• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

11.01.2020

18:32

(FOTO) ENKLAVA KLOKOT - Sve staje sa prvim mrakom, kuće spaljene, stiglo ohrabrenje iz Beograda!

Društvo

(FOTO) ENKLAVA KLOKOT - Sve staje sa prvim mrakom, kuće spaljene, stiglo ohrabrenje iz Beograda!

Podeli vest

Srpska enklava Klokot kod Gnjilana i Vitine na Kosovu i Metohiji mesto je gde Srbi i Albanci žive jedni pored drugih. Gotovo sve, pa i ulice, podeljeno je na srpsko i albansko. Desna strana glavne ulice je albanska, tu Srbi retko zalaze. Leva je srpska, Albanci tim delom prođu samo kada moraju. I tako žive jedni pored drugih, ne zajedno

Ova enklava, koja broji oko pet hilada stanovnika, dala je mnoge žrtve tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali i nakon rata. Rane su još uvek otvorene… Ostaće tako doveka, kažu meštani.

-Teško je, sine, ovde ali se mora živeti. Da mi nije sina sa kojim živim, reč ne bi progovorila jer komšije Albanci nam ne svraćaju, ne javljaju se na ulici. Možda sa troje komšija se pozdravim kada se sretnemo, ostali okrenu glavu, kaže Slobodanka Đokić iz sela Mogila u Klokotu.

Foto: A. Grbović

Njena kuća je stara preko stotinu godina, trošna i prokišnjava. Pod je od zemlje, nema kupatilo. Slobodanka, ipak, kaže da nikada nije razmišljala da napusti ovu enklavu.

- Ma jok, gde da odem. Odavde mogu samo na onaj svet, kaže ona.

Pomoć, kaže ona, stiže ali je ne dobijaju oni kojima je najpotrebnija.

- Evo mi smo tražili da nam poprave kuću, ili izgrade novu, ali ništa nema, jada se Slobodanka.

Mnoge kuće u Klokotu su porušene i spaljene. Neke su stradale pre bombardovanja, a mnoge su uništene tokom i nakon martovskog pogroma. One retke koje su nove i tek izgrađene su albanske, a novac je stigao iz dijaspore.

Foto: A. Grbović

Ulice su gotovo puste, pogotovu sa prvim mrakom. Tada se ljudi zatvaraju u svojim kućama i čekaju novi dan, zoru. Ranom zorom neko na posao, a mnogi oko kuće gledaju stoku, živinu, obrađuju zemlju.

Foto: A. Grbović

- Nemam posao, tražio sam stotinu puta, ali ne vredi, kaže Nebojša Spasić iz Klokota.

Foto: A. Grbović

Albanci ne žele da govore za srpske medije, jedan od njih nam nije odgovorio čak ni kada smo mu na albanskom rekli “dobar dan.” Ipak, ni njima nije idealno, mnogi od njih žive u teškim uslovima.

Foto: A. Grbović

U istom mestu i crkva i džamija, jedna preko puta druge. Obe pozivaju svoje vernike na molitve, crkva zvonima, a džamija ezanom. Bogomolje ponosno stoje, netaknute od ruke raznih zločinaca.

Foto: A. Grbović

Lokalna samouprava, koju predvodi gradonačelnik Božidar Dejanović, realizovala je mnogo projekata čiji rezultati menjaju život nabolje. Još mnogo posla je pred Dejanovićem i njegovim timom.

Foto: A. Grbović

- Uradili smo ulice, mostove, rasvetu, ambulante, škole, sportske terene i još mnogo toga, ali posla ima još mnogo, mnogo… Budžet nam nije veliki pa radimo koliko možemo. Verujte, kod nas stvari ovako funkcionišu, napravimo uštedu u budžetu, a zatim ta sredstva utrošimo na kapitalne projekte. Drugačije ne možemo, kaže Dejanović koji je na prethodnim izborima dobio veliku podršku svojih sugrađana.

Čuvenu Klokot banju kupio je Albanac. U funkciji je i dočekuje goste. Zaposleni su mahom Albanci, izuzev dvoje ili troje Srba. U lokalnom kafiću, pored opštine, sem naše ekipe idomaćina, nije bilo nikoga. Meštani retko izlaze, ali tu su, žive u svojim kućama, u svojim dvorištima. 

Foto: A. Grbović

Posle rata ubijeno deset meštana

U ovoj enklavi živi blizu dve hiljade Albanaca. Posle rata u samom Klokotu poginulo je deset meštana, a njima su spomen obeležja podignuta u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Međunacionalnih incidenata u poslednjih nekoliko godina nema i to je ohrabrujuća činjenica za sve meštane. Naš domaćin bio je direktor Katastra, urbanizma i geodezije Dejan Vlajković koji nam je izbliza pokazao Kolokot i njegove specifičnosti.

Foto: A. Grbović

- Radimo koliko možemo, ali su nam mogućnosti ograničene zbog mnogo prepreka. Mnogo je nepravde ovde ali polako i to ispravljamo. Tu smo, gde smo, na nama je da menjamo stvari, rekao je Vlajković koji je oženjen i ima dvojicu malih sinova.

Stiglo ohrabrenje iz Beograda

Meštane Klokota obradovala je izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo sveobuhvatni program podrške Srpskom narodu na KIM id a je cilj da se svakom Srbinu obezbedi krov nad glavom.

Foto: A.Grbović

- Predsednici opština, gradonačelnici i radnici srpskih institucija su svakodnevno na terenu, obilaze građane koji su u stanju potrebe. Pomažu im kako više niko na Kosovu i Metohiji ne bi živeo u kućama bez podova i bez pravog krova nad glavom, što je, na žalost, sada slučaj. Moramo da iskorenimo siromaštvo i naš zadatak je das vim Srbima na Kosovu i Metohiji obezbedimo krov nad glavom, rekao je Đurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17