodan da na Balkanu u dužem vremenskom periodu odmeravaju snage globalne i regionalne sile, protežirajući svoje interese.

U figurativnom značenju balkanizacija je pojam širi od Balkana i označava područje trajne destabilizacije i permanentnih sukoba između različitih etničkih grupa.

Nakon najnovijih informacija da se ratnici  Islamske države poražene na sirijskom ratištu, vraćaju na Balkan (poslednje upozorenje o svim mogućim bezbednosnim implikacijama javnosti je pružio francuski predsednik Makron), stičemo utisak da se priprema nova „balkanizacija" Balkana.

Osim onih koji u Bosnu i Hercegovinu stižu „redovnom linijom", poput nedavno deportovane grupe, postoje i oni koji se bez medijske pompe dopreme najpre u Albaniju, odakle se prebacuju na Kosovo i dalje prema balkanskim državama.

Uloga američke vojne baze Bondstil u ovoj pojavi je veoma interesantna.

Istraživanje zaslužuje i „gomilanje" migranata u BiH, gde se uopšte ne zna tačan broj pridošlica, niti njihova struktura u bezbednosnom smislu.

Opravdano možemo postaviti i pitanje da li će „balkanizacija" zahvatiti sever Afrike i centralnu Aziju? Više je nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi, iz prostog razloga što su stratezi „duboke države" poput Bžežinskog procenili da bi to bilo idealno sredstvo za onemogućavanje saveza Rusije, Kine i Irana.

Ukoliko taj savez zaživi u potpunosti, uticaj Vašingtona u Evro-aziji bio bi trajno onemogućen.

U sputavanju Rusije puno se računa na Ukrajinu, koja bi u „redizajniranju" Hladnog rata tražila još veću zaštitu od SAD i NATO. Na kraju, Majdan je podržan i organizovan da bi se sprečila bliskost Evrope, tj. EU sa Evroazijskom ekonomskom unijom i onemogućila bilo kakva vrsta saradnje.

Vašington u Ukrajini vidi odbrambeni štit centralne Evrope preko koje, ujedno, kontroliše zapadne i južne ruske granice. Očita je namera da se preko Baltika i Poljske kontrolišu severne granice Rusije.

Najveće operacije ipak se pripremaju za Kavkaz (i Pakistan) koji se, takođe, planira „balkanizovati".

CRNA GORA PRETI SRBIJI NATO PAKTOM! Eto, i to smo dočekali, a nekad smo bili braća! MILOGORCI U SVOJOJ MRŽNJI PREMA SRPSTVU NIKAD NISU PALI NIŽE!

Sam termin „balkanizacija" u filozofiji Bžežinskog označava stanje nestabilnosti regiona i hronične političke poremećaje izazvane sukobima na etničkoj i verskoj osnovi, a koji vode dezintegraciji država.

Foto: printscreen

Uloga EU svodi se na odbranu Ukrajine, Baltika i Poljske od „ruske najezde". Ipak, vodeći teoretičari nove američke doktrine za EU nisu pripremili značajniju ulogu od buduće kolonije. U svakom slučaju, Evropi je namenjena uloga čuvara Majdana i uopšte Ukrajine, odnosno uloga „demokratskog mostobrana" za evro-azijski kontinent, što je od krucijalne važnosti za američko-britanske planove.

Paralelno sa kontrolom nad Ukrajinom, za „duboku državu" je jednako važna strategija kontrolisanog haosa na potezu od Libije do Jemena i Sirije, kako bi se pokrenuli milioni Afrikanaca prema EU. Plan su pokvarili Rusija i Iran koji su slomom Islamske države zaustavili stampedo naroda (u „dubokom" Vašingtonu se nadaju da je to samo privremeno).

Uostalom, „balkanizacija" EU i namerava se postići migrantskim talasima. Nekontrolisana poplava „ratnih izbeglica" i „ekonomskih migranata", koji dolaze iz zemalja destabilizovanih „arapskim prolećem" i terorizmom, stvorila je najveći socijalni i bezbednosni haos u Evropi od završetka Drugog svetskog rata.

Da je sve već napisano i da globalne sile samo posežu za doktrinama i idejama koje su stratezi prethodno osmislili - svedoči i projekat pod nazivom „Projektovane prisilne migracije" ili „Plan iznuđenih migracija".

Autor je Keli Grinhil (Kelly M. Greenhill), pomoćnik senatora Džona Kerija i konsultant Pentagona.  Objavila je čak i knjigu pod nazivom „Masovne migracije kao oružje" (Weapons of Mass Migration). Vodila je Bezbednosni program za internacionalne relacije na univerzitetu Tufts, koji je inače poznat po zastupanju ideje genocida nad Bošnjacima u BiH, a Tufts univerzitet i danas lobira protiv srpskih interesa.

Sve to ukazuje da migrantski talasi s kojima je suočena EU imaju veštački karakter.

O doktrini ratovanja koja poprima konture nekonvencionalnog oružja, pisao je kineski general Sia Linag (Qiao Liany) i zajedno sa Vang Ksiangsui (Wang Xianguo) 1999. godine objavio knjigu pod nazivom „Neograničeno ratovanje".

RUSIJA DIGLA VOJSKU, SUKOB IRANA I SAD PITANJE JE TRENUTKA! Kosačov: Ubistvo Sulejmanija najlošiji mogući razvoj situacije!

U pomenutoj knjizi nagovešteno je da će „u rasponu od aviona, topova, otrovnih gasova i biohemijskih bombi do kompjutorskih virusa, mrežnih pretraživača i finansijskih derivata".

Ratovanje će, napisali su autori pomenute knjige još 1999. godine, „nadići sve konvencionalne granice i ograničenja područja konflikta, a bojno polje biće svuda tako da će granice između rata i ne-rata vojske i ne-vojske biti potpuno izbrisane".

Autori su izneli i svoje viđenje razloga za NATO agresiju na Kosovu.

Kako tvrde, oni su finansijske prirode. „Prvog januara 1999. godine rođen je evro, tri meseca kasnije izbio je rat na Kosovu. Mnogi ljudi su mislili da je do rata na Kosovu došlo zbog toga što su SAD i NATO udružili snage da se bore protiv Miloševićevog režima koji je masakrirao etničke Albance na Kosovu stvarajući užasnu humanitarnu katastrofu. Nakon rata  laž je brzo izbila i Amerikanci su priznali da je to bio potez koji su zajednički odigrali CIA i zapadni mediji kako bi srušili vladu tadašnje Jugoslavije."

U daljoj analizi objašnjava se da su nakon 72 dana rata Evropljani uvideli da su prevareni. Naime, pokretanje evra donelo je veliko samopouzdanje Evropljanima.  Postavili su kurs evra prema dolaru 1: 1.07.

Nakon izbijanja rata na Kosovu Evropljani su bili potpuno uključeni u NATO akcije kao podrška američkim napadima. Kineski general zaključuje: Nakon 72 dana bombardovanja Jugoslavija se pokorila. Ali nakon svega toga Evropljani su otkrili da se računi ne podudaraju. U tih sedamdeset dana evro je zapravo osakaćen.

Foto: Informer

Kad je rat završio, evro je pao za 30 posto, na 0,82 dolara za jedan evro. Evropljani su se počeli buditi. To je razlog zašto se kasnije, kada su se Sjedinjene Države borile u Iraku, Francuska i Nemačka čvrsto protive  tom ratu.

Da li u odnosu evra prema američkom dolaru možemo tražiti razloge za migrantsku krizu, odnosno, da li je ekonomsko sputavanje EU, pa i konačan raspad ove zajednice, krajnji cilj kreatora migrantskih talasa? Da pojednostavimo: da li je cilj „balkanizacija" EU?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 4 godine

wow koja glupost!Uopste nije bitno zbog koga smo bombardovani.Mi smo bombardovani!!!

Lala iz Banata

pre 4 godine

Ма обично испирање мозга...Још ће они што-шта измислити да оправдају окупацију и уништавање ПРАВОСЛАВЉА...!!...Али, не дамо се ми тако лако...

Dragan

pre 4 godine

Nato I Amerika podrzavaju mudzahedine I vehabije pa islamisti iz Sirije u BIH a tu se skupljaju teroristi iz Islamske republike pa valjda ce se pokajati ameri I nemci kad se razgoropade

Srba

pre 4 godine

78 dana a ne 72, a što se tiče "naklapanja" kapa dole. Još par godina pa će ispasti da smo sami naručili i platili bombardovanje.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Циљ сваког рата је ... - ПЉАЧКА...! Тако је било од постанка света... А онда: "писци историје" стављају "обланде"... - за своје јавно мњење, и своју медиокритетску "читалачку" публику...! Зашто је протерано 250.000 Срба из Српске Крајине...? Да би им се опљачкала имовина...! Зашто се нападају СРБИ на Косову...? Да би им се отела ИМОВИНА...То је суштина...Пљачка...!! Због чега нападају Републику Српску....? Јер Муслимани нису завршили планирану пљачку...Заједно са удруженом КРИМИНАЛНОМ БАНДОМ званом... - НАТО...! Када је више криминалаца удружи ради пљачке то зовемо банда...!? Када се више држава удружи ради пљачке, то се зове... - НАТО...!! Схватили сте...

Saradžogla

pre 4 godine

Србија је Црној Гори колонија а у преводу са ,,црногорског'' на српски језик - КРАВА МУЗАРА!Колико им школујемо нашим парама?Ишколујемо их по факултетима и давај на директорско место.Ништа мање!Када сам у разговору са машинцем инжињером црногорцем разговарао ,па,бре,чекић није знао шта је то?Да,баш тако!ПС.Немо' да ме вучете за језик да велим за машинце из Босне.

milan

pre 4 godine

pa lepo govore cifre i gde je tu pravda zapad se hvali kako je dao neka bespovratnu pomoc ako pogldamo stetu nisu dali ni 0,05% koju su stetu naneli sramota je da to i spomenu varvari

Fikus

pre 4 godine

Svakome sa bar malo razumevanja politike je sasvim jasno šta se dešava - iza svih dešavanja u CG, baš kao i iza akcija i delovanja Đilasa i Jeremića stoje CIA i NATO koji po svaku cenu hoće da nateraju Srbiju da okrene leđa Rusiji i Kini. Zar nije samo pre par dana Hodžis izjavio da je SPC glavna prepreka NATO u Srbiji? Pošto Vučić to eksplicitno odbija da uradi oni svesrdno finansiraju Đilasa spremajući ga da preuzme vlast. Da li neko zaista veruje da su se ZA JEDAN DAN skupili svi oni izdajnici, petokolonaši i rasturači Jugoslavije i NATO plaćenici od Triglava do Đevđelije da bi potpisali onaj pamflet o krivici Srbije za događanja u CG? Pa to samo čovek bez mozga može da poveruje ... Bojim se da Amerika neće stati samo na rečima i da će se neći rešenje bez njihove oružane intervencije jer Trampu zarad izbora treba spoljnopolitički uspeh.

SS

pre 4 godine

Šta li će mo još da saznamo i šta li nas to još očekuje.

DEKINAISSUS

pre 4 godine

Cudo, nakon dvadeset godina dosli na saznanje zbog cega , a na samoj fotografiji stoji sta su sve unistili i to je ona rec koja pocinje sa velikim slovom "G" ali nije to vec je Evro ...

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija