• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

13.01.2020

11:19

UDRUŽENjE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE (UST)  osudilo pisanje Cenzolovke povodom odbacivanja krivične prijave protiv Milomira Marića

Društvo

UDRUŽENjE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE (UST) osudilo pisanje Cenzolovke povodom odbacivanja krivične prijave protiv Milomira Marića

Podeli vest

UST najoštrije osuđuje pisanje Cenzolovke, koja krajnje proizvoljno i bez pravnog utemeljenja, daje svoju ocenu postupanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) i Nenada Stefanovića, povodom odbačaja krivične prijave protiv Milomira Marića, urednika „Hepi TV“, zbog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

U saopštenju UST objašnjava da je predmetna odluka doneta u skladu sa zakonom, odnosno Zakonikom o krivičnom postupku, te da kao takva sadrži obrazloženje, kao i svaka javnotužilačka odluka, zbog čega apeluje da VJT u Beogradu istu učini dostupnom javnosti, bez namere da poučava autore Cenzolovke, kada i kome se dostavlja obrazloženje odluke.

UST smatra da dovođenje u vezu rada postupajućeg zamenika javnog tužioca Nenada Stefanovića sa činjenicom da je predsednik Udruženja nešto što Udruženju može isključivo da imponuje, budući da je isti uspešno vodio i vodi izuzetno ozbiljne krivične postupke, te da se u tom smislu ne može porediti sa predsednicima drugih strukovnih udruženja koji decenijama nisu ušli u sudnicu.

UST ukazuje da je pripadnost određenom strukovnom udruženju pravo i sloboda bilo kog nosioca pravosudne funkcije, te da se do sada pojedinačne odluke nisu posmatrale u svetlu članstva u  udruženjima, budući da svaka odluka ima svoje uporište u zakonu i njegovim odredbama, što je slučaj i sa predmetnom odlukom VJT u Beogradu, zbog čega ovakve  natpise smatra sasvim novom vrstom malicioznih i krajnje neosnovanih napada na tužilačku organizaciju i slobodu udruživanja. 

Više javno tužilaštvo odbacilo je 11. januara krivičnu prijavu koju je protiv glavnog urednika Televizije Hepi Milomira Marića podnelo nekoliko novinarskih udruženja i organizacija zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dok je u programu govorio o profesoru Danijelu Sinaniju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikanor

pre 4 godine

Pametnije bi bilo da se pitaju zašto je oslobođen Bubalo!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija