• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

18.01.2020

14:13

NE UMIRITE AKO NEMATE BAREM 1.000 EVRA U ŠTEKU! U Srbiji sahrane od sada po "švajcarskom modelu", JEDAN PAPIR JE PRESUDAN!

Društvo

NE UMIRITE AKO NEMATE BAREM 1.000 EVRA U ŠTEKU! U Srbiji sahrane od sada po "švajcarskom modelu", JEDAN PAPIR JE PRESUDAN!

Podeli vest

Od nove godine drugačiji način usklađivanja naknade za pogrebne troškove

Naknada pogrebnih troškova za porodice preminulih penzionera od ove godine usklađuje se na isti način kao i penzije - po tzv. švajcarskom modelu. To znači da će iznos od 41.650 dinara, utvrđen na početku 2020. godine važiti sve do nove indeksacije čekova i primaće ga svi u Srbiji, bez obzira na stvarne troškove sahrane.

Različite cene

Cene sahrane razlikuju se od zahteva porodice pokojnika, ali i grada u kome se organizuje. Prema računici JKP "Pogrebne usluge" u Beogradu, prosečni troškovi sahrane i pogrebne opreme u prestonici su oko 80.000 dinara. Ukoliko se radi o novom grobnom mestu naplaćuje se i njegova izgradnja u iznosu od oko 16.500 dinara, što ne ulazi u prosečne troškove.

Kako stoji u izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, "švajcarski model" podrazumeva da će penzije, a samim tim i ova naknada, rasti dva puta godišnje i to po obrascu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i isto toliko rasta prosečne zarade. Takvom računicom su penzioni čekovi od 1. januara porasli za 5,4 odsto, te je i decembarska naknada sa 39.516 povećana na 41.659 dinara. Po dosadašnjim propisima ova naknada se usklađivala na svaka tri meseca.

- Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je i platila ispraćaj korisnika penzije - stoji u "Glasu osiguranika". - Bez obzira na iznos troškova sa računa, isplaćuje se iznos u visini naknade pogrebnih troškova prema datumu izdavanja računa.

(VIDEO) SIN I ĆERKA UPALI NA OČEVU SAHRANU! Otvorili su kovčeg, a za ono što su potom uradili TEŠKO JE NAĆI PRAVE REČI

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV. Ukoliko izdavalac računa nije obveznik fiskalnog isečka neophodno je da o tome obavesti Fond posebnom izjavom. Pored računa trebalo bi dostaviti i broj tekućeg računa, na koji će naknada biti isplaćena.

Pojedini gradovi i opštine u Srbiji pružaju novčanu pomoć porodicama preminulog, a postoji i veliki broj osiguravajućih društava koji takođe daju mogućnost naplate pogrebnih troškova. Kako bi olakšali svojim naslednicima u vreme sahrane, neki građani se odlučuju da brigu o svom pogrebu unapred obezbede tako što plaćaju članarinu posebnim udruženjima. Ova udruženja se obavezuju ugovorom da će kada za to dođe vreme preuzeti potpunu brigu o sahrani.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija