• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

06.01.2020

11:56

AKO ISPUNJAVATE OVE USLOVE, imate pravo na BESPLATNE AKCIJE EPS

Društvo

AKO ISPUNJAVATE OVE USLOVE, imate pravo na BESPLATNE AKCIJE EPS

Podeli vest

Besplatne akcije nekog od preduzeća ima oko 4 miliona građana u Srbiji.

Svi oni su dobili akcije NIS, Aerodroma "Nikola Tesla", Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija". Po zakonu, oni bi sada imali i pravo na besplatne akcije EPS, po uslovom da država od ovog javnog preduzeća napravi akcionarsko društvo, a kako je Vlada obećala MMF u pismu o namerama za 2020. godinu.

Pravo na besplatne akcije imaju građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Srbije na dan 3. januara 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Srbije. Važno je, takođe, i da dvojno državljanstvo ne utiče na pravo na akcije.

Uslov je i da svi oni u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije drugih državnih preduzeća. A mnogi radnici to upravo jesu, i sada nemaju pravo na besplatne akcije, a iako su im firme u kojima su dobile deonice otišle u stečaj.

Foto: Tanjug

 

Takođe, lica koja već poseduju nasleđene ili kupljene akcije imaju pravo dobijanja besplatnih akcija. Drugim rečima, na besplatne akcije mogu da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove.

Upis akcija je bio pre 11 godina i trajao je šest meseci.

Do sada je četiri miliona građana dobilo po pet akcija NIS i po jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla”, a čijim se deonicama trguje na Beogradskoj berzi, ali i po sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akciju “Telekoma Srbija” čije akcije nisu uključene u javno trgovanje i kojima se ne može trgovati.

Kako do novca

Građani, praktično, od besplatnih akcija mogu da dobiju novac po dva osnova: prodajom akcija i po osnovu dividende. Oni koji nisu prodali akcije svake godine mogu da računaju na dividendu koja do sada ukupno iznosila 6.300 dinara.

Ovaj novac građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija NIS i Aerodroma mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. S prodajom deonica gubi se i pravo na dividendu.

Jedna akcije NIS jutros je vredela 749 dinara, a jedna akcija Aerodroma Nikola Tesla 998 dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija