• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo-online.com

07.01.2020

11:59

BADNJACI STIGLI U MANASTIR U ĐAKOVICI, uprkos protestu Albanaca

Društvo

BADNJACI STIGLI U MANASTIR U ĐAKOVICI, uprkos protestu Albanaca

Podeli vest

Uprkos jučerašnjim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, badnjaci posečeni na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju, saopštio je danas predstavnik Privremenog organa Opštine Đakovica, Milenko Jovanović

Zbog protesta nekoliko desetina Albanaca ispred ove svetinje, zbog najave da će doći raseljeni Srbi, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije (Кosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović) odustali su od posete.

Ipak, zahvaljujući Ivici Nakalamiću iz Velike Hoče, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Srba. 

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove opštine. Danas u ovom gradu žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004. a u međuvremenu obnovljen, igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999. godine.

Pre nekoliko dana, angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Кancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u ovdašnjem naselju Piskote.

Jovanović je kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija