• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

06.01.2020

10:51

LOŠE VESTI ZA SRPSKE TURISTE! Od sada ne može više da se bira datum aranžmana, obavezno je plaćanje povratne autobuske karte...   Evo šta sve još donosi novi Zakon o turizmu!

Društvo

LOŠE VESTI ZA SRPSKE TURISTE! Od sada ne može više da se bira datum aranžmana, obavezno je plaćanje povratne autobuske karte... Evo šta sve još donosi novi Zakon o turizmu!

Podeli vest

Zakonske izmene i uvođenje "jedinstvene cene aranžmana" doveli su do toga da mnogi više neće moći da kombinuju prevoz i menjaju aranžmane

Predstojećeg leta mnogi srpski turisti će biti u situaciji da plate povratni autobuski prevoz za osobe koje možda sa njima i ne putuju, a neće moći ni recimo da za kupljeni aranžman naknadno uplate autobuski prevoz.

Većini turističkih agencija u januaru ističe licenca za rad, ali pored novih uslova koje će morati da ispune, najzaniljmivija promena je uvođenje "jedinstvene cene". Naime, mnogi su se obradovali da će to značiti da više neće biti raznih "skrivenih troškova" kojima su ih agencije do sada bombardovale. Nažalost, u praksi to znači da će turisti i dalje plaćati takse (poput boravišnih i napojnica) i dalje će ih plaćati na licu mesta, ali i da aranžmani više neće biti fleksibilni.

KAD BEBIMUNERI PREKO ČABOTA PLANIRAJU BEŽR... Nove turističke termine uskoro NIKO ŽIVI NEĆE RAZUMETI!

Svim agencijama u januaru ističu licence, a da bi dobili nove vlasnici će morati da uplate deset puta skuplje polise osiguranja poslovanja ili nabave garancije. Još je zanimljiviji zahtev da odgovorno lice mora da donese B2 potvrdu da poznaje strani jezik. Ova potvrda se dokazuje uz vodičku licencu, potvrdu iz škole jezika ili sa Filološkog fakulteta.

Foto: Beta

- S obzirom na to da će agencije morati da imaju jedinstvenu cenu, to znači da turisti koji su recimo u decembru uplatili samo smeštaj u Grčkoj, neće moći da se u maju predomisle i dođu da doplate prevoz - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije agencija JUTA. - Ukoliko im se auto pokvari, oni će morati da storniraju stari ugovor i potpišu sa agencijom potpuno nov, koji će uključiti i autobuski prevoz. Doduše, tada neće moći da dobiju aranžman po decembarskoj ceni. Međutim, čak ni to nije veliki problem, već postaju nemoguće situacije u kojima majka sa decom putuje avionom, a otac kolima. Ili kada neko poželi da deca odu u Grčku prvo sa babom i dedom, a roditelji kasnije dođu.

EVO U KOJIM GRADOVIMA SE TURISTI OSEĆAJU LEPO I BEZBEDNO! Ovde će vas dočekati NAJSRDAČNIJE! (FOTO)

Jedna agencija je izračunala da ukoliko se pridržava pravila o "jedinstvenoj ceni" i priremi cenovnik sa svim mogućim situacijama, turisti će birati među 15.360 aranžmana za Grčku"!

- Veliki problem će imati turisti koji odluče da odu u bolji smeštaj, jer se dolazi do paradoksa da dvoje koji odaberu trokrevetni apartman moraju da plate autobuski prevoz za treću, nepostojeću osobu - ističe Seničić. - Takođe, turisti će provoditi duplo više vremena na šalterima agencija, dok se ne pronađe njihova jedinstvena cena.

FOTKALA SE U RIMU, A ONO ŠTO JOJ JE ULETELO U KADAR, postalo je HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! (FOTO)

Sa još većim problemom će se, međutim, sresti turisti koji odluče da putuju individualno, sami biraju datume polaska i uplate putovanje putem rezervacionih sistema. Naime, grčki hotelijeri formiraju cene dnevno i agencije nemaju uticaj na popuste i poskupljenja. Oni, dakle, neće moći da biraju datum polaska, jer će agencije biti dužne da imaju fiksne termine polazaka ili gotovo bezbroj "jedinstvenih cenovnika", koja na ovaj način ne postoje nigde u svetu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija